Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wyłączanie sie klimatyzacji

p66

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mój problem z klimą wygląda nastepujaco: po włączeniu klima dziala przez jakiś czas potem zaczyna działac tylko w czasie jazdy. Po zatrzymaniu przestaje chłodzic . obaw mam co prawda od dwana ale od kilku dni  chłodzi ledwo co, wiec pewnie trzeba bedzie nabic dlatego pisze.  Clodnica (nowa bo stara dziurawa była wiec zapchanie  odpada) i napełnianie bylo robione pare lat temu wiec nie jest to usterka nowa. Wiatraki po kliknieciu klimy startuja.

(...) od kilku dni  chłodzi ledwo co, wiec pewnie trzeba bedzie nabic dlatego pisze.  (...) napełnianie bylo robione pare lat temu wiec nie jest to usterka nowa. Wiatraki po kliknieciu klimy startuja.

Chyba sam sobie odpowiedziałeś ;)

Do tego co napisałeś, nabić klimę,  dodał bym, co automatycznie przy nabijaniu klimy powinno się odbyć, osuszenie układu które następuje przy całkowitym ściągnięciu czynnika. W rachubę, jeśli nie był nigdy wymieniany, może wchodzić wymiana osuszacza.

Sprecyzuje sie: po wymianie chłodnicy klimy i nabiciu kilka lat temu objaw tez wystepowal( chociaz mniej odczuwalny do dobrze chlodziła) dlatego napisalem ze usterka jest od dawna. Chodziło mi o podpowiedź co moze powodowac przerywana prace np. jak kolega Tester1956 pisze osuszacz czy jakies inne ustrojstwo  bo wymiana chłodnicy i nabicie wtedy nie usunęło przerywanej pracy.

Wymienić osuszacz, spuścić czynnik, osuszyć układ azotem, nabić i będzie śmigać. Całkiem możliwe, że osuszacz jest zapchany i nie odciąga wody z układu a gdy maleńka drobinka gdzieś przymarznie to dopóki nie odpuści klima staje a rurki są gorące.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...