Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

UTRATA PRAWA JAZDY ZA ZBYT DUŻĄ LICZBĘ PASAŻERÓW W AUCIE

TESTER 1956

Rekomendowane odpowiedzi

Warto przypomnieć, że od ponad miesiąca (18.05.br.)  obowiązuje nowy przepis, na podstawie którego policjanci mają prawo zatrzymać prawo jazdy za przewożenie większej liczby osób, niż zapisano to w dowodzie rejestracyjnym. I choć przepis ten jest mniej popularnym przepisem od zatrzymania prawa jazdy z powodu przekroczenia dozwolonej prędkości o 50km/h i mniej a nawet wogóle się o nim nie mówi to jednak w pierwszym miesiącu jego obowiązywania 30 kierowców straciło z tego powodu swe uprawnienia do kierowania pojazdami. Dotychczas  przeważała opinia, że w razie potrzeby można przewieźć więcej osób, byle zachować ostrożność a w  razie kontroli płaciło się jedynie mandat, więc w praktyce kara była niewielka. W szerszym jednakże aspekcie konsekwencje takiego postępowania mogą wydawać się poważniejsze. Dodatkowi pasażerowie nie są przypięci pasami. W razie wypadku nie dość, że sami nie są chronieni, to jeszcze stają się niebezpieczni dla innych, gdyż ich ciała nabierają ogromnej energii.

I choć na co dzień zdajemy sobie z  sprawę z takiego zagrożenia to w przypadku zaistniałej potrzeby (podwiezienia kogoś ekstra) do tej pory, z uwagi na, bądź co bądź, niewielkie zagrożenie karą mandatu, bagatelizowaliśmy je. Obecnie pomimo iż zagrożenie skutków ewentualnego zdarzenia, samo w sobie, pozostaje nie zmienione to jednak widmo utraty prawa jazdy niektórych zmusi a innym pozwoli na wstrzemięźliwość w kwestii dostosowania się do wymogów tego przepisu..

Pozwolę sobie tylko dodać , iż ogólnie :

od 18 maja do 17 czerwca  policja zatrzymała 2392 praw jazdy. Najwięcej w województwach mazowieckim, wielkopolskim oraz podkarpackim.

A minął dopiero  miesiąc od wprowadzenia nowych przepisów ruchu drogowego.

Kierowcy, którzy przekroczą dozwoloną prędkość w obszarze zabudowanym o więcej niż 50 km/h, tracą prawo jazdy na 3 miesiące...

Jak już piszemy - to dokładnie

- automatyczna utrata prawka przy przekroczeniu >50km/h obowiązuje tylko w terenie zabudowanym

- utrata prawka za nadmiarowych pasażerów gdy przewozi się więcej niż dwóch (czyli od trzech w górę) więcej niż w dowodzie rejestracyjnym

Oczywiście Policjant tak jak dotychczas zawsze można uznać, że stwarzamy zagrożenie i zabrać prawko  - ale nie ma takie "automatyzacji" jak napisane powyżej.

Jak już piszemy - to dokładnie

- automatyczna utrata prawka przy przekroczeniu >50km/h obowiązuje tylko w terenie zabudowanym

A co napisałam w ostatniej linijce mojego postu?

- utrata prawka za nadmiarowych pasażerów gdy przewozi się więcej niż dwóch (czyli od trzech w górę) więcej niż w dowodzie rejestracyjnym

Oczywiście Policjant tak jak dotychczas zawsze można uznać, że stwarzamy zagrożenie i zabrać prawko  - ale nie ma takie "automatyzacji" jak napisane powyżej.

Faktycznie masz rację nie dopisałem że stanie się tak jeśli .... autem podróżuje o co najmniej trzy osoby więcej, niż jest w nim miejsc. Jak również nie napisałem że ...... przepis pozwala na zatrzymanie prawa jazdy na 3 miesiące za to przewinienie. Nie napisałem także że w tym przypadku podobnie zresztą jak w przypadku zatrzymania prawa jazdy za przekroczenie prędkości o 50 km/h w terenie zabudowanym..... funkcjonariusze będą mogli konfiskować prawa jazdy również obcokrajowcom. Fakt nie napisałem tego wszystkiego  :0recourse: , ale może właśnie dlatego by tematem zainteresować, by Ci których to interesuje doszukali się i doczytali stan faktyczny całego przepisu i podjęli dyskusję,ot choćby w formie uzupełnienia brakujących w treści mego postu informacji.......  

No może niekoniecznie od razu z sarkazmem ......... :)

Potrzeba chwili niejednokrotnie czyni cuda. Note to całkiem pojemny samochód, trochę wyobraźni i No problem.!

Tylne siedzenie przesUwamy do przodu, w bagażniku kładziemy dwie półeczki razem i mamy ławeczkę jak ho ho

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...