Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jak spuściś paliwo ze zbiornika Nissan Almera N16

MadDog
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wiatam wszystkich szczęśliwych posiadaczy ALMEREK :)

Mam pewien problem, muszę znaleść sposób na spuszczanie paliwka ze zbiornika i to nie poprzez zwrotny zawór a najlepiej poprzez rurkę wprowadzaną do baku przez wlew. Tu jest problem bo wpychając rurkę nie dochodzi do zbiornika. Może znajdzie się ktoś, kto już uporał się z tym problemem.

Pozdrawiam i mam nadzieję na jakieś mądre sugestie :)

może i lepiej, ale jak próbowałeś i napisałeś coś takiego:

Mam pewien problem, muszę znaleść sposób na spuszczanie paliwka ze zbiornika i to nie poprzez zwrotny zawór a najlepiej poprzez rurkę wprowadzaną do baku przez wlew. Tu jest problem bo wpychając rurkę nie dochodzi do zbiornika

to podpowiadam inny sposób :D 

No tak tylko jak to trzeba robić 3 razy w tygodniu to można uszkodzć gwinty

Edytowane przez MadDog

ale chcesz ściągać paliwo wykorzystując fizykę czy masz pompkę elektryczną? może pod przewód paliwowy się podepnij przy silniku

bo przez wlew to na 99% nie da rady ściągnąć ani w almerze ani w innym samochodzie (miałem okazję sprawdzać kilka razy)

hehhe :D tam masz tylko 3 śruby na gwiazdke 2 przewody i wtyczke oraz pierscień i cały bak w całej okazałości :D troszke zabawy :P

to az takie "oszczędności" :D :D :D to zostaje dorobic sobie wężyk na stałe albo śrubę do spuszczania w zbiorniku :D 

Tak to akurat w almerce mi się to pierwszy raz stało, wcześniej w oplu, w vw takich problemów nie było

Wężyk na stałe ? Jak ?

zadnej kanapy nie ruszaj bo wkoncu cos sie ulamie przez filtr tez nie bo w polowie bedzie ci sie zapowietrzał silnik a to nie jest dobre

jedynie co to wezyk 8mm wzmacniany 10 nie udało mi sie wlozyc koncowka zcieta pod katem 45stopni tak mniej wiecej 

pompka na wiertarke lub cos podobnego grawitacyjnie to prawie godzina

podpowiem mozesz zrobic przejsciowke do pompki bo przewaznie maja wiekszy przekroj jak te 8mm

z jakims wezykiem na stałe nie kombinuj dowod moze poleciec

• 3 miesiące temu...

Cześć, proszę o podpowiedź bardziej doświadczone osoby. Również chcę zlać ropę z baku. Próbowałem włożyć wężyk 8mm i w pewnym momencie pojawiał się opór i wężyk nie chciał dalej iść. Nie był zanurzony, bo próba "odessania" kończyła się wdechem powietrza o smaku ropy :) Ten opór pojawiał się po włożeniu ok metra wężyka - czy trafiałem na kolanko, zaznaczone na zdjęciach, czy w baku jest jakieś sitko i nie pozwala ściągnąć paliwa?

jacekk22 pisałeś o zacięciu wężyka pod kątem 45 - jeśli moim problemem było kolanko, to czy zacięcie wężyka załatwi sprawę? Przypuszczam, że po włożeniu do oporu muszę go dalej wpychać manewrując na boki i przekręcając, tak?

Podpowiedzcie mi jeszcze, jakiej długości powinien być ten wężyk i na jaką głębokość go włożyć.

Liczę na Waszą pomoc, pozdrawiam :)

post-81250-0-44451800-1397136247_thumb.jpg

post-81250-0-48242500-1397136255_thumb.jpg

tak te naciecie pod katem pomaga wlozyc ten wezyk chodz i tak czasem krece minute prawo lewo 

dlugos wezyka z 3m a sita zadnego nie ma