Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] Problemy z uruchomieniem silnika

mirando1985
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jakis czas temu raz na jakis czas mam problem z uruchomieniem silnika. Trzeba długo krecic az zaskoczy. Niedawno zauwazyłem ze nie słychac ani przekaznika ani pompy paliwa po przekreceniu kluczyka, i własnie wtedy auto nie chce odpalic. Miał ktos podobny przypadek ?? Czy moze miec cos wspólnego kostka stacyjki czy raczej szukac gdzies indziej. Tak samo jest z moca auto oczywiscie zagazowane, raz rozpedza sie normanie a raz MÓŁ. Przypuszczam ze moze miec cos wspólnego z tym co napisałem wyzej. Na benzynie i LPG  tak samo raz sie rozpedza raz nie. Gdzie powinienemszukac winy, sondy przepływka?? Gdzies czytałem jak zmierzyc przepływke ale nie moge znalezc jak cos prosze o podesłanie linka i jakie wartosci ma miec.

Witam .Moje auto zachowuje się podobnie, silnik 1.8 B+G. Na zimnym odpala po kilkusekundowym kręceniu. Ciepły pali dobrze. Nieraz podczas jazdy dostaje zamuły jakby pod maską siedziało jakieś 30 koni. Podczas takiego spadku mocy po wciśnięciu pedału gazu w podłogę, obroty nawet nie dochodzą do odcinki. Check engine nie świeci się. Komp pokazuje jakieś kosmiczne spalanie rzędu 12-16 l/100km. Czujnik położenia wału był wymieniany, masa w tylnych lampach jest przerobiona. Wcześniej mechanik dwa razy kasował błędy lambdy. Powiedział, że to normalka w zagazowanym. Czy doszukiwać się przyczyny w sondach? Mieliście kiedyś podobny problem z silnikiem? Jakoś nie za bardzo umiem znaleźć informacje w szukajce.

Stawiam na czujnik położenia wału. Masz pewność, że ten który tam siedzi na 100% jest dobry?

Nie ma różnicy między Pb a LPG.

Czujnik był wymieniany na nówkę. Nie pamiętam producenta. Z walniętym czyjnikiem. ciepły nie palił. Na zimnym było wszystko ok.

Ja bym stawiał na cewki, przepływkę lub lambdy :rolleyes2:

We czwartek znajomy mechanior podopnie pod kompa. Zobaczymy co dalej.

przy lpg lambdy masz zapewne emulowane, więc ja bym obstawiał przepływkę albo cewki, ale bardziej to drugie.

• 1 miesiąc temu...

ja odstawiłe  swoją Prime do fachowca myslał ze z katem jest cos nie tak ale na drugi dzien było oki. Wiec tylko wyczyscił przepustnice i narazie git jednak czasami cos przerwie przez pół sekundy jak by paliwa nie dostala. Jedna cewke wymieniałem w ubiegłym roku na NGK koszt 220 zł.Po wymianie po chwili było to samo ze chodziła na 3 gary ale wywalało CHEKA. Albo na zimnym chodziła na 3 gary po chwili bbyło spoko. Jak pózniej sie okazło w tych fajkach w cewkach za takie aluminiowe chyba preciki ze sprezynkami i na jednej włanie bylo strasznie okopcone na czarno wiec wzielem wyczysciłe i problem z zapalaniem na 3 gary ustał. Co juz pisąłem :) warto sprawdzic nic nie kosztuje tylko pare min pracy.

Jednak zdecydowalem sie na zakup uzywanego przepływomierza 125 zeta z przesyłką nie majątek. I powiem szczerze jest oki upały sa itd auto jedzie jak powinno z tego co mi mechanior mówił ze moze byc jego przyczyna. Zaryzyzykowałem i jestem zadowolony.:)

U mnie też kręci dość długo zanim odpali, a czasem odpala na dotyk (rzadko). Dziś natomiast w ogóle nie chciał odpalić, rozrusznik się kręcił i nic... w końcu odpalił i skakały obroty, dopiero po chwili się ustabilizował...

Co ciekawe jak po takim odpaleniu zgaszę silnik (lekko zagrzany) i uruchamiam od nowa, po przerwie, np. 30 sek. to odpala na dotyk...

Wcześniej myłem auto. Czy wilgoć może mieć tu znaczenie? a jeżeli tak to na co najpierw zwrócić uwagę przy poszukiwaniu winowajcy?

Czytałem, że przepustnica lubi się zasyfić i teoretycznie powodować problemy z odpaleniem. Może zacząc od próby jej wyjęcia i czyszczenia?

Edytowane przez sebastiw

• 4 tygodnie później...

Mam podobny problem, p11 1.6 16v zagazowany.

Czy zimny czy ciepły występuje problem z rozruchem. Długo trzeba kręcić żeby załapał, najlepiej jak przy rozruchu dodaję gazu... (bez dodania tylko rorusznik kręci). Tak jest zazwyczaj ale raz na jakiś czas odpala z dotyku. Jak odpali i pochodzi kilka sekund obroty spadają do minimalnych, pracuje równo, nie gaśnie. Podczas jazdy trochę zmulony (ale tak było zawsze), wydaje mi się, że przy wciskaniu gazy do podłogi czasem przerywa i szarpie (na gazie - na benzynie nie przerywał).

Pompka paliwa sprawdzona - działa;

Filtr paliwa po wymianie tydzień temu;

Co można sprawdzić, przeczyścić czy wymienić żeby normalnie odpalał?

Ja zmieniłem czujnik temp. cieczy chłodzącej i mechanik rozebrał i przesmarował rozrusznik.

Teraz rano, gdy jest zimny - pali na dotyk, a  w trakcie dnia trochę musi pokręcić, ale odpala bez dodawania gazu itp.

łatwo go znaleźć, ale do wymiany trzeba spuścić cały płyn chłodzenia. Patrząc w kierunku silnika jest po lewej, mniej więcej na środku wysokości