Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Duże spalanie 18L

paradox8
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich od 2 mc jestem szczęśliwym posiadaczem nissana primery z silnikiem QR20DE przeraża mnie tylko spalanie. Po samym mieście 17,8 jazda mieszana 14.7 podłanczałem pod komputer zadnych błędów nie wywala checka - jedynie co mnie zaciekawiło to że 1 sonda lambda skacze napiecie a na 2 -giej napiecie stoi na 0 - ale podobno ona nie odpowiada za spalanie .Filtry i olej nowe jakieś propozycje ? Dzieki za odp

I sonda do kontroli, przepływomierz, niesczelności, II sonda nie ma wpływu na spalanie

witam dzieki za odpowiedz pomiary przepływki

bez gazu 1.31 V

2500 -1,7 V

3200 - 2.3 V

a tu wykres z sond lambda jakieś propozycje

http://iv.pl/images/...49984406294.jpg

04562185749984406294.jpg

do 82sek bez gazu od 83sek do 97 przygazowałem a od 98 bez gazu

jak uważacie sonda sprawna i przepływka może ją wyczyścić pozdrawiam

czy naprawde nikt nie ma żadnej propozycji co zrobić ?

Edytowane przez paradox8

wg wskazań, przepływomierz się kończy, sprawdź jeszcze w programie jakie ma wartości wagowe, a sonda też szłu nie ma, to nie jest falowanie, ale ja nie wiem na ile ten program jest wiarygodny odnośnie wskazań sondy, sprawdx jeszcze jak wygladaja korekty paliwowe, w tym programie

DINO: Jeśli 2 sonda nie ma wplywu na spalanie to jak wyjasnisz moja sytuacje, gdzie wymienilem 2 sonde bo leżała i spalanie spadło z 14l do 11l ?

W manualu piszą, że nie ma wpływu na spalanie "w normalnych warunkach" - tylko nie pisza co oznaczają owe "normalne warunki".

"normalne warunki".

myślę, że to jest słowo klucz, :D może coś jeszcze zrobiłeś, nie wiem, zauważ, że błąd 420 jest emulowany tulejką i auta nie palą więcej, nie wiem jak to wyjaśnić, ale wg manuala nie ma wpływu, do tego gdzie byś nie spojrzał to zawsze jest sonda kontrolna, a ona nie ma wpływu na mieszankę

U mnie zgasiłem ten męczący P0420 tulejką i drugi od sondy wymieniając ją na używkę i spalanie wrocilo do normy tak potrafil ponad 13l spalic - teraz jest tak jak byc powinno. :)

U mnie zgasiłem ten męczący P0420 tulejką i drugi od sondy wymieniając ją na używkę i spalanie wrocilo do normy tak potrafil ponad 13l spalic - teraz jest tak jak byc powinno. :)

to ile u ciebie jest tak jak powinnio? ;)

• 2 tygodnie później...

witam sorki , że tak długo nie odpowiadałem oto pomiary i wszystkie inne opcje po czyszczeniu przepływki - spalanie takie samo 17-18

44201288015059772498.jpg

71832074032520406233.jpg

35163722791131934563.jpg

11967327349495477352.jpg

21955206914028053397.jpg

coś wynika z tych danych proszę powiedzcie bo spalanie mnie zabija pozdrawiam

wagowo, przepływka gitt, ale już dolny zakres, a korekty masz na -, czyli lambada leje za bogato

rozumiem za jak pykne sobie nową sondę teoretycznie bedzie ok ale czy może być zamiennik - sonda uniwersalna ok 100 zł , czy walnąć też nową przepływkę dzieki za zainteresowanie

• 3 tygodnie później...

Witam czekam na sondę i ją wymienie zobacze czy spalanie spadnie , mam jeszcze jeden objaw - smród starego jaja jak jeżdżę .Czy to też wina sondy czy czegoś innego

U mnie tez smierdzialo starym jajem .Po wymianie lamdy niema zadnych smrodkow z rury

• 4 tygodnie później...

witam wymieniłem sonde na (uniwersalna) - śmierdzi siarą jak śmierdziało  (jak zimny i jadę na wstecznym smierdzi benzyną) - narazie nie mam nowych wykresów sondy  ale mam kilka wniosków na trasie spalanie od 6,7 do 8 czyli troretycznie ok  ale w mieście nie daję rady poziżej 14 .Odrazu mówię , że spokojna jazda . Podczas jazdy nawet przy delikatnym dodaniu gazu spalanie rośnie do końca skali  - ostatnio przy odpalaniu tylko na zimnym silniku  odpali odrazu i zgaśnie - jak nie dodam gazu choć troszkę  na 2 sek  .Jakiaś propozycja bo spalanie 14 -16 l mnie troszkę przeraża - pytanie gdzie mogę stwierdzić "usterkę"- czego ???i mam nadzieję , że dobicie do granicy 12 l śr spalania na tym silniku z waszą pomocą jest osiągalne ........... jak by co podajcie co mam zmierzyć mam kompa, miernik  i kabel  .... czyy tlko pozostaje mi aso pozdrawiam 

jeszcze jedno jak przyspieszam na max to z rury wali , nie wiem jak to nazwać siwy dym powiedziałbym chmurka dymu - ale dla mnie to nie dym bo by pozostawał w powietrzu a nie znikal - komp nie wskazuje rzadnych błędów   

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

Witam sorki , że tak póżno odp (w trasie byłem ) po wymianie sondy po ok 500 km już nie śmierdzi siarką ale spalanie miasto 15L non stop bez klimy.Trasa 7-9 

z rury wydechowej  nic nie wali dymem ani niczym innym tylko spalanie z klimą po mieście 17 l- nadmieniam , że dość powoli przyspieszam przyzwyczajenia z tira  nie wiem już co i jak może ten model tak ma pozdr  

• 3 tygodnie później...

Witam sorki , że tak póżno odp (w trasie byłem ) po wymianie sondy po ok 500 km już nie śmierdzi siarką ale spalanie miasto 15L non stop bez klimy.Trasa 7-9 

z rury wydechowej  nic nie wali dymem ani niczym innym tylko spalanie z klimą po mieście 17 l- nadmieniam , że dość powoli przyspieszam przyzwyczajenia z tira  nie wiem już co i jak może ten model tak ma pozdr  

ja mam dokladnie takie same objawy. W trasie spalanie ok a w miescie 17-18. Przymierzam sie do wymiany rozrządu bo mam juz 260 tys i przy przyspieszaniu slychać delikatny szum/świst/dzwonienie w okolicach 3000 rmp. NIe mam zadnego bledu ECU. Słyszał ktoś o firmie produkującej rozrządy oyodo?? podobno montują je fabrycznie do suzuki. na allegro komplet kosztuje 570 zł z kolem VVT

ja także podobny problem. W trasie przy 80km/h za tirem i 6ty bieg spaliła mi 12,5 litrow gazu. Normalnie spokojnie 14 literów.

Obroty silnika dziwnie powyżej 1 tysiąca non stop na luzie.

Te sondy lambda do wymiany to górne i dolne razem czy tylko np. górna? (na pierwszy ogień)?

Edytowane przez hote

A ja myslałem ze moja p11 dizel kopci ponad miare ( w miescie niemoge zejsc ponizej 10)ale 17....... no to wspoczuje...pozdrowienia i powodzenia 

ja mam dokladnie takie same objawy. W trasie spalanie ok a w miescie 17-18. Przymierzam sie do wymiany rozrządu bo mam juz 260 tys i przy przyspieszaniu slychać delikatny szum/świst/dzwonienie w okolicach 3000 rmp. NIe mam zadnego bledu ECU. Słyszał ktoś o firmie produkującej rozrządy oyodo?? podobno montują je fabrycznie do suzuki. na allegro komplet kosztuje 570 zł z kolem

Zdjalem dziś pokrywę/dekiel/zaślepke od rozrządu. Napinacz wysunięty 13 mm. Mam nadzieję że wymiana rozrządu zmniejszy mu spalanie  :-)  jak rozpoznać czy aktualne jest założony oryginalny rozrząd. U mnie Slizgi ds są koloru czerwonego