Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] Wysokie spalanie + szarpanie

Rudachi83
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

przecież kontrolę luzów robi się wszędzie tak samo :D proponuję zmianę warsztatu :D tym bardziej, ze jeden człowiek potrafi zawalić możliwość regulacji :D 

jak auto działa OK i nei ma kiwania to raczej nei ma problemów z zaworami 

Sam  nie wiem co robic :) juz po wakacjach sie tym zajme, pojade i odpoczne, jak wroce to na spokojnie to przemysle. Pewnie odwiedze inny warszatat. Zly jestem ze nie zrobili nic z gazem, a jade nad morze w sobote na 2tyg i przydaloby sie normalne spalanie a nie 18l :D chociaz moze podzwonie jutro po lepszych gazownikach tu na slasku i ktorys sprobuje ustawic do piatku to. 

Ale stawki za regulację zaworów na śrubkach, z banalnym dostępem (Honda) są chyba inne niż w przypadku Primery, gdzie trzeba wyjąć kilka elementów, żeby się dostać do szklanek (?)

Ale stawki za regulację zaworów na śrubkach, z banalnym dostępem (Honda) są chyba inne niż w przypadku Primery, gdzie trzeba wyjąć kilka elementów, żeby się dostać do szklanek (?)

to sprawa oczywista, ale kontrola już raczej w tych samych cenach 

Jezeli chodzi o moje auto to.... odebralem je od mechanikow/gazownikow.

Na razie jezdze na benzynie, ok 200km i w piatek oddaje na mapowanie/regulacje gazu. Mam nadzieje ze spadnie spalanie.

Wymieniono mi swiece, na benzynie chodzi elegancko chociaz wydaje mi sie ze nie ma takiej mocy jak powinna miec. 

Jezeli chodzi o silnik. Dwa lata temu, auto pilo olej strasznie. Mysle ze z litr na 700km spalil (jechalem wtedy nim nad morze).

Zrobiono mi maly remont- czyli zawory, pierscienie, planowanie glowicy...

Auto chodzilo dobrze. Do teraz.... 

Mechanicy sprawdzili cisnienie na cylindrach i wyglada to tak:

Na zimnym silniku, od rozrządu: 1- 11.5, 2- 11.2, 3- 10.5, 4- 9.8.

Ten 4 cylinder na pewno nie wyglada dobrze. Reszta w dolnych granicach...

Na zimnym slychac ponoc popychacze, czyli do regulacji beda zawory.

Nissan zyczy sobie 500zl za sprawdzenie i regulacje, bez szkielek czy blaszek.

Do tego musialbym oddac komus, by znowu porobil przy silniku. No i nie wiem co mam robic :D

Sprzedac w pisssdu, czy inwestowac.. raz zainwestowalem i nawiedzil mnie ponownie problem z silnikiem. Z drugiej strony przywiazalem sie do autka, podoba mi sie, pakowne itd.

Jezeli robic, to gdzie ? NISSAN ? i placic pare tysi, czy szukac dobrego warsztatu. 

CO RADZICIE PANOWIE ?

Edytowane przez Rudachi83

próba olejowa była robiona?? jak nie to trzeba zrobić aby zobaczyć dlaczego takie ciśnienie na 4 i po tym sprawdzić luz, poszukaj jakiegoś warsztatu 500zł za samą kontrole to zdzierstwo 

Chyba nie robili, przynajmniej nic nie mowili... a ze wspomnieli tylko o tym ze jest slabe cisnienie, to pewnie nie zrobili.

Czy zdarza sie ze normalne warsztaty maja te przyrzady do luzow ? bo dzisiaj mechanik mowil, ze nie oplaca im sie tego kupowac, bo pewnie sie nie zwroci.

Moze ma ktos godnego mechanika do polecenia na slasku ? badz w okolicach ?

do sprawdzenia luzów potrzebny szczelinomierz za kilka złotych, niech zrobią próbę olejową 

Jak wroce z wakacji za 2tyg, oddam auto do nieautoryzowanego serwisu nissana w Katowicach. Wole dac pare zl, ale zeby ktos porzadnie sie tym zajal. Widze ze CI mechanicy nie specjalnie mieli chyba ochote...

Dzieki Dino ! zmienilem w zasadzie zdanie, chce powalczyc o to autko. Za bardzo mi sie spodobalo i ten komfort jazdy.

Acha, zapomnialbym. Co moze byc przyczyna ? czy to zle 2 lata temu cos poszlo, przy remoncie ? czy cos sie przez te 2 lata znowu zjechalo ?

• 2 tygodnie później...

Nie lepiej kupić inny silnik? używki w dobrym stanie to ok. 1200-1500 zł ...

U mnie po kontroli luzów zaworów - wszystko idealne, uffff, nic nie trzeba robić.