tadzio Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Witam kolegow ,stwirdzam ze w mojej almerze n15 slabo podswietlane sa wskazniki na desce rozdzielczej,a szczegolnie chodi mi o podswietlenie zegara.Moje pytanie czy zegar ma oddzielna zarowke ktora podswietla ,jezeli tak to jak jest jej moc i jak ja wymienic ,dzieki za porade pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piorun_ Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Musisz zdemontować zegary z tablicy rozdzielczej, rozkręcić je i sprawdzić wszystkie żaróweczki. Na pewno część z nich jest już przepalona i domaga się wymiany. To standard w starym samochodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal007s Opublikowano 13 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 (edytowane) Pytanie do was nie dziala mi podswietlenie poziomu paliwa oraz predkosc od O do gdzies 60km/h pytanie do was ktora zarowke mam wymienic? http://images41.fotosik.pl/1206/1661c0e77f8653e7med.jpg Oki juz sam doszedlem pierwsza z lewej zarowka z czerwonym wtykiem. Edytowane 13 Lipca 2015 przez michal007s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piorun_ Opublikowano 14 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Najlepiej wymień wszystkie, jak już to rozkręciłeś. Jeśli wymienisz tylko przepalone, to później jedna część zegarów będzie świecić jaśniej a druga ciemniej. Przerabiałem już to. Najlepiej wymienić wszystkie i cieszyć się świetnym oświetleniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal007s Opublikowano 15 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 a może jest ktoś kto wymieniał podświetlenie zegarów i podpowie mi podając linki jakie żarówki mam kupić: Czy te będą pasować: ? http://allegro.pl/led-t5-r5-zegar-deska-w5w-1-2w-w1-2w-firmowe-12v-i4990285289.html http://allegro.pl/t10-w5w-led-nowa-generacja-dioda-led-12v-firmowe-i5015660049.html 3 sztuki 5w5 oraz 2 t5? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wicu Opublikowano 15 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 W przedlifcie w zegarach 3x W5w i 2x T5, w nawiewach 2x T5 , w lifcie chyba tak samo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal007s Opublikowano 15 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 Jeszcze jedno pytanie, w przypadku wyjęcia licznika (odpięcia wszystkich kabli do niego 3 kostek), jak wzbudzić ładowanie alternatora? Czy to prawda , że bez podpiętego licznika alternator nie będzie ładował akumulatora ? Jak wzbudzić ładowanie akumulatora bez licznika , trzeba zrobić przegazówkę powyżej 3 tys obrotów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piorun_ Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Wydaje mi się, że alternator powinien działać, ale żeby być pewnym na 100% trzeba by było zerknąć na schemat elektryczny. Chcesz jeździć bez budzika?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal007s Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 (edytowane) no właśnie jeździłem i akumulator się rozładował. Po przestudiowaniu forów o alternatorach wynika, że w przypadku braku licznika , nie ma wzbudzania pracy alternatora. Edytowane 16 Lipca 2015 przez michal007s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piorun_ Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Może się tak dziać, bo prąd z akumulatora płynie przez kontrolkę ładowania do uzwojenia wzbudzania, tyle że jeżeli żaróweczka się przepali to wtedy jesteśmy pozbawieni ładowania??? Dziwne to trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal007s Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 no właśnie też się nad tym zastanawiałem, czy przepalanie żarówki spowoduje brak wzbudzenia pracy alternatora? Może ktoś mądrzejszy się wypowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piorun_ Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Trzeba by prześledzić schemat elektryczny układu ładowania. Jednak wszystko na to wskazuje. Jeśli jeszcze nie zamontowałeś budzika do auta, możesz zawsze sprawdzić ładowanie przecież i będzie wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szadi Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Trzeba by prześledzić schemat elektryczny układu ładowania. Jednak wszystko na to wskazuje. Jeśli jeszcze nie zamontowałeś budzika do auta, możesz zawsze sprawdzić ładowanie przecież i będzie wszystko jasne. Nie trzaba odpinać całych cegarów od kostek, żeby wymienić żaróweczki. Budzik na tyle wystaje ( ma dosc długie przewody ) że bez problemu da sie wymienić, najpierw z lewej strony pózniej z prawej. Mi udało sie to bez problemu nie odpinając budzika. Jeśli masz almere przed liftem to tak jak pisaliście 3x W5w i 2x T5, w nawiewach 2x T5, w almerze po lifcie sa tylko T5, nie ma tych wiekszych T10. Jesli wkładasz ledy polecam kupić żarówki led smd np. takie: http://allegro.pl/led-smd-r5-t5-12v-zarowka-zegar-licznik-kokpit-i5193506857.html Zwykłe ledy takie : http://allegro.pl/zarowka-led-t5-r5-12v-zegary-kokpit-1-00zl-gratis-i5216156391.html Świecą gorzej mają mniejszy kąt , zasięg świecenia ( nie równo bedą podsietlone zagary, zwłaszcza miejsce gdzei jest godzina wyswietlania ) To sama w T10 lepiej takie: czyli led smd http://allegro.pl/zarowka-led-smd-5050-t10-w5w-postojowka-diody-i5008735789.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal007s Opublikowano 19 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2015 Oki dzieki zadanie wykonane, ale zobaczylem ze podswietlenie nawiewow i klimatyzacji mi nie dziala? Trudno sie tam dostac? zdjalem ramke i mialem problem z zlokalizowanie tych zarowek? Moze ktos pomoze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wicu Opublikowano 20 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 (edytowane) Kolego dostęp nie jest ciężki , robisz tak, po kolei: 1.Odkrecasz 2 śruby trzymajace ramke, są pod radiem na poprzeczce 2. Wyjmujesz popielniczke. 3. Wyciagasz ramke odpinajac zatrzaski, ale uważaj aby ich nie połamać. 4. Wtedy masz latwiejszy dostep do zlaczek puszki radia, wiec radio wyciagasz i odpinasz od anteny i wiazki. 5. Odpinasz przelaczniki od awaryjnich itd w ramce, i ramke odkladasz na bok. 6.Zostaje ci widok bebachow i tak, bedziesz operowac rekami w niecce w ktorej normalnie siedzi radio nad centralka od nawiewow, klimy itd. 7. Widziasz gore centralki dobrze z gory teraz, masz dwie, takie same zlaczki czarne, kazda z nich ma 2 odchodzace cienkie bialoczarne kable od siebie, wyjmujsze je wykonujac obrot w prawo az ci wyskoczy. 8. Widzisz juz w wyjetej zlaczce diodke/żarówkę i wymieniasz 9.Skladasz w odarotnej kolejnosci, za nim zaczniesz skladac to sprawdz czy swieca, jesli nie to obroc o 180° Pytania, pisz Pisze z telefonu dlatego brak ojczystych znakow:) Edytowane 20 Lipca 2015 przez wicu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal007s Opublikowano 20 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 to te kable nad napisem N15? http://static.nanodatex.com/media/11fa9d5a225d91b3ff7e29fb994d6038.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szadi Opublikowano 20 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Dokładnie tak, przekręć je w lewo patrząc w strone nawiewu i wyciągasz do tyłu, ot tyle;) wkładasz w odwrotnej kolejnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wicu Opublikowano 20 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Szadi, w części co do ledów masz rację, ale nie do końca... Ja u siebie w zegarach W5W mam pokazane przez ciebie ledy jako zwykłe, i nie zgodzę się, że nie podświetlają równo. U mnie nie widać roznicy miedzy ponktami w natężeniu oświetlenia, jest równo, może ze względu, za założyłem podobno mocniejsze według producenta. Zdecydowałem sie na nie ze wzgledu na mniej intensywne niz nowoczesniejsze ledy świecenie, nie lubie jak cos wali mi po oczach. Zaś w nawiewewach mam nowocześniejsze i walą bardzo mocno, ze 3x bardziej niż u mnie w zegarach mimo że sa mniejsze rozmiarowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal007s Opublikowano 21 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 Misja zakończona, wszystkim chciałem podziękować za pomoc. Faktycznie te dwa czarne wkręty od których odchodzą dwa kabelki to miejsca gdzie siedzi żarówka. Teraz czas na spróbowanie wypożyczenia z KOMFORTU odkurzacza z płynem za 50zł i wypranie tapcerki w Almerze:) Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wicu Opublikowano 21 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 (edytowane) Nie ma problemu, po to sie tu zrzeszamy:) Na początku poprzednich wakacji prałem u siebie tapicerke takim odkurzaczem kerchera czy jakos tak, pożyczony z kolegi firmy i zajęło mi to jakoś ok 1,5 dnia, roboty w ch*j i ciut ciut, ale warto, wode z płynem, która wyszła składowałem w wiadrach i była niesamowicie czarna i zawieśista:) minął rok a tapicerka wciąż nie wygląda jak przes praniem wiec warto życzę wytrwałości i pamietaj aby całą chemie sobrze wypłukać z foteli aby ci sie nie przebarwiła Edytowane 21 Lipca 2015 przez wicu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi