Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Drążki kierownicze N16! - mega problem

Gość bartek9108

Rekomendowane odpowiedzi

Gość bartek9108

Panowie! Oto jest problem. Wykręciłem w swojej N16 2.2Di 2000r drążki kierownicze + końcówki, stare jak auto więc miały prawo się już wybić. Zamówiłem w sklepie pod ten model i oto zonk... Od strony maglownicy jest gwint M14, zaś zamienniki mają M16. Od drugiej strony również M14 zaś zamiennik ma M12... No więc dymam sobie do sklepu celem zamiany... I tak oto 3 tygodnie później, chyba wszystkie sklepy w Łódzkiem odwiedzone i nic. Po Polsce szukam i nic. Dzwonię do Nissana, podaję VIN bo coś mi nie gra, po czym Pan stwierdza iż mam rację, iż zdarzały się modele 1.5 i 2.2Di do 2003r z takimi drążkami. Na prośbę o pomoc... Miesiąc czekania na części a koszt 2,5 raza taki jak w sklepie... No więc szukam dalej... Pasują gwintami drążki od Micry 2003, ale... za krótkie... Szukam dalej. W Holandii znalazłem części niestety... Wysyłka do PL nie wchodzi w gre, co najwyżej Czechy.

Panowie! Gdzie jeszcze można (również za granicą) znaleźć części? Wszyscy ręce rozkładają... Widziałem na forum podobny problem tylko w przypadku 1.5, chciałem się poradzić użytkownika ale od dawna się nie logował...

Już znienawidziłem fabrykę w Anglii...

Gość bartek9108

nie taniej kupic uzywana maglownice??

Hmm.. czy ja wiem? Maglownica jest dobra, problem jest z kupnem drążka, inny gwint. Nie chcę robić żadnych przeróbek żeby w przyszłości mieć łatwiej z drążkami, ma być jak wypuściła fabryka, tym bardziej że maglownica z tego co widziałem jest w świetnym stanie jak na 13 lat. Poza tym auto jest dość twardo skręcone i porusza się na 17" 7,5J przód, tak więc chcę zrobić porządnie, a nie ryzykować kupując używaną maglownicę z drążkami które nie wiadomo ile pochodzą.

A spróbuj rozpytać tutaj - http://www.dokuji.pl/ 

końcówki nr. katalogowy OD 0079, drążki OA 0040 - dla VIN SJN......,

natomiast dla VIN JN1.... to końcówki OD 0074, drążki OA 0041.

Dzięki. Co prawda późno pisałem i nie liczyłem na odzew, ale udało się coś wynegocjować. W poniedziałek się okaże i jak będzie ok, części przylecą ;)

Ciekawe, że ze.2 lata temu w IC nic nie mieli oddzielnie, tylko magiel w komplecie. U mnie zakończyło się zmiana na uzywke, ale przynajmniej prosta była. Jak są nowe to i można pomyśleć, bo cena mała.

Witaj

Mam dokladnie ten sam problem (primera p12) gwint nie pasuje jest mniejszy , mieszkam rowniez w irlandii zamawialem z micksgarage dostalem czesc blue printa ktora nie pasuje 

Moj temat tutaj:

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/91541-drazek-kierowniczy-zla-koncowka-nieodpowiedni-rozmiar/?do=findComment&comment=939019

Gość bartek9108

Kolego! Z tego co się dowiedziałem w salonie oraz od mechaników którym zdarzają się takie przypadki, najlepiej pomierzyć drążek i szukać ogólnie po nissanie (a nie modelu). Przykładowo ja zastosowałem w końcu drążek 555 od niby młodszej rocznikowo Micry (pasował po wymiarach) zaś końcówkę normalnie od Almery (zakupiłem porządne końcówki po 80zł sztuka, te tanie 40-50zł wytrzymały mi 15k ledwo ;/, z resztą na oko widać jakoś wykonania). Z tego co widzę po fragmencie Twojego starego drążka, wygląda identycznie jak zamiennik do Almery który do mnie nie pasował. Był w takim biało czerwonym pudełku, ale nazwy firmy już nie pamiętam. Z tego co wypytałem jest opcja że może pasować (mechanicy znajomi mieli takie przypadki, pasowały zamienniki z N16 do P12), ale musisz dokładnie po wymiarach sprawdzić i wtedy zamówić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...