Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

OBD2 - jaki kabel

Gość Michauuu
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Michauuu

Witam forumowiczów.

Czy możecie podzielić się wiedzą na temat doboru kabla obd2 najchętniej z informacją od kogo można taki dostać?

Chciałem zdiagnozować auto a nie widzi mi się płacić jednorazowo ponad 100 zł, szczególnie, że moje dotychczasowe doświadczenia z ASO są tragiczne.

Autko - primera p12 2.2 di 2003 rocznik.

Z góry dziękuję!

Witam forumowiczów.

Czy możecie podzielić się wiedzą na temat doboru kabla obd2 najchętniej z informacją od kogo można taki dostać?

Chciałem zdiagnozować auto a nie widzi mi się płacić jednorazowo ponad 100 zł, szczególnie, że moje dotychczasowe doświadczenia z ASO są tragiczne.

Autko - primera p12 2.2 di 2003 rocznik.

Z góry dziękuję!

cześć

wejdz na stronę viaken.pl - jak bedziesz miał pytania pisz do nich, bardzo chetnie Ci pomogą.

ja kupiłem ELM327 (cena około 62 zł z przesyłką)

podpinam do P12, 1,8 - 2004r

pozdrawiam

A ja także mam ELM327 do tego pcmscan. Tylko, że elm'em zrobisz tylko diagnostykę silnika.

podpinam się do tematu, kabel wymieniony przez kolegów mam ale program mam do bani , może który z kolegów podrzuci do primki 1,9 dci , mechanior diagnozuje mój silnik na Lagunie

podpinam się do tematu, kabel wymieniony przez kolegów mam ale program mam do bani , może który z kolegów podrzuci do primki 1,9 dci , mechanior diagnozuje mój silnik na Lagunie

prawdopodobnie używa DDT2000

próbowałem go uruchomić ale bez sukcesów. Może wersje miałem kiepską. Jakby ktoś miał to ja również chętnie przyjmę, sam mogę się podzielić Torque-m dla Androida oraz scanmaster-em

pozdrawiam

Filip

• 3 tygodnie później...

Hej,

ja używam ELM 327 na Bluetooth kupione na Allegro, działa super

pozdrawiam

Filip

a jakiego używasz oprogramowania?

a jakiego używasz oprogramowania?

do odczytania błędów lub zamrożonych ramek używam Torque dla androida, natomiast gdy chcę się więcej danych to scanmastera-elm jest w mojej ocenie wystarczający

pozdrawiam

Filip

• Upvote 1

• 3 miesiące temu...

Ja kupiłem DDT2000 z kablem na alegro za 82zł i kiiiicha!!!!!! programu nie udało uruchomić nawet mojemu szwagrowi który jest programistą, omijać z daleka NIE POLECAM. Spróbuje Scanmaster-elm i ELM 327 na Bluetooth. Gdzie to można dostać?

• 4 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...

Elm327 może i działa, ale nie z dieslami (z tego co wiem powyżej 2000r). Przerabiałem ten temat, miałem Elm327 - nie działa na 2.2Di, także na w lagunie 2 ph2 1.9dCi.

Dziś podłączyłem V-Scan Multi, ale miałem podgląd tylko na błędy silnika, ABS-u i jednostki Smart Entrance (notabene nic nie wykrył :whistle: ). Biorąc pod uwagę wysoki koszt zakupu - ok.800zł inwestycja nieopłacalna...

Źle wiesz. Pozdrawiam

No to mnie oświeć, jakiego interfejsu mam użyć, aby połączyć się z moją Primerą? Oczywiście pomijam Consulta, z wiadomych powodów.

Wysyłane za pomocą Tapatalk 2

Edytowane przez lucek82

Ja nie lubię się powtarzać. JAk napisalem wyżej. ELM 327.Do p12 nie mam pojęcia. mówie o mojej p11.144

Piona!

Wiec dlaczego piszesz, ze sie myle, skoro nie masz doswiadczenia z P12? Elm327 nie wspolpracuje z silnikami o ktorych pisalem wczesniej, a zalozyciel tematu (Michauuu) ma wlasnie taki silnik.

Wysłane za pomocą Tapatalk 2.

• 2 tygodnie później...

Ja zakupiłem sobie ostatnio kabelek OBD2 a przyszedł mi oto taki skaner, skanuje błedy i kasuje,nawet fajne ustrojstwo a zwłaszcza że wyszedł w cenie kabla. :)

post-62034-0-56468200-1359491509_thumb.jpgpost-62034-0-87470100-1359492855_thumb.jpg

Edytowane przez veedo

Ja zakupiłem sobie ostatnio kabelek OBD2 a przyszedł mi oto taki skaner, skanuje błedy i kasuje,nawet fajne ustrojstwo a zwłaszcza że wyszedł w cenie kabla. :)

post-62034-0-56468200-1359491509_thumb.jpgpost-62034-0-87470100-1359492855_thumb.jpg

W jakie silniki były wyposażone sprawdzane auta? Benzyna, diesel?

W jakie silniki były wyposażone sprawdzane auta? Benzyna, diesel?

Jak narazie sprawdzałem tylko swój samochód, a jest to 1.8 benzyna.

• 1 miesiąc temu...

Elm327 może i działa, ale nie z dieslami (z tego co wiem powyżej 2000r). Przerabiałem ten temat, miałem Elm327 - nie działa na 2.2Di, także na w lagunie 2 ph2 1.9dCi.

Dziś podłączyłem V-Scan Multi, ale miałem podgląd tylko na błędy silnika, ABS-u i jednostki Smart Entrance (notabene nic nie wykrył :whistle: ). Biorąc pod uwagę wysoki koszt zakupu - ok.800zł inwestycja nieopłacalna...

Potwierdzam to co pisze kolega. Zakupiłem ELM327 i schowałem do szafy. Tylko tyle mogłem zrobić. Pozdro!!!

Edytowane przez pwtwsw

• 10 miesięcy temu...

Może komuś przyda się informacja, że ELM 327 bluetooth działa z Nissanem X-trail 2,2 dci 136 KM rocznik 2005. Mam Torque Pro na telefonie Samsung Galaxy S3. Niedawno sam szukałem informacji w necie o tym czy interfejs bluetooth ELM327 da radę połączyć się z ECU mojego auta. Jedni pisali, że szkoda kasy bo z rechotem się to nie połączy, inni znów twierdzili że działa... Postanowiłem zaryzykować oszałamiającą sumę 44zł (wraz z przesyłką) i kupiłem sobie interfejs. Przyszedł po jednym dniu i powiem szczerze, że jestem zadowolony z tej zabawki. Połączył się z ECU i odczytał parametry min. takie jak ciśnienie paliwa, ciśnienie doładowania, temperatura silnika, napięcie ładowania, odczyt z przepływomierza i wiele wiele innych rzeczy, którym nawet jeszcze się nie przyjrzałem z powodu braku czasu. Cieszę się, że mam w końcu namiastkę komputera pokładowego jaki mają chociażby do dyspozycji posiadacze Primerek. Swoją drogą strasznie dziwna polityka Nissana z brakiem wyposażenia tak drogiego w zakupie auta, w przydatny komputer pokładowy... Moja wersja ma xenony, skórzaną tapicerkę a nawet w tej opcji komputera nie było. Nie wiem jak sprawa wygląda z wersjami, które mają fabryczną nawigację ale na 99% one też tego nie mają.

Jak ktoś ma pytania to piszczcie. Chętnie dowiem się z jakimi jeszcze aplikacjami na androida działa interfejs bluetooth z silnikiem 2.2 dci. Mam jeszcze Car Gauge Pro lecz nie znajduje urządzenia bluetooth. Może to wina programu bo zaczerpnąłem go z nieznanego źródła...