Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Gaz do dechy i czarny dym jak z parowozu

justom71
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, gaz do dechy i czarny dym. Przy normalnej jeździe obroty do 2 tyś. ok.

Może inaczej, im wyższe obroty silnika tym więcej dymu. Problem zaczyna się powyżej 2,5 tyś obr/min.

To pierwszy dieselek w życiu?

Mam jeszcze Toyotę D4D 2,0, ale nie udało mi się wydusić choćby małego czarnego bączka.

Dymek dymowi nie równy. Dieselek lubi buchnąć chmurką ale jak ona wielka, w jakich okolicznościach i jakiego koloru to już potrzeba się przyjrzeć i pozastanawiać. 

Chmura czarna,  wielka i przez cały czas jak noga na gazie. Np podjazd pod górkę piaszczystą, spod kół piach z rury dym.

Na pierwszy ogień sprawdziłbym szczelność przewodów powietrznych od turbiny poprzez intercooler do kolektora dolotowego. W terrano wiele tego nie ma ale nieszczelność może dawać takie objawy. W drugiej kolejności można sprawdzić wtryski czy nie leją (w wyspecjalizowanym warsztacie). Jeśli to nie zadziała to będziemy myśleć co dalej ;)

Na pierwszy ogień sprawdziłbym szczelność przewodów powietrznych od turbiny poprzez intercooler do kolektora dolotowego. W terrano wiele tego nie ma ale nieszczelność może dawać takie objawy. W drugiej kolejności można sprawdzić wtryski czy nie leją (w wyspecjalizowanym warsztacie). Jeśli to nie zadziała to będziemy myśleć co dalej ;)

co dalej? co dalej? jak to co?

w ostateczności naklejka nad wydechem:

DIESEL musi DYMIĆ!!!

mój też dymi ale znośnie

zakopci delikatnie przy uruchomieniu

jak ciągnę przyczepę z koniem to też potrafi jak przekroczę 2,5k rpm

ale jak przestałem tankować na orlenie to mam wrażenie, że zadymienie się zmniejszyło

ja miałem podobną sytuację że podczas jazdy stawiałem czarną zasłonę dymną, stało się tak po tym jak wyczyściłem układ dolotowy bo mi turbina przeciekała i olej się dostał. 

poza tym słyszałem że jak silnik mocno dymi to najczęściej problem z turbiną np jest lekko zapchana.

Edytowane przez damianp63