karibox1 Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Nie no bez przesady, troche więcej. Długo szukałem warsztatu który posiada maszynę z przystwką do t31 az polecił mi kolega. Sam olej atf4 kosztuje więcej. Chłopaki mają naprawdę dobry sprzęt ze wszystkimi przejsciami, bez żadnej rzeźby a itak wychodzi taniej niż na wawrze 450 to normalna cena u mnie w Bydzi. Czy ktoś wysysał olej przez miarkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borge Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 automatyczna skrzynia biegow ma miarke? ; ) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 większość ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Berni32 Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 większość ma Co to za jakieś głupoty wypisujecie na tym forum, ludzie to czytają i potem mają kwiatki. Po pierwsze miarki są coraz rzadziej, w iksie nie ma miarki, nie da się wymienić statycznie oleju poprawnie, szczególnie żeby wymienić olej w przekładni hydrokinetycznej. Maszyna do wymiany oleju w skrzyni kosztuje jakieś ciężkie pieniądze, z tego co się interesowałem za porządną to ponad 15tysięcy a wy wyjeżdżacie z pompką z Lidla którą bym nie wymienił oleju w silniku bo nie wyssie wszystkiego. z tego co się orientowałem to bez 1000zł nie podchodzi się do wymiany w większości warsztatów gdzie robią to zgodnie ze sztuką. Wymiana statyczna nie wymienia całego oleju oraz nie płucze skrzyni biegów ani koła hydrokinetycznego więc potem często wychodzą różne kwiatki, ale róbcie jak chcecie, kupujecie samochód za jakieś spore pieniądze ze skrzynia która wymaga obsługi a szukacie jakichś rozwiązań garażowych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Jak jest miarka to można spróbować, mnie w sx4 to wychodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciniak Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Berni32, wiadomo że wymiana statyczna oleju w ASB nie dorówna dynamicznej, ale też nie ma co demonizować, przy statycznej wymianie proces trzeba powtórzyć przynajmniej 3 razy, żeby większość oleju została wymieniona (przy pojedyńczej operacji zleci tylko jego część) i taka procedura jest przewidziana w instrukcjach serwisowych nissana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Berni32 Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 (edytowane) akurat z własnego doświadczenia wiem że w xtrailu, przynajmniej w skrzyni 6 biegowej bo taką mam, wymiana statyczne nie bardzo wchodzi w gre bo ze skrzyni schodzi nie wiecej jak dwa litry oleju, podchodziłem do tego i tak kiedyś, po 2 wymianach cos tam się zmieniło ale dopiero wo dynamicznej auto zaczlo zmieniać biegi jak nowe. Nikomu nic nie wmawiam, jedynie moge powiedzieć że sam przechodziłem temat, dlugo szukałem, sporo się naczytałem i wiem jakie znaczenie ma wymiana oleju, dziele się tym co się dowiedziałem a kto chce skorzysta albo i nie. ps wrzucam link z allegro do gosci gdzie robie, maja ta przystawkę i robią to profi http://allegro.pl/wymiana-dynamiczna-oleju-w-skrzyni-x-trail-i5975804752.html Edytowane 25 Lutego 2016 przez Berni32 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 (edytowane) A ja proponuję robotę samodzielną. Wszystko jest tu. Nie potrzeba specjalistycznych narzędzi. Jest to sx4 ale będzie pasował do większości hydrokinetycznych. Edytowane 3 Marca 2016 przez karibox1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Berni32 Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 A ja proponuję robotę samodzielną. Wszystko jest tu. Nie potrzeba specjalistycznych narzędzi. Jest to sx4 ale będzie pasował do większości hydrokinetycznych. zakładam się z Tobą o 1000zł że nie wymienisz w t31 oleju tą metoda Tylko wrzucasz jakieś pierdoły i ktoś jeszcze sobie krzywdę zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mundek28 Opublikowano 14 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Witam kolegów. Czy możecie coś napisać w temacie chłodnic skrzyni biegów automatycznych w x trailach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 15 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 (edytowane) zakładam się z Tobą o 1000zł że nie wymienisz w t31 oleju tą metoda Tylko wrzucasz jakieś pierdoły i ktoś jeszcze sobie krzywdę zrobi. Nie wyrażam zgody na ten zakład. Edytowane 15 Września 2016 przez karibox1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Berni32 Opublikowano 15 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Nie ma chłodnicy oleju w iksie, jest wymiennik ciepła przykręcany z tyłu skrzyni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mundek28 Opublikowano 15 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 A na jakiej zasadzie działa ten wymiennik, czy jest to w każdym x-trailu z automatem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Berni32 Opublikowano 16 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 A na jakiej zasadzie działa ten wymiennik, czy jest to w każdym x-trailu z automatem? Działa na takiej zasadzie że jest przykręcony do bloku skrzyni, ma dwa otwory, przez które jest przepływ oleju, natomiast z drugiej strony jest taka sama sytuacja tylko przepływa przez nie płyn chłodzący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal771 Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 witam,mam jakis problem z autem,jadąc około 80 km/h i zdejmujac noge z pedału gazu auto jedzie na swoich obrotach i po jakiejś krótkiej chwili czuć tak jak by coć wychamowywało,takie delikatne szarpnięcia.dzieje sie to tylko jak puszczam pedał gazu.wczoraj wymieniałem olej w skrzyni w warsztacie,olej w silniku też wymieniony. ma ktoś pomyśł co to może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RysiekD Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Nie da się wymienić oleju w X-trailu statycznie, bo nie ma jak spuścić oleju z tego co mi wiadomo, tzn nie cały. Statyczna wymiana to tak, że spuszczasz olej korkiem, wlewasz i tyle, ale nie zawsze tak się da, no i wtedy nie wymienisz oleju w przekładni hydrokinetycznej. Jak masz wymianę dynamiczną, to maszyna podaje/ spuszcza tyle samo oleju ile go wlewa podczas pracy samochodu. Dzięki temu wymieniasz olej również w przekładni, tylko wtedy potrzeba więcej oleju niż wchodzi do skrzyni.Do mnie zawsze dają 10 litrów, z czego chyba 7 w skrzyni zostaje. Jak tam trafiłem to mi skrzynia szarpała już dość irytująco, a potem było super. Spuszczony olej był czarny jak z sinika. Moim zdaniem bez przystawki nie zrobi się tego, bo tam zawsze montują adapter zamiast wymiennika ciepła, a jak na moje- nic się z tym nie zrzeźbi. Pozdrawiam. Berni32, czy wymiana dynamiczna oleju dotyczy również skrzyni manualnej, czy mogę zabrać się do tego w sposób tradycyjny? Przejechałem swoim 100 kkm i zamierza wymienić oleje w skrzyni biegów, skrzynce rozdzielczej i mechanizmach różnicowych. Pozdrawiam Kolegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borge Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Berni32 byl ostatni raz na forum pol roku temu, odpowiem w zastepstwie: w manualnej skrzyni biegow wymieniamy olej w sposob tradycyjny ponizej masz watek 'o wymianie plynow ustrojowych', warto przeczytac pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Borgu gdzie masz ten wątek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borge Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Kari, ponizej, kilk klik pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 (edytowane) Jakby co to ja w tamtym poście nie widzę linku, dopiero w tym klik klik Edytowane 5 Lutego 2017 przez karibox1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borge Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 mea culpa, to byl skrot myslowy ze temat o 'plynach ustrojowych' znajduje sie w dziale T31 ponizej tego tematu, mialo to zachecic kolege RysiekD do przegladania forum/dzialu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Berni32 Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Sorry za off top, na forum bywam ale nie zawsze się loguje Borge ma racje, wymiana dynamiczna dotyczy tylko skrzyń automatycznych, w manualnej sa dwa korki, wlewowy i spustowy i tyle Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RysiekD Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Bardzo dziękuję Panowie za szybką odpowiedź Pozdrawiam X-maniaków! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lee38 Opublikowano 25 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 (edytowane) Zna ktoś nazwę tej automatycznej skrzyni montowanej w x-trailu t31? Edytowane 25 Lutego 2017 przez Lee38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Berni32 Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Jatco JF613E Piwo się należy ;d 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi