camello Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 (edytowane) Witam, Gdy kupowałem swoją micre ponad miesiąc temu sprzedający nie wiedział jaki olej ma w silniku bo wszystko mu robił serwis itp. Silnik ma 152tyś przebiegu żadnych widocznych wycieków. Jaki Wy doświadczeni byście zalali olej przy takim przebiegu, atakować już mineralnym 15W/40 czy inny? Silnik jest bez instalacji LPG. PS. Olej chce wymienić nie dolać. EDIT: Aha jeszcze jedno, bo jeszcze nie byłem pod moją micrą i czy śruba spustowa w miscę jest jakaś patentowa czy normalnie na jakiś (jaki?) rozmiar klucza? Edytowane 13 Września 2015 przez camello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 Poniekąd masz rację by zaatakować motor syntetykiem ale 5W30 bo ten który Ty podałeś to symbol lepkości mineralnego oleju a tego przy takim przebiegu nie lał bym, choć i na takim auto jeździło by bez problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camello Opublikowano 13 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 (edytowane) Oczywiście masz rację chodziło mi o mineralny przejezyczylem się. Czy do swoich Nissanow lejecie jakieś dedykowanej firmy olej? Edytowane 13 Września 2015 przez camello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Janusz_ Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 152kkm i minerał?! Skąd taki głupi pomysł?! To nie polonezy czy fiaty. Przy tym przebiegu to jakieś 5W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 Ja bym zalał jakimś 5W i jakąś dobrą lepkością przy takim przebiegu W50 i silniczek będzie pięknie cykać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camello Opublikowano 13 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 Panowie, a o jakich parametrach dedykuję producent pod mój model, tylko chodzi mi o dokładne parametry bo ja nic nie mogę znaleźć w guglu na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Janusz_ Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 Dobre 5W30 wystarczy do tego silnika. W50 to przegięcie do Micry z silnikiem 1.0/1.3 Ogólnie to unikaj wszystkich olejów, które można kupić w marketach. Oleju z beczki też unikaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camello Opublikowano 13 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 (edytowane) A jeżeli chodzi o oznaczenia lepkości, to jakie? PS. ja mam 1.4, 82kM Edytowane 13 Września 2015 przez camello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 Śmiało lej oleje 5/30 lub 40. Wchodzi 3,1 - więc 3l Ci wystarczy. Do starszych modeli były dedykowane 10/30 i też elegancko K11 chodziły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camello Opublikowano 13 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 (edytowane) Możecie mi jeszcze podpowiedzieć jakie ma być oznaczenie lepkości itp. chodzi o te oznaczenie literowe. Edytowane 13 Września 2015 przez camello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Janusz_ Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 To sobie opuść, bo obecne oleje i tak przewyższają te normy. Unikaj oliw, które można kupić w markecie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camello Opublikowano 13 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 Planuję kupić Castrola w Selgrosie, tam raczej lipy nie mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 Opuść sobie Castrola. Nie ma on dobrej renomy do silników japońskich. W tej samej cenie będziesz miał ELF-a. A jak będą promocje w Selgrossie, to kup Mobila. lecz temat olejów, to temat bez końca, tak jak i temat o oponach. Każdy chwali swoje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camello Opublikowano 13 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 Właśnie będzie promocja castrola hehe. Zobaczymy może inne też wrzucą w promocje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 Wątpię. W Selgrossie są promocje ale etapami tzn. markami olejów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Tu masz dla porównania ceny zalecanego do Twego auta oleju; http://allegro.pl/listing/listing.php?order=d&string=elf+5W30+4l&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y&bmatch=s0-uni-1-4-0907 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Janusz_ Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 castrola nie kupuj, bo to g....o jakich mało. Kup sobie Petronasa, LM, Midlanda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camello Opublikowano 15 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Kupiłem Elf SRX Evolution 4l za 100zl chciałem wziąć 5w/40 bo był prawie 20zl tańszy no ale zalecaliscie bardziej 5/30 także tego będę się trzymał. A z tą srubą spustowa to nie wiecie czy jest tam na imbus, klucz zwykły czy taki kwadrat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 (edytowane) Super super, jak zalejesz tego 5W30 to po przejechanych 1000km zobacz ile spalił oleju 5W40 byłby lepszy do twojego przebiegu ! Płukanke robisz ??? Czy zalewasz ten 5W30 na nie wiadomo co w silniku?? Edytowane 15 Września 2015 przez Edek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Wypłucz silnik dobrą płukanką i lej ten 5W30, hydrauliczne napinacze rozrządu będą Ci wdzięczne. W sumie 5W40 tez by był ok. Z innych oznaczeń oleju to API minimum SL, ACEA A1/B1 lub A5/B5. Elf 900 SXR jest ok, kupiłes to wlewaj. Z niedrogich olejów dobre są też Shell Helix i Total Quartz. Tanie Castrole i Mobile odpuść. U mnie śruba spustowa to zwykły sześciokąt na klucz 14mm, podkładka miedziana pod nią o średnicy bodaj 12 mm. Szerokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi