xxxmarokoxxx Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 WItam. posiadam Nissana Primerę P12 z 2002 roku. Kupiłem ją z wyświetlaczem mono. Wymieniłem wyświetlacz na kolor. Dodatkowo w ręce wpadł mi teraz komputer a dokładniej Siemens 28550 Av6 (nie wiem jaki mam w tej chwili założony, ale domyślam się, że starszy). Moje pytanie: jak wygląda podłączenie kamerki cofania? Czy muszę wymienić na ten komputer? Czy kamera jest podłączona tylko do komputera? Okablowania do kamerki w tylnej klapie brak.. Pozdrawiam, Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrzanu Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Potrzebujesz moduł 28260au000 au100 albo au300. Twój "komputer" to tylko moduł komfortu, który nie ma nic wspólnego z kamerą. Kamera jest podłączona pod 28260auX00, a on jest wpięty bezpośrednio pod wyświetlacz. Od razu uprzedzam, że najlepiej zamontować oryginalną kamerę, bo całość jest w systemie NTSC, a większość chińskich kamer u nas na rynku jest w PALu. Nie wiem jak w innych wersjach, ale u mnie w sedanie, w klapie nie było miejsca na zamontowanie nawet oryginalnej kamery i musiałem wyciąć w niej otwór na mocowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xxxmarokoxxx Opublikowano 8 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Więc rozumiem, że potrzebuję kupić ten moduł, kamerę i kabel, który idzie do kamery tak? Gdzie w samochodzie znajduje się ten moduł? I jak wygląda wpięcie do wyświetlacza? Jak wygląda podpięcie kamery kolorowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrzanu Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Kabel możesz samemu zrobić. Nie widziałem, żeby gdzieś był dostępny. Zwykły kabel kompozytowy, +lampy cofania, + 6,5V zasilania kamery. Moduł w oryginale znajduje się w prawym boczku w bagażniku. U mnie dla wygody, schowałem go w tunelu środkowym, żeby nie prowadzić długiej wiązki do wyświetlacza. Co do koloru, to podejrzewam, że dopiero moduł 28260au300 daje kolorowy obraz, ale to tylko moje przypuszczenia opierające się na tym, że to najwyższy możliwy numerek, z jakim występował ten moduł i pojawiała się w samochodach po lifcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xxxmarokoxxx Opublikowano 9 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Kabel możesz samemu zrobić. Nie widziałem, żeby gdzieś był dostępny. Zwykły kabel kompozytowy, +lampy cofania, + 6,5V zasilania kamery. Moduł w oryginale znajduje się w prawym boczku w bagażniku. U mnie dla wygody, schowałem go w tunelu środkowym, żeby nie prowadzić długiej wiązki do wyświetlacza. Co do koloru, to podejrzewam, że dopiero moduł 28260au300 daje kolorowy obraz, ale to tylko moje przypuszczenia opierające się na tym, że to najwyższy możliwy numerek, z jakim występował ten moduł i pojawiała się w samochodach po lifcie Witam! Może zrobisz typowy krótki poradnik co jak i gdzie ? Uniknie się w ten sposób wielu pytań, a i dodatkowo zostanie dla potomnych.. Znalazłem taką oto fotkę tego modułu.. Wygląda na to, że idzie tam sporo pinów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrzanu Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Nie mam za bardzo czasu teraz na pisanie poradników, zwłaszcza, że montowałem to prawie dwa miesiące temu. Wszystkie piny są dobrze opisane w instrukcji serwisowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek122 Opublikowano 13 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Szanowny Kolego Chrzanu pragnę podziękowac za instrukcje wymiany wyswietlacza na kolorowy. Czytam,że podłaczyłeś kamerke cofania,dlatego tez jesli to mozliwe proszę Cie o szczegółową instrukcję najlepiej ze zdjeciami jak dla kompletnego laika.PROSZE JĘŚLI WYGOSPODARUJESZ TROCHE CZASU ZAMIEŚĆ WSKAZÓWKI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrzanu Opublikowano 13 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Instrukcji foto na pewno nie zrobię, bo mam wszystko zamontowane. A sprawa jest dużo bardziej skomplikowana niż wymiana wyświetlacza, bo na dobrą sprawę trzeba stworzyć wiązki do podłączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek122 Opublikowano 14 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2014 Instrukcji foto na pewno nie zrobię, bo mam wszystko zamontowane. A sprawa jest dużo bardziej skomplikowana niż wymiana wyświetlacza, bo na dobrą sprawę trzeba stworzyć wiązki do podłączenia. wyświetlacz ma dwie wtyczki czy do mniejszej ida kable od sterownika kamery? a z kamery do sterownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrzanu Opublikowano 14 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2014 Nie, wszystko idzie do jednego gniazda w wyświetlaczu (do brązowego). Ze sterownika wychodzi jedna wiązka do wyświetlacza, a druga do kamery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alemeksyk Opublikowano 26 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 Witam wszystkich. Mam pewien problem, nie działa kamera cofania w p12. Kamera jest i jest podłączona ale po wrzuceniu wstecznego obraz się nie zmienia, wyświetla np.radio. Domyślam się ze to sterownik. Kto może mi powiedzieć gdzie on się znajduje w kombi? Będę wdzięczny za szybka pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 26 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 A światła biegu wstecznego Ci świecą jak wrzucisz bieg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alemeksyk Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Światła wszystkie są ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrzanu Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Sprawdź, czy do kamery dochodzi +6,5V ze sterownika oraz czy do sterownika dochodzi +12V od świateł cofania, kiedy wrzucasz wsteczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alemeksyk Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 A dokładniej ten sterownik gdzie się znajduje? Wiem że w bagażniku po prawej stronie w kombi ale czy gdzieś pod szyba, na słupku czy pod dachem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alemeksyk Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 A dokładniej ten sterownik gdzie się znajduje? Wiem że w bagażniku po prawej stronie w kombi ale czy gdzieś pod szyba, na słupku czy pod dachem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokol_tur Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 po prawej stronie jak masz schowek zdejmujesz 5 spinek wyciągasz to na bok, i dalej jest taki tunel i w tym tunelu jest sterownik kamerki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fryc Opublikowano 10 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 Witam Odgrzeję kotleta Mam rocznik 2003 chyba czerwiec-lipiec kombi. Wyświetlacz niby kolorowy ale widok z kamery jest czarno-biały jak wiadomo. Czy w takim przypadku wymienię kamerę na kolor i będzie kolor na ekranie?, Czy ten zabieg nie będzie odwrotny do zamierzonego i w ciemnościach nic nie będzie widać? Bo na dzień dzisiejszy to nieraz w ciemności widać lepiej niż w dzień. Czy to może jeszcze rzeźba ze sterownikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skit Opublikowano 10 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 a próbowałeś podkręcić ustawieniami obraz z kamery 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fryc Opublikowano 10 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 Ogólnie to teraz dałem na tryb dzienny cały czas i jest o niebo lepiej. Jak wiadomo jeżdźi się na światłach i nie wiedziałem ,że tam są takie opcje do ustawiania. Ale kolor by się przydał. Co do samej kamery są jakieś opcje zaawansowane? Kontrast i podświetlenie nie widzę aby coś zmieniało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matador41 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 w kamerce ustawia się tylko kontrast i jasność z tym że tam jest osobne ustawienie dla wyświetlanego koloru panela czyli są dwa osobne: dla pomarańczowego i seledynowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skit Opublikowano 10 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 jak masz wrzucony wsteczny i obraz z kamery na wyświetlaczu to wciśnij po prostu settings. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matador41 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 jak masz wrzucony wsteczny i obraz z kamery na wyświetlaczu to wciśnij po prostu settings. tak się to robi, z tym że lepiej wtedy 2 razy szybko kliknąć settings (a nie przytrzymywać) to panel od kamerki pojawia się w moment i za każdym razem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fryc Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 (edytowane) Komu piwo? .....ale pany to się poprawiło teraz.Jakby wyczyścił jeszcze brudną szybkę od środka to już wcale żadnej kolorowej mi nie trzeba. Elegancko Ale kiedy tylko naciskam i trzymam settings to zmienia mi tryb z nocny na dzienny. Edytowane 11 Grudnia 2016 przez Fryc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matador41 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 bo tak to działa, jak naciśniesz settings i przytrzymasz to zmieniasz kolor wyświetlacza to jest najprostszy sposób zmieniania bez wchodzenia "głębiej" w ustawienia możesz to zrobić nawet podczas jazdy (tylko nie spuszczaj wtedy drogi z oka) ja mam ustawione różnie: dla włączonych i dla wyłączonych świateł inne kolory, a piwko możesz postawić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi