Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Blokada stacyjki

adrpor
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Nissana Note 2006 Acenta. Do samochodu nie potrzebuje kluczyka, uruchamiam go za pomocą pokrętła, przy wciśniętym hamulcu. Niestety czasami ma tendencje do blokowania się i nie mogę uruchomić samochodu. Obawiam się czy środku coś nie wyskoczyło. Dziękuje za odpowiedź.

Edytowane przez adrpor

Jak się blokuje,to nic nie poradzisz .Najpewniejsza wymiana,mnie kluczyk wychodził ze stacyjki w czasie jazdy i też trzeba było wymieniać.

A co to za patent z tym pokrętłem? Jakiś system inteligentnego kluczyka?

Tak to jest inteligentny kluczyk. Znajomy mowił że to ochrona przed dziećmi, ale mnie jako dorosłemu sprawia to problem.

post-48540-0-19364200-1316691522_thumb.jpg

post-48540-0-18857300-1316691725_thumb.jpg

Edytowane przez adrpor

Czyli wiadomo,model modelowi nie równy...niby acenty,a jednak nie takie same.

Twoja acenta wygląda jak Tecna,czy aby to na pewno model acenta?

Kupowałeś w salonie w Polsce?

Być może jest to acenta,wyposażenie Note kierowanego na rynek zachodni dość istotnie się różniło od sprzedawanych na naszym rynku.Masz autko z 2006r,być może że jeszcze ta wersja była bogatsza od wypuszczanych później.

Krajowe Tekny 2006 miały w standardzie autoklimę i częściowo skórzaną tapicerkę oraz obszytą skórą kierownicę. Za system bezkluczykowy trzeba było już dopłacić. To może być Acenta. Autka produkowane na rynek Zachodniej Europy w reguły miały wyposażenie wyższe o jeden poziom. Stąd obecność na pokładzie autoklimy. Zapewne pierwszy nabywca auta zażyczył sobie doposażenia w system bezkluczykowy. Nie sądzę aby był on w standardzie.Komplet kontrolek jest identyczny jak a moim aucie za wyjątkiem tego czerwonego symbolu kluczyka - nad kontrolką pasów bezpieczeństwa

Edytowane przez Dar1962

System bezkluczykowy jest bardzo fajny. Wystarczy ze dotknę klamki samochód otwiera się. Martwi mnie jednak to że kiedy kierownica się blokuje i nie mogę nie mogę uruchomić samochodu. Samochód mam od 3 tygodni, możliwe że istnieje inny mechanizm odblokowania, którego oprócz naciskania hamulca nie odkryłem.

W przypadku "klasycznej" stacyjki jest sporo możliwości, da się ją rozebrać, w razie potrzeby zregenerować wymieniając kołeczki i sprężynki, dopasować do oryginalnego klucza, można dorobić nowy klucz,do którego da się przenieść kostkę transpondera - są fachowcy od zamków i stacyjek samochodowych którzy radzą sobie z tym za niewielkie w porównaniu ze stacją autoryzowaną pieniądze - miałem taki epizod kiedyś z punto II.W tym przypadku należy chyba zacząć od sprawdzenia, czy nie ma jakiegoś problemu mechanicznego lub elektrycznego. Solidny warsztat elektryki samochodowej powinien dać sobie radę - jeśli nie z naprawą, to przynajmniej z ustaleniem przyczyny niesprawności

Edytowane przez Dar1962
  • Upvote 1

System bezkluczykowy jest bardzo fajny. Wystarczy ze dotknę klamki samochód otwiera się. Martwi mnie jednak to że kiedy kierownica się blokuje i nie mogę nie mogę uruchomić samochodu. Samochód mam od 3 tygodni, możliwe że istnieje inny mechanizm odblokowania, którego oprócz naciskania hamulca nie odkryłem.

Przyjacielu,ja mam ten system w micrze z 2005roku i jak domniemywam problem polega na blokowaniu przy wyłączaniu,jeśli tak to TAK MA BYĆ.Obok pokrętła jest mały przycisk który należy jednym z palców jednocześnie nacisnąć przy przekręcaniu startera.(jest to rzeczywiście zabezpieczenie przed dziećmi)Oczywiście w twoim modelu możliwe jest inne rozwiązanie.Jeśli jednak jak piszesz przy uruchamianiu,to zrób dokładnie to samo,powinno pomóc.JEŚLI NIE to najprawdopodobniej ktoś na siłę próbował wyłączyc silnik bez przycisku i coś uszkodził w pokrętle.Problem też może wynikać z zasłabej baterii,ale to jest sygnalizowane i akustycznie (brzęczek)i kontrolką zamiast zielony-czerwony kluczyk w obrysie samochodu(tak jest w mikrze.kontrolka ta oznacza również to że kluczyk jest zbyt daleko od czujnika.

Oczywiście by uruchomić auto, musi być wciśnięty hamulec.Można też wyjąć ukryty grot kluczyka w pilocie,zdjąć pokrętło(pod spodem jest normalna stacyjka i sprawdzić mechanizm tradycyjnie. pozdrawiam i miłego użytkowania w sumie świetnego systemu (moje kobiety to uwielbiają,nie muszą szukać kluczyka w torebce)P.S.pod osłoną klamki też jest normalny zamek(wycięcie pod spodem osłonypodważasz i jest na wierzchu.warto wiedzieć gdyby np.wysiadła bateria w pilocie;))

Edytowane przez manix
  • Upvote 1