Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Głośny silnik wycieraczek przednich

gienekxxl
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Najpierw go odepnij od głównego ramienia i sprawdź jak będzie pracował bez obciążenia.

Następnie trzeba rozebrać i sprawdzić. Najlepiej jak najszybciej, gdyż silniczki są dość drogie /nawet używki/.

O regeneracji, konserwacji ramion, sprawdzeniu, naprawy, zamiany silniczka na inny było dość dużo na forum.

Najpierw go odepnij od głównego ramienia i sprawdź jak będzie pracował bez obciążenia.

Następnie trzeba rozebrać i sprawdzić. Najlepiej jak najszybciej, gdyż silniczki są dość drogie /nawet używki/.

O regeneracji, konserwacji ramion, sprawdzeniu, naprawy, zamiany silniczka na inny było dość dużo na forum.

Rozebrałem, wysuszyłem, wyczyściłem i nasmarowałem gdzie się da i dalej chodzi głośno nawet bez obciążenia. O co chodzi? Czy jest tam jakieś łożysko? Jeżeli jest to gdzie?

Edytowane przez gienekxxl

Rozebrałem, wysuszyłem, wyczyściłem i nasmarowałem gdzie się da i dalej chodzi głośno nawet bez obciążenia. O co chodzi? Czy jest tam jakieś łożysko? Jeżeli jest to gdzie?

nie ma zadnego łożyska wszystko jest na tulejach

rozbierz silnik wycieraczek

prawdopodobnie dostała sie tam woda

jak rozbierzesz wszystko będziesz miał jak na tacy

pozdrawiam

jak będziesz rozbierał silniczek uważaj na szczotki bardzo łatwo je połamać

Edytowane przez Elmark

pozdrawiam

Wszystko rozebrałem i wysuszyłem i nic- nadal to samo? Jakieś inne pomysły?

A propos wycieraczek.

U siebie problem mam taki - ogólnie wycieraczki działają z tym, że na czasówce "cykl" robią na ok. 3 razy, tzn lecą do góry, zatrzymują się w 2/3 szyby, stoją, lecą do końca, zaczynają wracać, zatrzymują się w tym samym miejscu, czekają i lecą do końca. Na drugim i trzecim stopniu chodzą bez zacięć jednak wydaje mi się, że są nieco wolniejsze niż powinny być.

I tu moje pytanie. Czy jest pewne, że to jest silniczek wycieraczek i trzeba go wymienić czy może być to np. jakiś programator albo wina elektroniki, a nie samego silniczka? Ktoś spotkał się z takim przypadkiem? Wiem, że silniczki w tinkach są zawodne jednak takowy pomysł z programatorem podrzucił mi mechanik.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam :)

Tylko że ta czasówka-programator, to co pamiętam - to wszystko jest w silniczku.

Rozebrać nie zaszkodzi póki jeszcze ciepło. Przy okazji rozebrać mechanizm wycieraczek, dokładnie oczyścić tuleje i sworznie a na pewno będzie chodzić lżej.

Dużo i konkretnych odpowiedzi - podpowiedzi znajdziesz tutaj  http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/58870-silniczek-wycieraczek-przednich-tematy-po%C5%82%C4%85czone/?hl=+silnik%20+wycieraczek

pozdrawiam

A jednak jest łożysko (pomiędzy silnikiem a ślimakiem). Łożysko 12 zł i jakieś 3 godz. dłubania i chodzi cichutko.

A jednak jest łożysko (pomiędzy silnikiem a ślimakiem). Łożysko 12 zł i jakieś 3 godz. dłubania i chodzi cichutko.

Ja u siebie silniczka nie rozbierałem, bo wszystko było suchutkie, ani grama jakiś śladów wilgoci i czyści, przezroczysty smar-wazelina.

Na temat łożyska się nie wypowiadałem, ale to co ma wirnik - to z reguły musi być i łożysko, gdyż ono utrzymuje odpowiednie parametry wirnika w poziomie jak i w pionie w stosunku do danych podzespołów.

• 2 miesiące temu...

W temacie silnika wycieraczek przednich w Tino: babol inżynieryjny! Dotknęła mnie awaria tegoż ustrojstwa na przełomie starego i nowego roku, kiedy mieliśmy falę deszczy oraz następujących po nich, silnych mrozów. Silnik wycieraczek po prostu przestał pracować w pewnym momencie.

Oto co ukazało się moim oczom po rozebraniu silniczka:

xkWGEBhl.jpg

bAHAt75l.jpg

W środku, wszystko dosłownie zamarznięte. Po wysuszeniu, wylaniu wody z samego silnika, oczyszczeniu ze starego smaru, nałożeniu solidnej porcji nowego, wybiciu oraz wyczyszczeniu tulei-osi wycieraczek i złożeniu wszystkiego - działa.

Polecam każdemu użytkownikowi Tino aby zajrzał choć raz do wnętrza silniczka wycieraczek - najgorsze co może się zdarzyć to taka awaria np. podczas jakiejś trasy daleko od domu.. Np. u mnie wycieraczki nie dawały wcześniej żadnych złych objawów.

Edytowane przez piotr277
  • Upvote 1

Silniczek od góry też nie ma żadnej zasłonki-osłonki.

Ja gdy swój już montowałem, to pomiędzy podszybie a silniczek użyłem plastikowej okładki. W ten sposób zrobiłem tzw. daszek nad silniczkiem.  

Mam pytanko odnośnie silniczka wycieraczek tył;

Podobno połącząc z naszej Tinki i z micry można uzdrowić silniczek tylnej wycieraczki.

Jeżeli ktoś takie coś już wykonał lub wie jak to zrobić proszę o pomoc.

Pozdrawiam

MIRO35