Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wzrost zużycia paliwa po wymianie świec,oleju i uszczelki pokrywy zaworów

zp73
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam note z 2007r 1,4 przebieg ok 80tys. przy 40tys zagazowany. Ponieważ występowało pocenie się pod pokrywą zaworów  postanowiłem oddać do mechanika a przy okazji załatwić wymianę oleju i świec które do tej pory nie były wymieniane.  Świece założone Championa  takie same jak zdemontowano, olej Elf 5W30. Po wymianie obroty  cieplego silnika ok. 500-600 a po włączeniu świateł ok. 700 wygląda na to  że bez zmian, jednak  zauważyłem dziwny wzrost spalania , który wydaje mi się jest największy w ruchu miejskim wzrost o jakieś 2l. Czy mechanik zrobił coś nie tak, czy to sonda lambda  pada czy jest sens robić adaptację przepustnicy skoro obroty są wydaje mi się dobre. Mam jechać na przegląd gazu tylko zastanawiam się czy pierw nie zrobić diagnostyki na benzynie. Co może być przyczyną ? Co radzicie?

Edytowane przez zp73

Jedno podstawowe pytanie. Ja nie mam zagazowanego, ale na moją skromną wiedzę świece do LPG stosuje się inne niż do benzyny?

Np. NGK1640 LPG 7.  Z tego co piszesz to mimo zagazowania świec nie wymieniałeś.  Zrobiłeś to teraz i też do etyliny. Może ktoś kto jeździ na gazie coś dorzuci. U mnie po wymianie świec (etylina) zużycie bez zmian. 

Edytowane przez janio

Nie zmieniałem rodzaju świec za radą gazownika który okreslił to tak "żadych zamienników i wynalazków w stylu do lpg tylko fabrycznie montowany model  zmniejszając mu  odległość między elektrodami" i powiem że mnie to przekonuje bo do wyymiany żadych problemów a sama wymiana świe zrobiona w sumie przy okazji (uszczenianie pokrywy zaworów)

Czszczenie przepustnicy może i by się przydało ale obroty są stabilne i nie widze żadnych zmian. To może bardziej z tym odstepem  eletrod (zmniejszony zastał o 0,1mm) tylko ze artykule pisze że dotyczy to szczegulnie świec wieloelektrodowych a u mnie jednoelektrodowa. Jutro przeglad gazu i diagnostyka, zobaczymy co znajda.Dzięki za sugestie.

To, że silnik trzyma obroty na jałowym nic nie oznacza. Mogła zgubić nastawy i silnik podczas jazdy dostaje za dużo lub za mało powietrza.

• Upvote 1

To, że silnik trzyma obroty na jałowym nic nie oznacza. Mogła zgubić nastawy i silnik podczas jazdy dostaje za dużo lub za mało powietrza.

Za dużo lub za mało powietrza podczas jazdy było by odczuwalne w pracy silnika a tu kolega nie skarży się na jakość jego pracy w czasie jazdy

A ja dzisiaj zmieniałem tarcze i klocki (  znajomy mechanik nie ASO) i tak przy okazji poruszyłem temat gazu i świec. Mechanik stwierdził, że powinno się jeździć na tych samych co na etylinie i żadnej regulacji odstępu  nie robić. Nawet zasugerował założyć stare i sprawdzić czy to świece? Więc widzicie co mechanik, warsztat to inna szkoła???? 

Edytowane przez janio

Też swojego czasu słyszałem opinię, że nie powinno się nic kombinować że świecami. Ewentualnie zamienić na odpowiednik z platynowymi elektrodami.

• Upvote 1

Jestem po przglądzie u gazownika. Powymieniał filtry i po podłączeniu do kompa (auto na benzynie) żadnych błędów, ale za bogata mieszanka o 7%. Twierdzi że wszystko wyregulował i jest już ok. Tylko coś mi tu nie gra bo auto  prawidłowo dziłające chyba samo powinno dopasowac skład mieszanki, czy to jednak sonda ale zadnego błędu nie ma. Muszę go teraz trochę poobserwować, w razie dalszych problemów chyba wróce do starych świec żeby wykłuczyć chciaż jedno.

Sonda nie zawsze od razu pokazuje błąd.Najlepiej jest zmierzyć parametry sondy podczas pracy.

No właśnie, szczególnie po regulacji, auto musi się ułożyć podczas pracy- jazdy. Wszystkie parametry sczytywane do komputera jeśli, napływające odczyty, się zmieniają nie ma żadnych wskazań. Dopiero po jakimś czasie gdy, gdy się wszystko ustabilizuje a odczyty są błędne i nie ma ich korekty ze strony czujników komputer sygnalizuje błąd.

http://autokult.pl/25558,awaria-sondy-lambda-prawidlowa-diagnoza-to-klucz-do-sukcesu                                                                                      

Wyczytałem że  " Często przyczyną nieprawidłowości w obszarze regulacji składu mieszanki sondą lambda są banalne nieszczelności układu wydechowego, zwłaszcza na odcinku pomiędzy silnikiem a sondą. To samo dotyczy układu dolotowego. Dlatego i te obszary należy skontrolować". Zastanawiam sie czy pod pokrwami demontowanymi przy wymianie swiec i uszczelki pokrywy zaworów są jakies uszczelki przez które mogo by sie dostac powietrze powodując własnie za bogatą mieszanke ?.

Edytowane przez zp73

• 2 tygodnie później...

Ja już 2 razy świece wymieniałem i żadnej adaptacji czy czyszczenia nie robiłem, po wymianie świec sma bez regulacji zaczął palić około 0,7 litra mniej, świece takie same jak do benzyny.

Może mapy benzynydo gazu były za "bogate". Mógłbyś spróbować odłączyć akumulator,  a później pojeździć na samej benzynie trochę i dopiero wtedy na gazie, żeby się sam ustawił. Tak mi gazownik radził, jakbym nie miał czasu podjechać zaadoptować komputer od gazu.