Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Opona 195/65/16, można założyć?

rafik73_note
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w tytule. Można założyć do nissana note 2006 opony letnie 195/65/15 ?

za duża średnica , ale mogą byc np.185/65r15 i 185/55r16 Pamiętaj ,że jak rośnie szerokość to i wysokość poniewasz wymiar w tym przypadku  65 jest procentem szerokości.

Silnik: 1.5 dCi 70 (50 kW), 1.5 dCi (66 kW), 1.5 dCi DPF (76 kW)

Oryginalne rozmiary opon:

Rozmiar: 175/65R15 Indeks: 84 T (sprawdź letniezimowecały rok) Ciśnienie: 2.50/2.20 - 2.50/2.20

Pasujące rozmiary opon:

Rozmiar: 185/55R16 Indeks: 83 T (sprawdź letniezimowecały rok) Ciśnienie: 2.50/2.20 - 2.50/2.20

Edytowane przez M@reS

Znalazłem taki artykuł:

http://magazynauto.interia.pl/porady/eksploatacja/opony-felgi-2867/news-dobor-zamiennikow-opon,nId,964473

i tak się zastanawiam: producent ustawia parametry na sztywno, a czy dopuszczalne są jakieś niewielkie odstępstwa od normy, bo ten artykuł trochę to sugeruje. Może ktoś praktykował takie nietypowe rozwiązania?

No rozmiar znam

post-92699-0-66897100-1434829596_thumb.jpg

Pomiędzy +1,5% a -2%

Rozmiar zamienników wynika z porównania średnic zewnętrznych opony wzorcowej i sugerowanej jako zamiennik. Jeśli różnica mieści się pomiędzy +1,5% a -2%, opona może być użytkowana jako zamiennik opony oryginalnej.

Do podanych na słupku 185/65R15

Zamienniki 

15''

145/80 R15 -1,4% 155/80 R15 1,2% 175/70 R15 0,7% 195/60 R15 -1,1% 205/60 R15 0,9% 345/35 R15 0,2%

Edytowane przez M@reS

Czyli 195/65/15 nie mieści się w tolerancji? Qrcze, może dam se spokój i poszukam 185/65/15...fakt, że okazja - komplet używek za 250 pln. ...

185/65/15 zmieści się z pewnością do pierwszego note. Takie ogumienie fabrycznie miały montowane np  accenty z 1,6 Pb. Mój były egzemplarz również. Zimówki miałem w identycznym rozmiarze. Miejsca było aż nadto. Czy zmieści się 195? Nie mam pojęcia

Dar , tu nie chodzi o to czy się zmieści , a o przepisy i homologację , a tu (195 ,65,15) doopa , nie i koniec. 185... to zamiennik ,więc jasne że się nadaje

W temacie opon i felg na tym forum było już napisane chyba wszystko. Niestety forum się rozrasta i coraz trudniej znaleźć to co nas interesuje. Zakładamy więc nowe tematy, a forum rośnie. Jeśli chodzi o rozmiar opon to 195 jest dopuszczalnym rozmiarem do felg o szerokości 5,5-7,7 cala, a Notek mieści się w tej granicy, chociaż w instrukcji jest max 185. Ja mam fabrycznie założone 185.  Ważny jest profil np. opona 195/65 do felgi 15 cali, a 195/55 do felgi 16 cali itp im większa felga mniejszy profil. Dla zobrazowania podaje link: http://www.felgi.pl/artykul/szerokosc-felgi-i-odsadzenie-et-offset. Należy się tylko zastanowić bo na szerszych lepsza przyczepność, krótsza droga hamowania, ale np: zwiększone zużycie paliwa.

Edytowane przez janio

Zakładając rozmiar który podałeś będziesz miał średnicę koła większą od oryginalnego o 38.4 mm a to już dużo,  licznik prędkości i kilometrów będzie ci przekłamywał. Ja na oryginalnych 16 calowych alusach mam założone 195/55/16 i wtedy jest minimalna różnica i wszystko jest super.

Edytowane przez SQTER

Manix, w poście 6 załączyłem zdjęcie ze słupka w moim aucie, więc 185 to nie zamiennik

Janio, ale różnica między 195 a 185 nie spowoduje chyba dużo większego spalania?

SQTER, ale 195 to szerokość opony a nie średnica, profil ten sam, czyli 65.

Manix, w poście 6 załączyłem zdjęcie ze słupka w moim aucie, więc 185 to nie zamiennik

Janio, ale różnica między 195 a 185 nie spowoduje chyba dużo większego spalania?

O spalaniu nie pisałem od siebie, tylko gdzieś tam wyczytałem o zaletach i wadach szerszych opon. Więc napisałem, że miedzy innymi spalanie, większy wydatek bo opona szersza więcej kosztuje. Ale jak to mówią ,,kto bogatemu zabroni''. Zakładaj więc i do przodu. :drivingauto:

spoko janio, a tak swoją drogą to ciekawe czy można jakoś tą różnicę wyliczyć :)

Różnicę w spalaniu? Można. Na spalanie wpływa wiele czynników: rodzaj paliwa, jazda agresywna, opony, stan ogólnie techniczny auta itp. Więc można się bawić jak jest ktoś ciekawy i dociekliwy, lub oszczędny, ale w jakim celu? 

Jak by w Notku nie było elektroniki, która bierze dane z prędkości koła (opony) to możesz zakładać co się zmieści we wnęki nadkoli.

Ale niestety ta elektronika ma minimalną tolerancję na +/- i tutaj opony podane przez rafik73 się nie mieszczą.

Oczywiście może założyć ale czy elektronika to zgryzie ??

O ubezpieczycielu ,w razie czego ,nie wspominając. (brak homologacji= brak wyplaty odszkodowania ,a u policji zatrzymany dowód)

Miałem na myśli DOPUSZCZALNY zamiennik dla wzorca .

Co do średnicy ,czy dalej nie rozumiesz że profil jest procentem szerokości? więc czym większa szerokość , to i większa średnica koła , przy założeniu że profil jest ten sam.

rafik73 zgadza się 195 to szerokość opony ale 195/65 i 185/65 mimo tego samego profilu mają inną średnicę gdyż profil to % szerokości. Wpisz w googlach zamienniki opon będą różne strony na których wyliczysz średnicę koła, ile licznik będzie przekłamywał itd.

M@reS, licznik mierzy prędkość obrotową koła, a w moim przypadku jego obwód się nie zmienia.

Ok, sprawdzę

Sorry, mój błąd, macie rację. A kwestia ubezpieczenia przypieczętowała sprawę. Dzięki za pomoc.

Nie mieszajcie koledzy rafikowi w głowie. Podaję dla wszelkiej wątpliwości za forum samochodowym podkreślone dla notka rozmiary dopuszczalne. Z tego widać, że  opona 195 mieści się w granicach i można jak kto chce oczywiści ją zakładać. Bez ryzyka 

Szerokość opony 195 mm: (zalecana/ minimalna/ maksymalna
195/50 R 15   -   6,0  |  5,5  |  7,0
195/55 R 15   -   6,0  |  5,5  |  7,0
195/60 R 14   -   6,0  |  5,5  |  7,0
195/60 R 15   -   6,0  |  5,5  |  7,0
195/65 R 14   -   6,0  |  5,5  |  7,0
195/65 R 15   -   6,0  |  5,5  |  7,0
195/70 R 14   -   6,0  |  5,0  |  6,5
195/70 R 15   -   6,0  |  5,0  |  6,5

Czytaj więcej http://www.forumsamochodowe.pl/rozmiary/#ixzz3diM1oVvH

Edytowane przez janio

Janio błagam, czytaj że zrozumieniem

Do note 1 nie można zgodnie z homologacją i prawem montować 195/65 R15 i basta.

I ni felga jest problemem,żeby było jasne!