Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Mycie silnika

ron5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy mozna umyć komorę silnika Karcherem ?

Gdzieś słyszałem,że można uszkodzic elektronikę itp

Jak to zrobić,zeby nie zrobić szkód?

Jeżeli musisz, to można umyć, ale można uszkodzić.:(

Benzyna czy diesel? Benzyna bardziej podatna na wilgoć.

Mycie błota czy wycieków? Do wycieków niezbędny preparat odtłuszczający do mycia silników.

No i najważniejsze: mycie rozpoczynamy na ostudzonym silniku, NIGDY rozgrzanym.

Zabezpiecz porządnie (szczelnie) elementy elektroniki miękką, mocną folią i do roboty. Nie przesadzaj z ciśnieniem bo poprzecinasz kable:)

Pozdrawiam

Dzięki,rezygnuję z pomysłu.Chciałem po prostu umyc po 7 latach tak aby lepiej widzieć potencjalne wycieki ,poziom płynów itp ale jak widze zagrożenia nie robie tego,doczyszczę inaczej.pozdrawiam

Jeśli już musisz ... kup jakiegoś psikacza do mycia silników lub felg

spryskaj, popraw pędzlem, odczekaj a później gorącą wodą z czajnika polewaj ... prędzej odparuje

mycie karcherem byłoby bezpieczne dla starszych "analogowych" silników ... prąd, elektronika nie bardzo mają po drodze z wodą ;)

mycie Karcherem jest kategorycznie niedopuszczalne

większość problemów po takim myciu jest odłożona w czasie.

potem są jaja, jakaś masa, jakieś brak styku na kostce, lub zwarcie.

wskutek takiego mycia u znajomego w nissanie z silnikiem chyba VG33E, w którym głęboko są osadzone świece, doszło do przyrdzewienia gniazda świec i świeczka pękła przy wykręcaniu, nie wiem czy to się nie skończyło zdejmowaniem głowicy (nie pamiętam), inny znajomy też miał problemy po Karcherze w Toyocie Thundra 5.7 V8

najlepiej trzeba po prostu się pobawić w detaling , jakiś środek dedykowany lub APC, szmatki,gąbka, pędzelek  

Ja spryskalem silnik preparatem do mycia a następnie wężem ogrodów ustawilem końcówkę na taką mgiełkę i wszystko gra, w tamtym roku myty i od tamtej pory nie widać żadnych skutkow mycia, ani wycieków,nawet z turbiny, d22 z 2000r 320tys najechane jeśli nie był krecony ;D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...