Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Kończące się sprzęgło? Wymieniać całe czy tylko jeden element?

sirmike1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Otóż w poprzedni weekend jechalem do Międzyzdroi no i oczywiście w okolicach Międzyrzecza i Gorzowa utknąłem w bardzo dużych korkach. No i zauważyłem wtedy niepokojący objaw. W momencie gdy 2-3 samochód przede mną zaczynał ruszać wciskalem sprzegło i wrzucalem jedynkę bo za pare sekund mialem ruszac. Ale wtedy po wrzuceniu jedynki i jeszcze przed ruszeniem samochod zaczynal sie trzasc i drgac. Dopiero ewentualne ruszenie samochodem lub wrzucenie na luz pomagalo. Czy to moze swiadczyc o problemie ze sprzeglem? Tak to samochod jedzie dobrze. Wczesniej zauwazylem taki dziwny "pisk", "dzwonienie" przy ruszaniu - moze od ok 1 roku ale to co ostatnio sie dzialo to po raz pierwszy.

Najprościej sprawdzenie sprzęgła przeprowadzić można wkładając drugi bieg na zaciągniętym ręcznym (sprawnym ma się rozumieć) i puszczając sprzęgło dodawać delikatnie  gazu jeśli zgaśnie to znaczy że sprzęgło jest ok. Jeśli obroty będą rosły a auto nie będzie gasło sprzęgło do wymiany. Lub na prostym odcinku jadąc ok. 40km/h dodać gazu jeśli autem szarpnie do przodu jest Ok.! ale jeśli obroty będą rosły to jest źle. Trzeci test to to samo tyle że pod górkę. W tym co opisujesz mogą to być objawy zużywającego się sprzęgła, tyle że autem powinno szarpać do przodu, jeśli trzęsło się w miejscu to może to być któraś poducha.

Witam,

Otóż w poprzedni weekend jechalem do Międzyzdroi no i oczywiście w okolicach Międzyrzecza i Gorzowa utknąłem w bardzo dużych korkach. No i zauważyłem wtedy niepokojący objaw. W momencie gdy 2-3 samochód przede mną zaczynał ruszać wciskalem sprzegło i wrzucalem jedynkę bo za pare sekund mialem ruszac. Ale wtedy po wrzuceniu jedynki i jeszcze przed ruszeniem samochod zaczynal sie trzasc i drgac. Dopiero ewentualne ruszenie samochodem lub wrzucenie na luz pomagalo. Czy to moze swiadczyc o problemie ze sprzeglem? Tak to samochod jedzie dobrze. Wczesniej zauwazylem taki dziwny "pisk", "dzwonienie" przy ruszaniu - moze od ok 1 roku ale to co ostatnio sie dzialo to po raz pierwszy.

Możliwe bardzo, że sprzęgło kończy powolutku swój długi i ciężki żywot. Nie masz trudności ze zmianą biegów czasem ?

według mnie to zamachowe koło dwumasowe,ale trzeba sprawdzić,dobry mechanik i diagnoza.Aaaaa  czułeś lekką wibracje na pedale sprzęgła?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...