and_pec Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 1) Nie będziesz jeździł na dziadowskim paliwie które nie wie co to liczba cetanowa w oliwie , Lej za to wszystko co czyste łącznie z opałem , by traktor twój pędził z pociągu zapałem. Lepiej samemu napchać się tanim żarciem Niźli w swój wehikuł zapuścić kiepskiej ropy na starcie 2) Przed zimą sprawdź kable i stan akumulatora , a także stan świec żarowych, rozrusznika i alternatora , a i kąt wtrysku może u zegarmistrza nastroisz wtedy rozruchów w żadną zimę się nie boisz. 3) Czcij turbinkę swą i szanuj , jako najcenniejszą na świecie , albowiem po dłuższej jeździe zawsze studzić ją będziecie . A na zimnym silniku niech się noga trwoży nie deptać z buta mocno bo silnik się wyłoży . Ciskać zaś możesz rozgrzanego potwora , bo konie twe lubią ciepłego traktora . 4) Miarkę oleju będziesz miał często w ręce , bo motor twój bez oleju jest w wielkiej udręce a i postrzegać będziesz częstej jego zmiany bo na cóż ci stary olej po zatarciu rozlany Lepsza bowiem niewierność małżeńska , niźli wielka w twym dieslu rozterka . 5) Zimą lej dużo uszlachetniaczy paliwa aby parafina obca twojemu zbiornikowi była. Zmarznięta ropa w kaszkę zrobić się może i wtedy nawet kopciuch Ci nie pomoże. 6) Dbaj o wtryski swej Niuni albowiem zaprawdę odpalanie zimą łatwiejsze będzie naprawdę a i chmura dymu za twym Ciągnikiem zniknie jak za zgaśniętym płomykiem . Wtryski w twym aucie ważniejsze są czasem niźli za panną latanie z gołym kuta..m 7) Pamiętaj że szczelność przewodów z turbiny ważniejsza niźli prędkość twojej machiny , bo rumak twój zacznie kopcić samą smolą a konie twe w moment do lasu pogonią , Momentu również Ci na pewno zabraknie gdy turbina w powietrze pompować zacznie. 8)Twa bryka jak człowiek potrzebuje dużo tlenu wymieniaj często filtr powietrza aby nie było problemu bo zaprawdę powiadam Ci powietrze nieczyste autko pchnie do piekieł a z koni zrobi czystkę 9) Pilnować będziesz wymian paska rozrządu niczym kobietę swą od popełnienia nierządu . Przy wymianie zdobądź dobrego magika , dla którego nieobca traktorowa mechanika, bo gdy źle do kupy rozrząd Ci założy to Cię za to traktor nieźle wybatoży , Stanie w środku lasu w z rysą w silniku a ty mord popełnisz na swoim "mechaniku". 10) Jak braknie Ci wody w twym gorącym silniku nie lej weń zimnej nie mądry człowieku gdyż bloki twej machiny nie są z tytanu i takim traktowaniem bedziesz miał je łatane Te przykazania wyryj na pamięć stary i młody, który z traktorem stanąłeś w zawody. Choć traktor konstrukcją nazbyt udaną która do czasu może być świechtaną, to pamiętaj kolego że traktor będzie twym przyjacielem , gdy będziesz o niego dbał wiele ... Kochaj zatem TDI`ka, TDCI`ka, JTD`eka,TD`eka i inne wynalazki, które klekoczą, pan Rudolf miał wszakże myśl złota, ze wyprodukował mostrum, które zbudowane z aluminium i stali wszystko co wlejesz zacnie przepali, lecz dbaj i chuchaj, smaruj i doglądaj Powiesz wtedy że diesla nigdy nie zdradzisz, prędzej się od panny swojej wyprowadzisz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mateusz_P11_144 Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 A to wszystko to prawda kolego Dbaj o traktora jak o siebie samego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 I choćby niewiem jak wrogowie się starali Twój traktor od strzała,zawsze zapali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 przyklejić i rozesłać po każdym modelowym .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kn Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 przyklejić i rozesłać po każdym modelowym .. No chyba nie takiego suchara... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 No chyba nie takiego suchara... nie wiem oco ci chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mateusz_P11_144 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 I choćby niewiem jak wrogowie się starali Twój traktor od strzała,zawsze zapali przyklejić i rozesłać po każdym modelowym .. No chyba nie takiego suchara... kolego KN, Tofu miał na mysli żeby rozesłać po działach "przykazania diesela" a nie Twoją "dopowiedź" do nich ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Dokładnie bo w każdym dziele jakiś diesel sie znajdzie ,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kn Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Ja żadnej "dopowiedzi" nie pisałem przecież :-) I miałem na myśli te przykazania diesla - przecież one są stare jak świat, już chyba 7 lat temu to czytałem. Dlatego to suchar jest (= stare i znane). Po co to jeszcze przyklejać do działów i zaśmiecać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mateusz_P11_144 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Ja żadnej "dopowiedzi" nie pisałem przecież :-) I miałem na myśli te przykazania diesla - przecież one są stare jak świat, już chyba 7 lat temu to czytałem. Dlatego to suchar jest (= stare i znane). Po co to jeszcze przyklejać do działów i zaśmiecać? No nie Ty tylko manix ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 stare pewnie tak ale nowi nie znają a mamy też i nowych użytkowników i pomyśl gdyby wszyscy posiadacze D do tego stosowali ile by było mniej tematów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kn Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Ale czy jest sens do każdego modelowego działu forum to przyklejać? Może starczy do porad eksploatacyjnych. Generalnie niesie ten tekst pewne prawdy ale podchodzi też pod humor i tak jest też chyba przez większość odbierany. manus meas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 moze i tak ,, Mod autor sobie poradzi i zadecyduje ,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and_pec Opublikowano 5 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Nie widzę sensu doklejać wszędzie Link jest w Faq dla CD20T, a temat tutaj w poradach i myśle że starczy Tekst jak widać jest skopiowany i jak pisze kn to "suchar" ale jary, Kiedyś dawno już go wrzucałem na forum ale przez google go wcięło To jest tylko "odgrzanie kotleta" przydatne dla nowych i ku przypomnieniu starym "traktorzystom" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi