justom71 Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Jak w temacie, gaz do dechy i czarny dym. Przy normalnej jeździe obroty do 2 tyś. ok. Może inaczej, im wyższe obroty silnika tym więcej dymu. Problem zaczyna się powyżej 2,5 tyś obr/min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżem Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 To pierwszy dieselek w życiu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
justom71 Opublikowano 26 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 To pierwszy dieselek w życiu? Mam jeszcze Toyotę D4D 2,0, ale nie udało mi się wydusić choćby małego czarnego bączka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżem Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Dymek dymowi nie równy. Dieselek lubi buchnąć chmurką ale jak ona wielka, w jakich okolicznościach i jakiego koloru to już potrzeba się przyjrzeć i pozastanawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
justom71 Opublikowano 27 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Chmura czarna, wielka i przez cały czas jak noga na gazie. Np podjazd pod górkę piaszczystą, spod kół piach z rury dym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin316 Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Na pierwszy ogień sprawdziłbym szczelność przewodów powietrznych od turbiny poprzez intercooler do kolektora dolotowego. W terrano wiele tego nie ma ale nieszczelność może dawać takie objawy. W drugiej kolejności można sprawdzić wtryski czy nie leją (w wyspecjalizowanym warsztacie). Jeśli to nie zadziała to będziemy myśleć co dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżem Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Może być też niesprawne sterowanie zaworem EGR..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SieneK_68 Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Na pierwszy ogień sprawdziłbym szczelność przewodów powietrznych od turbiny poprzez intercooler do kolektora dolotowego. W terrano wiele tego nie ma ale nieszczelność może dawać takie objawy. W drugiej kolejności można sprawdzić wtryski czy nie leją (w wyspecjalizowanym warsztacie). Jeśli to nie zadziała to będziemy myśleć co dalej co dalej? co dalej? jak to co? w ostateczności naklejka nad wydechem: DIESEL musi DYMIĆ!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saydack Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Myślę że nie tylko Ty masz taki problem https://www.google.pl/search?q=diesel+ekologia&client=opera&hs=yt1&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMIsva9s4b7xgIVBY9yCh2L6AGX&biw=1147&bih=632#tbm=isch&q=diesel+musi+dymi%C4%87+naklejka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SieneK_68 Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 mój też dymi ale znośnie zakopci delikatnie przy uruchomieniu jak ciągnę przyczepę z koniem to też potrafi jak przekroczę 2,5k rpm ale jak przestałem tankować na orlenie to mam wrażenie, że zadymienie się zmniejszyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damianp63 Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 (edytowane) ja miałem podobną sytuację że podczas jazdy stawiałem czarną zasłonę dymną, stało się tak po tym jak wyczyściłem układ dolotowy bo mi turbina przeciekała i olej się dostał. poza tym słyszałem że jak silnik mocno dymi to najczęściej problem z turbiną np jest lekko zapchana. Edytowane 28 Lipca 2015 przez damianp63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafi Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Ja bym rozpoczął poszukiwania od diagnozy przepływki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi