Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[WP12] Klamka drzwi prawy tył nie otwiera drzwi

pawelsalata
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od kilku tygodni dzieje mi się coś takiego, że jak zamknę auto z pilota albo przyciskiem między siedzeniami, a później z pilota albo przyciskiem otwieram, to tylne prawe drzwi nie dają się otworzyć zewnętrzną klamką. Pomaga dopiero jak docisnę mocniej drzwi po otwarciu już z pilota lub przyciskiem między siedzeniami. Jeśli drzwi nie docisnę, sprawiają wrażenie jakby dalej były zaryglowane.

Sytuację badałem na miliony sposobów, jak już wspomniałem pilotem i przyciskiem między fotelami. Usterka wydaje się być czysto mechaniczna i związana z zewnętrzną klamką drzwi, ponieważ gdy siedzę w aucie i po zablokowaniu i odblokowaniu drzwi przyciskiem między fotelami, gdy z zewnątrz nie da się drzwi otworzyć, wewnętrzna klamka otwiera drzwi.

Próbowałem też robić to wszystko przy zapalonym silniku, bo miałem kiedyś tak w Accordzie, że jak się kończyły siłowniki od centralnego to otwierały i zamykały drzwi tylko jak pracował silnik, inaczej było za mało prądu by to zadziałało, bo siłowniki były już ze starości brudne i wyhuśtane. Ale w mojej Primerze nawet gdy pracuje silnik, nie udaje mi się otworzyć drzwi po zablokowaniu ich i odblokowaniu przyciskiem między fotelami.

Moje pytania:

- jak przed zdjęciem tapicerki odłączyć cięgło/linkę od klamki wewnętrznej?

- czy posiada ktoś może schemat działania klamki zewnętrznej, układu śrub ją mocujących itp?

- czy klamki w Primerze działają na stalowe cięgła czy na linki jak np. w Fordach?

Póki co - tyle... będę wdzięczny za ewentualne próby pomocy.

ad 1 musisz zdjac tapicere by odlaczyc cięgno bardzo prosto to zrobisz nie trzeba nic tlumaczyc ja co prawda rozkrecalem dzwi przednie

ad 2 z przodu bylo tak ze odklejalo sie taką naklejke okrągłą z boku drzwi jest tam srubjka o ile pamietam jakis torx wykrecasz i na sam koniec w nią pukasz wtedy kjlamka sie ruszy i da się ja wyciągnać od zewnatrz , jak sciagniesz tapicerke bedziesz musial prawdopodobnie wyjąć szybe i mechanizm ja podnoszący bynajmniej tak bylo z przodu

czyli :

- odpinalo sie tapicere

- odpinasz klamke na cięgnie zwykly plasticzek , pozniej sciagasz tapicere do konca

warto podlaczyc sobie opuszczanie szyb tj sam przycisk bo bedziesz musial rowniez go najpierw wyciagnac - plastik z guziczkiem

opuszczasz szybe by bylo widac na dole sruby ją trzymające o ile jesto to rozwiazanie jak w przednich drzwiach , odkrecasz szybe wyciagasz ją , wyciagasz mechanizm podnoszacy szybe i masz dostep do zamka i klamki

i nie pamietam jak z dostępem do samej klamki troche tam plastiku bylo

jeszcze przed tym mozesz sprobować odkrrecic sama klamke ale watpie by wyszla czyli tak jak napisalem na poczatku

odklejasz naklejke krecisz torxem pozniej w niego pukasz ruszy sie klamka mozesz ja sprobowac wyciagac byc moze sie uda naprawde nie chce wprowadzac cie w blad z potrzeba rozkrecania wszystkiego

Durna klamka w Primerze. Jak się drzwi dociskało zamykając pilotem, to później otwierając pilotem drzwi dawały się klamką otwierać. Jak się drzwi nie dociskało przy zamykaniu, to drzwi się nie otwierały po otwarciu pilotem. Dopiero jak się drzwi docisnęło, to działała klamka.

Już chciałem rozbierać tapicerkę aby tą klamkę wymontować i polookać o co kam an, co ponoć łączy się z wymontowaniem szyby (!!!!!)

Więc jak się dowiedziałem że aż szybę trzeba wyciągać, to zacząłem kombinować. I zacząłem śrubokrętem udawać skobelek w tylnim słupku i zamykałem pilotem drzwi na niby, tzn. drzwi miałem otwarte, a zamek w drzwiach pociskałem śrubokrętem. I o dziwno wszystko działało jak ta lala. Więc pełen spokoju wykluczyłem awarię klamki, siłownika od centralnego itd, wszystkiego co wewnątrz drzwi.

Zacząłem oglądać ten skobelek przykręcony o karoserii, oglądałem go ze 20 minut, doszedłem do wniosku że jak drzwi dociśnięte mocno ręką działają poprawnie to znaczy że skobelek za mocno sprężynuje w stronę samochodu, jakby za mocno ciągnie drzwi w kierunku zamykania, po czym wziąłem pilnik malutki i opiłowałem skurczybyka dookoła, zebrałem niecały milimetr może, czyli po pół milimetra dookoła. No generalnie bardzo mało. I zatrzaskuję drzwi, zamykam pilotem, otwieram pilotem - i kurczaki pieczone działa. Klamką się dało otworzyć !!!!!!

Wystarczył pilniczek za 50 groszy z bazaru !!!!!!

Czyli jakby ktoś miał problem z otwieraniem drzwi klamką zewnętrzną po odryglowaniu drzwi pilotem, to najpierw - pilniczek :)

ale chodzi ci o ten zawias na ktorym zamek się zamyka na 2 srubach przykrecony do karoserii czy o co ci chodzi z tym jak to nazwales skobelkiem??

• 2 miesiące temu...

Tak, chodzi mi o ten uchwyt, ucho takie co widać przy karoserii jak otworzysz drzwi. Ważne że od ostatniego postu, nie było problemów z drzwiami :)

U mnie ostatnio też pojawił się problem z otarciem prawych drzwi - dokładnie to samo jak to opisałeś, raz mogę otworzyć z zewnątrz a raz nie mogę.

Nie wiem czy się będę bawił pilniczkiem bo wole młoteczek :-)

Rygiel z tego co wiem ma możliwość regulacji, tzn po poluzowaniu śrub powinien mieć możliwość przesunięcia i najpierw spróbuje to zrobić.

Hahahahahahahahaha!!!!!!!

Przepraszam, ale... Hahahahahahahahaha!!!!!!!!

Jak się za to badziewie zabierałem, to myślałem już nawet o użyciu palnika aby go odkręcić i obrócić. We trzech majstrowaliśmy, wkrętarkami Hitachi, wkrętarkami na powietrze sprężone, takimi bezwładnościowymi śrubokrętami co się młotkiem uderza od góry i na zasadzie udarowego odkręcania to działa... Nie ma opcji aby w moim aucie to odkręcić... ;)

Ten śmiech na początku, to nic złośliwego, tylko jak sobie przypomniałem, to mnie wzięło na śmiechy :)

Jakby ktoś Wam chciał auto staranować od boku, to najlepiej niech wali w ten rygiel od drzwi tylnych. Niezniszczalny "pis-of-szit" :)

ja ci powiem ze moj z drzwi przednich odkrecałem wlasnie takim kluczem w ktory sie uderza i po 3 próbach się odkręcił

moze masz wspawane od srodka :D

Być może ktoś wysiadał prawymi tylnymi drzwiami i zahaczył ubraniem o blokadę drzwi , w zamku jest bolec który blokuje drzwi od wewnątrz spróbuj go przesunąć do dolnego położenia i teraz sprawdź działanie. Czasem warto cały mechanizm przeoliwic

Oba zabezpieczenia poblokowałem sam, bo dzieci tam wożę. Ale zmiana położenia tego zabezpieczenia niczego nie zmieniała.

u mnie o dziwo wszystko ok jest od paru dni i drzwi ładnie się otwierają same :) drzwi tez mam po ryglowane bo z tylu dwójka pasażerów