codi Opublikowano 14 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Witam! Tradycyjnie jak większość użytkowników Almer mam problem ze słabymi światłami. Wiem zaraz napiszecie, że było Ale tego akurat nie było Byłem ostatnio w serwisie z powodu akcji serwisowej z poduszką powietrzną, i pytałem się kierownika serwisu co z tymi światłami zrobić, polecił reflektory marki TYC. Jakieś opinie o tych reflektorach? Czy lepiej oddać do regeneracji? Macie jakieś polecane warsztaty specjalizujące się w wymianie soczewek? I ostatnie pytanie czy Almera nie miała przekaźnika świateł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FranekDolas Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Witam! Tradycyjnie jak większość użytkowników Almer mam problem ze słabymi światłami. Wiem zaraz napiszecie, że było Ale tego akurat nie było Byłem ostatnio w serwisie z powodu akcji serwisowej z poduszką powietrzną, i pytałem się kierownika serwisu co z tymi światłami zrobić, polecił reflektory marki TYC. Jakieś opinie o tych reflektorach? Czy lepiej oddać do regeneracji? Macie jakieś polecane warsztaty specjalizujące się w wymianie soczewek? I ostatnie pytanie czy Almera nie miała przekaźnika świateł? Ile czasu zajęła Ci sprawa poduszki? Umawiałeś się wcześniej czy pojechałeś w ciemno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeoVince Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 (edytowane) Witam! Tradycyjnie jak większość użytkowników Almer mam problem ze słabymi światłami. Wiem zaraz napiszecie, że było Ale tego akurat nie było Byłem ostatnio w serwisie z powodu akcji serwisowej z poduszką powietrzną, i pytałem się kierownika serwisu co z tymi światłami zrobić, polecił reflektory marki TYC. Jakieś opinie o tych reflektorach? Czy lepiej oddać do regeneracji? Macie jakieś polecane warsztaty specjalizujące się w wymianie soczewek? I ostatnie pytanie czy Almera nie miała przekaźnika świateł? A mógłbyś coś wiecej na temat tej akcji serwisowej z poduszką napisać? Co gdzie i jak ? Edytowane 17 Lipca 2015 przez LeoVince Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
codi Opublikowano 19 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2015 Przyszedł mi list z siedziby Nissana z Czech (po polsku ) podane moje dane i samochodu, prosili o kontakt z najbliższym serwisem w celu umówienia wizyty, sama naprawa trwała godzinę Jak chce się dowiedzieć czy wasze Almerki też się łapią na tą akcję gdzieś była podawana strona z numerami VIN, albo możecie zadzwonić do ASO i po podaniu numeru VIN sprawdzą wam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FranekDolas Opublikowano 19 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2015 Przyszedł mi list z siedziby Nissana z Czech (po polsku ) podane moje dane i samochodu, prosili o kontakt z najbliższym serwisem w celu umówienia wizyty, sama naprawa trwała godzinę Jak chce się dowiedzieć czy wasze Almerki też się łapią na tą akcję gdzieś była podawana strona z numerami VIN, albo możecie zadzwonić do ASO i po podaniu numeru VIN sprawdzą wam. https://uokik.gov.pl/download.php?plik=16490 - lista z numerami VIN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k_zet Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 do mnie napisali w tamtym roku ale jakoś tak zeszło a później zapomniałem. I troche się zdziwiłem bo w tym roku napisali do mnie ponownie. Trzeba będzie więc tam podjechać bo nie ładnie nie odpowiadać na zaproszenia A tak na serio to byłem mile zaskoczony że do mnie napisali, zwłaszcza że jestem już 3-cim właścicielem mojej Almery a auto ma 12 lat. Swoją drogą ciekawe jak to wygląda u innych producentów?! Ale chyba odbiegliśmy od tematu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 A nie lepiej regenerować odbłyśnik + polerka lampy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k_zet Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 gdzieś usłyszałem, że almera ogólnie nie ma za dobrych reflektorów. Proponuje założyć światła do jazdy dziennej, dzięki temu nie będziesz tak mocno eksploatował świateł mijania i w dobrzej kondycji starczą Ci na dłużej tam gdzie ich najbardziej potrzebujesz, czyli w nocy. A poza tym mniejsze spalanie i mniej problemów z żarówkami (czyt. kupnem żarówek + zabawa z ich wymianą) zarówno w samych reflektorach jak i innych lampach (też wewnątrz samochodu). A jak odpowiednio dobierzesz to i wygląd samego auta może zyskać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
codi Opublikowano 24 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Dzwoniłem do tego gościa http://perfect-cars.pl/artykuly/36/regeneracja-reflektor-w-samochodowych-z-poznania-nissan-almera.html i powiedział mi coś takiego, regeneracja starych odbłyśników poprzez nałożenie nowej warstwy 150 zł/szt, lub wymiana kielichów na nowe aluminiowe 200zł od sztuki. Raczej zdecyduję się na wymianę kielichów No właśnie i tak jak kolega wyżej zaczął temat świateł do jazdy dziennej, jakie polecacie? i pasowało by, żeby to ładnie wyglądało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Almera nie miała fabrycznych świateł dziennych. Wszelkie montowane diodki są słabo widoczne. Oszczędność żadna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k_zet Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 (edytowane) Nie do końca zgodzę się z przedmówcą. Jeśli jesteś żywo zainteresowany swoim samochodem i lubisz przynajmniej trochę coś przy nim podłubać to spokojnie możesz wykombinować coś ciekawego. Najprostszym rozwiązaniem jest oczywiście kupno gotowego zestawu - jego jakość zależy już od zasobności portfela. Jeśli chodzi o światła ledowe to na rynku jest duży wybór i na pewno znajdziesz coś dla siebie. Osobiście odradzam światełka za kilkadziesiąt złotych. Czasami jak widze co ludzie montują to mnie skręca; kupią szajs za 30 zł który w ogóle nie działa (no moze w nocy byś coś zauważył). Dobrym kompromisem ceny do jakości jest np. zestaw Philipsa za ok. 200 – 250 zł lub firmy NSSC - ok. 160 zł. Inną ewentualnością nie wymagającą ingerencji w karoserię jest zakup specjalnego modułu dzięki któremu na 30% działają tylko przednie światła drogowe. Ostatnio spotkałem ciekawą opcję 3 w 1 tj. DRL światła dzienne + pozycyjne + halogeny LED w jednej lampie pasującej w miejsca fabrycznie montowanych halogenów w N16 po FL ale cena też jest niezła Myśle że każda osoba mająca w sobie troche z majsterkowicza jest w stanie sama zamontować taki zestaw a jeśli zna się na elektryce to i z jego podłączeniem sobie poradzi. Jeśli nie, zawsze moze skorzystać z pomocy elektryka. A oszczędność jest. Już w przypadku samych żarówek H7 które lubią się przepalać; koszt nowej to ok. 20 zł a zalecana jest wymiana parami więc w sumie 40 zł. – to jak by nie patrzyć 1/3 ceny światełek dziennych. A na koniec koronny argument: oszczędność paliwa i środowiska Edytowane 24 Lipca 2015 przez k_zet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi