Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

K12 nie odpala (nieraz)

Gość malychico

Rekomendowane odpowiedzi

Gość malychico

Witam wsyzstkich. Posiadam Nisana micre k 12 r. 2006 1,2, 60 KM + gaz.. Pół roku temu wymieniłem akumulator na bosch S5 54 Ah. Z samochodem jest mały problem, nie wiem czy to jest zbieg okoliczności czy nie, ale jak postoi cały dzień na słońcu to nie chce odpalić. Tzn. przekreca się kluczyk, diody zapalają się na wyświetlaczu i ponownie przekręca się kluczyk jak do zapalania i wtedy nie reaguje. I tak kilka razy trzeba proces powtórzyć aż uda się go zapalić lub nie. Ostatnio nawet poprzez podłaczenie przez przewody z innego aku samnochód zapalił (moze akurat to przypadek, a może coś z prądem nietak). Rano pali ładnie, jak na razie bez zarzutów, ale jak się niby nagrzeje to już nie chce. Nie z\awsze ale coraz częściej. Czy to wina akumularora ?? (niby jest nowy). Czy gdzieś prąd ucieka?

Kolega badał mi ten akumuylator miernikiem i pomiar wyszedł: w czasie pracy silnika ok 14,4 V, a po wyłaączeniu spadło do 12,4 V I pewnie óźnie tez cos tam by spadło. coś ze świecami? rozrusznik?

Z tego co opisałeś, akumulator oraz alternator wydaja się być w porządku. Skoro zapalił na kable, możliwe, że gdzieś ucieka prąd. Sprawdź to amperomierzem. A kiedy nie chce już zapalić, warto by zbadać napięcie akumulatora. Druga sprawa, to może być też wina samego rozrusznika.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...