Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wymiana katalizatora

jacekp
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Panowie mam takie pytanie ,czy można wymienić w x-trail -u  2.0,  katalizator na  katalizator od nissan almera ?

jak średnica pasuje to powinno oblecieć, w końcu ludzie zakładają uniwersalne i też jeżdżą albo pozbyć się całkowicie i po sprawie 

..no to zobaczymy jaki będzie efekt . a mam jeszcze takie pytanko. czy  jeżeli pojawił mi sie kod błędu P 0420- SYSTEM KATALIZATORA -WYDAJNOSC PO NIŻEJ PROGU to oznacza że muszę wymienić tylko katalizator ,czy muszę podjąć inne kwestie?

auto było użytkowne rok na gazie od  czerwca2013, w lutym przeszedł remont silnika -mówiąc ogólnie.na gazie  nie  jeżdzę  tylko benzyna. instalacja jest zamontowana ale wyłączona -nie użytkowana .tzn po remoncie silnika  jeżdze tylko na benzynie.

Edytowane przez jacekp

-mówiąc ogólnie.na gazie  nie  jeżdzę  tylko benzyna. instalacja jest zamontowana ale wyłączona -nie użytkowana .tzn po remoncie silnika  jeżdze tylko na benzynie.

a dlaczego?? przecież to auto jeździ na LPG bez problemu.

Podłącz scaner i zobacz co pokaże LD 

wkręcam sobie że  to wszystko wina tego gazu ,przed nissanem mialem 4 japończyki na benzynie i nie miałem z nimi czterema tyle problemów co  z  x-trail-em .moja decyzja jest nie odwracalna ,jeżdze na benzynie ,ale skąd te problemy z katem i wogóle  to nie wiem .

miałem trzy w tym dwa w gazie i żadnych problemów, ale to takie OT

sprawdź jakie są korekty silnika

chodzi o to, że ten kod moze być następstwem innych spraw a nie tylko zużytego KAT-a

dobrze,a proszę mi powiedzieć czy mimo że instalacja jest nieużytkowana poprostu  jest wyłączona może dawać jakieś oznaki "życia"i wywalać błąd?

remont -pojęcie ogólne a było robione ,nowe panewki, wymiana tulei dystansowych na wale ,głowica-planowanie, uszczelki , pierścienie .a  w skład instalacji wchodzi- REDUKTOR-SHARK 1500  ,UKŁAD STERUJĄCY -STAG 300-4  , LISTWA WTRYSKOWA -BARACUDA

...na instalacji jeżdziło mi sie super ,oszczędnie ,wtryski pracowały ciszej niż benzynowe ,,mechanik nawet twierdził ze byla bardzo dobrze założona , a wiadomo jak coś  sie stanie to wiadomo czyja wina .... mimo że tak nie jest to i tak człowiek tak myśli .

Panowie przed chwilą dzwonił mechanik ,okazało sie że uszkodzony jest katalizator.Mam pytanko czy może jest jakaś firma która zajmuje się regeneracją katalizatorów ,wydaje mi się że gdzieś wyczytałem to w poście .chyba że jest osoba ktora ma katalizator na sprzedaż za nie duże pieniądze .

Panowie ja jest wśród was osoba która ma założony emulator sondy lambda ,jakie jest spalanie ,czy  faktycznie głośniej chodzi .proszę o opinie.

chodzi o tulejkę na II sondzie?? nie słyszałem aby były z tym problemy znany patent na P0420

tak .zdecydowałem że nie opłaca sie kupic używanego kata.gdyż nie wiadomo co kupie .więc konsultcja z mechanikiem i  klamka zapadła -EMULATOR SONDY . JAKI może być całkowity koszt takiej zabawki-czy można wiedzieć czy faktycznie jest  spadek ,i falowanie mocy silnika ,głośniej chodzi ,i jakie spalanie ?

Dino. W linku do którego odesłałeś w sprawie tulejki jest pdf z konkretnymi wymoarami tulejki. Orientujesz się czy ta sama bedzie odpowiednia do mojego silnika? mam ten sam problem tylko z ta róznica ze na benzynie nie wywala błedu a na lpg tak. Mechanik zaproponował takie rozwiązanie tylko zaznaczył ze nie kazda tuleja musi zdac egzamin ( rozmiar a raczej długość) więc nie jest powiedziane ze na pierwszym podejściu się zakonczy. Jesli ten wymiar który przekazuje

michal17781 byłby odpowiedni dla mojego silnika jestem w domu. Mam jeszcze pytanie czy taka operacja załatwia sprawę tylko na jakiś czas czy zamyka temat? pytałem speców od wydechów o opcje wybebeszenia kata itp ale ci polecani w mojej okolicy nie podejmą się tego twierdząc ze po chwili problem pwróci na sondach. Nowy kat to wydatek ponad 2 tys wiec odpada, używka to loteria.

mam ten sam problem tylko z ta róznica ze na benzynie nie wywala błedu a na lpg tak. 

wyreguluj gaz

tulejka jest uniwersalna