DanielZ1976 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Witam wszystkich. Pisze z prośbą o radę, ponieważ nie wiem już co robić. Mam Nissana Primerę P-11 lift z 2000, silnik 1.6 16V 78 kW, LPG. Przebieg 260 tysięcy. Auto ma problem z odpalaniem, ale opiszę, o co chodzi: najpierw zapaliła się kontrolka "check". Auto paliło i jeździło, ale kiedy się rozgrzał, zwłaszcza po krótkich dystansach na mieście, potrafił zgasnąć w czasie jazdy, odpalał i od razu gasł lub w ogóle nie odpalał. Komputer pokazał "błąd czujnika położenia wału". Kupiłem czujnik firmy DELPHI, ale po wymianie było to samo (może samochód nie tolerował zamienników?) Kupiłem więc używany z rozbiórki,ale oryginalny - problem ten sam, a nawet więcej, bo dodatkowo zaczął się pojawiać "błąd czujnika położenia wałka". Kupiłem następny czujnik z rozbiórki - bez zmian. Po wysłuchaniu "tych, co się znają", wymieniłem łańcuch rozrządu, który tez odpowiada za zapłon. Był wyciągnięty na maxa - to fakt, ale problem nie zniknął. Teraz wymieniłem nawet komputer - dalej to samo. Nawet nie odpala, a jak odpali to po rozgrzaniu się samoczynnie gaśnie. O kosztach nawet nie wspomnę. NIE WIEM CO ROBIĆ - pomóżcie dobrzy ludzie,bo chyba SPALĘ ten samochód gdzieś na łące. Z góry dziękuje za pomoc. Daniel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nice-wawa Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Podmień aparat zapłonowy , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielZ1976 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Podmień aparat zapłonowy , OK, dzięki. Spróbuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.