Fazzi Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 witam, jako, że przymierzam się do wymiany klocków i tarcz hamulcowych z przodu chciałem dopytać jakie klucze/narzędzia są niezbędne do wykonania tych czynności. Dobrze wiedzieć wcześniej co przygotować aby przy wymianie nie być zaskoczonym np. nietypowy rozmiar klucza. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mateusz_P11_144 Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Skąd jestes??Bo z tego co widzę to opolskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 (edytowane) Ja to robiłem prawie 2 lata temu. Potrzeba klucz do kół. Zdejmujesz koło. Później klucz chyba 12 lub 13 aby zdjąć zacisk. Dwie śruby. Gdy zacisk masz zdjęty wciskasz tłoczek. Jeśli masz mocno zużyte klocki uważaj aby przy cofaniu tłoczka nie wywaliło Ci płynu hamulcowego ze zbiorniczka pod maską. Jak się mocno poziom podniesie, strzykawką odciągnij nadmiar. Później wyjmujesz klocki i odkręcasz jarzmo, od tyłu, od strony silnika są dwie śruby na klucz 17 lub 19. Tarcza schodzi. Czyścisz piastę. Czyścisz nową tarczę odtłuszczaczem, bo na pewno jest umazana od smaru. Zakładasz wszystko w odwrotnej kolejności. Klucze jak powyżej. Przyda się też szczotka druciana. Przyda się też pasta do hamulców (niektórzy piszą aby nie był to smar miedziowy ale ja go używam od zawsze i nie mam problemów, koszt około 6 PLN za małą tubkę). No i do wciskania tłoczków coś. Ja używam klucza francuskiego pionowego, który wkładam między łapy zacisku i tłoczek i powoli kręcąc rączką klucza "otwieram" go i tłoczek się chowa (działa tylko w przypadku przednich zacisków, tylne mają nieco inną budowę bo trzeba też kręcić tłoczkiem, są do tego fajne zestawy na Allegro). Jak będziesz mieć problemy, to możesz pisać do mnie na PRIV. Edytowane 18 Marca 2014 przez PawelSalata 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazzi Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Ja to robiłem prawie 2 lata temu. Potrzeba klucz do kół. Zdejmujesz koło. Później klucz chyba 12 lub 13 aby zdjąć zacisk. Dwie śruby. Gdy zacisk masz zdjęty wciskasz tłoczek. Jeśli masz mocno zużyte klocki uważaj aby przy cofaniu tłoczka nie wywaliło Ci płynu hamulcowego ze zbiorniczka pod maską. Jak się mocno poziom podniesie, strzykawką odciągnij nadmiar. Później wyjmujesz klocki i odkręcasz jarzmo, od tyłu, od strony silnika są dwie śruby na klucz 17 lub 19. Tarcza schodzi. Czyścisz piastę. Czyścisz nową tarczę odtłuszczaczem, bo na pewno jest umazana od smaru. Zakładasz wszystko w odwrotnej kolejności. Klucze jak powyżej. Przyda się też szczotka druciana. Przyda się też pasta do hamulców (niektórzy piszą aby nie był to smar miedziowy ale ja go używam od zawsze i nie mam problemów, koszt około 6 PLN za małą tubkę). No i do wciskania tłoczków coś. Ja używam klucza francuskiego pionowego, który wkładam między łapy zacisku i tłoczek i powoli kręcąc rączką klucza "otwieram" go i tłoczek się chowa (działa tylko w przypadku przednich zacisków, tylne mają nieco inną budowę bo trzeba też kręcić tłoczkiem, są do tego fajne zestawy na Allegro). Jak będziesz mieć problemy, to możesz pisać do mnie na PRIV. Dzięki za obszerną odpowiedź. Co samej wymiany to nie ma problemu, robiłem to już nie raz w innych samochodach. Jedyną niewiadomą były klucze, które potrzebne są do demontażu zacisków i jarzm. Spotkałem się z przypadkami, że potrzebny był np. klucz imbus 7. Ale już wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Imbus potrzeba aby odkręcić zaciski z tyłu. Śruby mocujące zacisk do jarzma są na imbus właśnie. Przód to "klasyka gatunku" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 pamiętamy też o sworzniach jak się rusza zacisk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazzi Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Czyli do odkręcenia zacisku oraz jarzma w przednich kołach imbus nie jest potrzebny? Pytam, bo tarcze wymieniam tylko z przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomstat Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Panowie pytanko dot. hamulców. Strasznie wyje mi niekiedy z przodu lewe koło. Zarówno przy wolnej jeździe jak i szybkiej. Ale nie jest to wycie ciągłe, potrafi jeden dzień nie wyć żeby nastepnego dnia od rana zacząć. Wycie jest niemal identyczne jak kiedy sie jedzie styranym rowerem z wcisniętym bądź haczącym hamulcem. Łożysko wykluczone już przez magika. Podejrzewam, że to klocek hamulcowy. Jak sie upewnić czy to to, oraz jesli to on to jaka moze byc przyczyna i jak to rozwiązać? Szczęka dała/daje pupy? Pech chce, że co pojadę do magika to cisza jak makiem zasiał a klocki zmieniane w listopadzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Czyli do odkręcenia zacisku oraz jarzma w przednich kołach imbus nie jest potrzebny? Pytam, bo tarcze wymieniam tylko z przodu. Nie trzeba. No i jak napisał Kolega Tofu - obowiązkowo trzeba wyjąć te sworznie/prowadnice zacisku, które siedzą w jarzmie z gumowymi osłonkami. Wyczyścić wszytko. Sworznie papierkiem ściernym 1000 przeszlifować, zaś ich gniazda na zawsze płuczę WD-40 i szmatką na malutkim śrubokręcie wycieram do czysta. Później pasta do hamulców na sworzeń i do gniazda. Raz jeszcze zauważę, że ja używam smaru miedziowego i nic się nie dzieje. Ale powiadają, że coś się stać może. Ale nie powiadają, co takiego. Panowie pytanko dot. hamulców. Strasznie wyje mi niekiedy z przodu lewe koło. Zarówno przy wolnej jeździe jak i szybkiej. Ale nie jest to wycie ciągłe, potrafi jeden dzień nie wyć żeby nastepnego dnia od rana zacząć. Wycie jest niemal identyczne jak kiedy sie jedzie styranym rowerem z wcisniętym bądź haczącym hamulcem. Łożysko wykluczone już przez magika. Podejrzewam, że to klocek hamulcowy. Jak sie upewnić czy to to, oraz jesli to on to jaka moze byc przyczyna i jak to rozwiązać? Szczęka dała/daje pupy? Pech chce, że co pojadę do magika to cisza jak makiem zasiał a klocki zmieniane w listopadzie. Właśnie mogą się te sworznie zapiekać, jeśli nie były sprawdzane. Szwagier miał do niedawno z tyłu. Raz było OK, a raz felga aż gorąca przy śrubach. Do tego stopnia mu potrafiło zakleszczyć klocki, że z jednego odkleiła się okładzina od temperatury. Albo też sam klocek może się w jarzmie blokować. Albo też sam tłoczek w zacisku może się blokować. Trzeba sprawdzić w tej kolejności według mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mateusz_P11_144 Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Ja miałem ziarenko piasku w przewodzie przez co ciągle mi lewe koło trzymało.Az wreszcie zdemontowałem przewód elastyczny,i drutem go przepychałem i wylazło.Jak to zobaczyłem to az nie chciałem wierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 24 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Ja miałem ziarenko piasku w przewodzie przez co ciągle mi lewe koło trzymało. Az wreszcie zdemontowałem przewód elastyczny,i drutem go przepychałem i wylazło. Jak to zobaczyłem to az nie chciałem wierzyć. DO tego przewody elastyczne mogą z czasem wewnątrz zrobić się sparciałe. Wciskając hamulec pompa przeciska płyn przez sparciały przewód, jak puszczamy pedał to tłoczek nie ma siły aby się cofnąć i przecisnąć płyn przez sparciały przewód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jwa Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 (edytowane) Czyli do odkręcenia zacisku oraz jarzma w przednich kołach imbus nie jest potrzebny? Pytam, bo tarcze wymieniam tylko z przodu. Moje zaciski były przykręcone na torxy Edytowane 28 Marca 2014 przez jwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mactroj Opublikowano 10 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 co tam trzeba zrobić z tyłu żeby cofnąć tłoczek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marlos90 Opublikowano 10 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 zapewne należy wkręcić tłoczek, ale jak się zastało to może być ciężko więc lepiej wyciągnąć go całkiem, wyczyścić i poskładać na smar aby lekko chodził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 10 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 To mi chodzi po głowie, aby zakupić. Wtedy wkręcenie każdego tłoczka z tylnego zacisku to bajeczka dla grzecznych dzieci. http://allegro.pl/zestaw-kluczy-do-naprawy-tloczkow-hamulcowych-pro-i4221474532.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mateusz_P11_144 Opublikowano 10 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 Ja sobie takie cos zrobiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mactroj Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 (edytowane) a ile wkręcić?luz sam się skasuje?bo mi po 500 km. prze kosiło nowe klocki i zaczęły pukać!!! Edytowane 22 Maja 2014 przez mactroj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 a ile wkręcić?luz sam się skasuje?bo mi po 500 km. prze kosiło nowe klocki i zaczęły pukać!!! Pewnie popełniłeś błąd jak wielu innych. Tylny tłoczek ma na sobie wycięcia, natomiast klocki mają małe "występy-kołeczki". Tłoczek powinien być usytuowany wycięciami poziomo do zacisku. W te wycięcia wchodzi "występ-kołeczek" z klocka. Powinieneś tak wykręcić tłoczek aby praktycznie wsuwać cały zacisk siłą. "Kołeczek-występ" powinien być na wysokości wycięcia i się tam oprzeć. Jest to blokada od hamulca ręcznego. Jeśli ustawiłeś tłoczek w złej pozycji, to "kołeczek-występ" nie wszedł w wycięcie i przy hamowaniu gładka część tłoczka naciska tylko na "kołeczek-występ", czym "przekrzywia" i ździera krzywo klocek. Skośne zużycie materiału ciernego Opis uszkodzenia Materiał cierny klocka hamulcowego został nierównomiernie, skośnie starty. Przyczyny powstania uszkodzenia • Brak możliwości swobodnego poruszania się klocka hamulcowego w prowadnicach uchwytu zacisku hamulcowego. • Uszkodzony zacisk hamulcowy: skrzywienie obudowy, skrzywienie elementów prowadzących, uszkodzenie elementów sprężystych. • Zablokowany tłoczek wielotłoczkowego zacisku hamulcowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
genad2109 Opublikowano 5 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 Klucz od szlifierki może być również wykorzystany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi