Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Automat cvt

zemo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w styczniu zakupiliśmy nowego juka 1.6 cvt samochód jest bardo fajny ale jedna rzecz mi przeszkadza. Jak samochód parkuje na górce stoi na "P" przerzucając na R lub D jest bardo głośny odgłos z skrzyni biegów a czym górka bardziej stroma tym głośniej aż szarpie całym samochodem.

Jest to normalne?

Pozdrawiam

Jest to normalne , ale tylko wtedy gdy na górce nie używasz ręcznego i może dojść do uszkodzenia skrzyni . Na górce powinno się najpierw stanąć, wcisnąć hamulec, przerzucić na N, zaciągnąć ręczny, pościć nogę z hamulca po czym znowu nacisnąć i przerzucić na P.

Zostawianie automatu "na biegu" na górce to słaby pomysł. Każdego, a CVT w szczególności, bo nie ma "fizycznych" biegów.

Z resztą manuala na górce też zostawiam w opcji "bieg + ręczny".

Ojej. Trochę słabo z strony nissana. Od 15 lat jeżdżę automatem i się nie spotkałem z takim czymś.

Dotyczy to każdego automatu a nie tylko Nissanowskiego 

• 1 miesiąc temu...

Dziękuję za informacje znów widać że człowiek się cały czas uczy. Cieszy mię to że nasz żuczek nie jest wadliwy. Trzeba się tylko nauczyć parkować.

Pozdrawiam

Witam ponownie,

Mam jednak wątpliwości co do tego trzasku w skrzyni. Miałem Focusa z wypożyczalni w automatycznie i tam tego mię ma.... a u mnie trzęsie całym samochodem. Próbował ktoś z was stanąć na górce i zrobić ten manewr?

nie wiem co na myśli masz ten trzask ?

natomiast w moich poprzednim aucie nawet jak stałem na niedużej górce to było takie pukniecie i szarpniecie (zwykły AT)

Zemo jak ciągnie ten CVT w sensie dynamiki?

u mnie w ciężkim dość aucie ciągnie jak szalony, mierzyłem trochę ponad 7s. do setki, wada to dość głośny jak się wysoko ciśnie.... ale w porównaniu z poprzednim moim nissanowskim automatem to pracuje to pięknie 

ostatnio dostałem info iż diler robi jakiś upgrade oprogramowania skrzyni i ona udaje zwykły automat, jakby biegi zmieniał, podobno klienci tak chcą, ale ja nie chcę :-) 

• 5 miesięcy temu...

Podłączam się pod pytanie, jak jeździ się CVT. Myślę o kupnie JUKE 1.6 w benzynie (wersja 115 KM) i waham się pomiędzy 5 biegowym manualem a CVT.

Jak z dynamiką?

Jak z awaryjnością i ew. kosztami napraw?

Czy to prawda, że w tej skrzyni nawet oleju nie trzeba wymieniać?

Pozdrawiam

Zależy mi na opiniach użytkowników CVT w tej słabszej odmianie Juke`a
Tam jest łańcuch czy pasek?

• 9 miesięcy temu...

Witam,

Mój nowy juke  ze skrzynią cvt szarpie przy wrzucaniu biegu D lub R.

Objawy takie jakby dostawał "kopa" przy każdorazowym wrzucaniu wstecznego lub drive. W serwisie nic nie stwierdzili ( olej ok, pasek ok, zero wycieków etc i bledów ) . Czy ktoś ma podobne objawy w swoim juke'u? Może objawy są normalne dla tego samochodu i tej konkretnie skrzyni ale jeżdzilem juz cvt w innym aucie i nie było podobnych "atrakcji". Dodam, że objawy są również na równej nawierzchni. 

Edytowane przez nismojuke5

Nie powinno nic szarpac, dostawac kopa, itd, w zadnej cvt nie zaleznie od auta. Przejedz sie innym juke, moze w serwisie..

Nie wymienia się oleju w skrzyni ani rozrządu. Nie wiem czy jest wersja manual 5 biegów - chyba tylko 6. Koszty serwisu nie za duże, podobne miałem w toyocie - porównywalne z warsztatem 'pana Kazia'.