Ave Tino Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 Witam użytkowników forum, od pewnego czasu mam problem ponieważ kilka razy dziennie potrafi mi się włączyć w mojej Tince alarm bez powodu( auto stoi sobie w garażu), kolejnym problemem jest prawy reflektor w którym żarówka raz świeci raz nie świeci sprawdzałem wtyki i wszystko jest ok, żarówka zaczyna świecić po jakimś czasie jazdy, kolejnym problemem jest żarówka oświetlenia wnętrza diodowa która ma dwa rzędy diod po 3 i świeci jeden rząd a drugi mruga albo nie świeci wcale. Co może być przyczyną? Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 Co do alarmu, to się nie wypowiem, gdyż jest sprawa jego podłączenia lub regulacji czułości. Co do światła mijania - sprawdź nie tyle przewody, lecz całą kostkę która wchodzi na żarówkę. Może kostka w środku jest stopiona i ma przebicia "+' z "-". Wróć---przecież do żarówki dochodzą 2 osobne przewody....więc po przewodach "idziesz" dalej. Następnie sprawdź przewody dalej. Potem sprawdź gniazdo bezpieczników w komorze silnika. Tam masz bezpieczniki od świateł przednich. Może również jakieś gniazdo bezpiecznika jest nadpalone. Zobacz pod gniazdem-przewód utleniony lub nie mający odpowiedniego styku się grzeje i nadtapia najsłabsze elementy plastikowe. Co do przewodów przy żarówce-sprawdź czy osłonki na wsuwkach nie są przegrzane. Może dotykały/dotykają druta zabezpieczającego żarówkę. Oświetlenie wnętrza - żarówki diodowe lub ledy (jeśli piszesz iż są po 3 w rzędzie, to przypuszczam iż jest to żarówka długa - /szkoda że nie dałeś fotki-tak tu jest praktykowane/). Żarówka ma swoje dwa bieguny '+ i "-". Jeśli nie świeci Ci jeden rząd w żarówce, to jest to wyłącznie wina żarówki a nie instalacji. Jeśli posiadasz (nie wiem ile ona kosztowała) paragon i kupowałeś gdzieś blisko siebie, to śmiało możesz reklamować. Jeśli nie masz paragonu, to zamontuj ponownie zwykłą lub jak chcesz to kup następną z diodami (ale chyba miałeś na myśli ledy). Ja kupuję żarówki u siebie na giełdzie samochodowej (nie tylko do samochodu) i nigdy nie mam/nie miałem problemów z reklamacjami lub wymianami. Ale wszystko zależy od sprzedającego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ave Tino Opublikowano 17 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 dziękuje, sprawdzę to co napisałeś. tak jest to żarówka długa i ma diody led nie smd muszę ją wymieniać i powinno być ok. Jeśli chodzi o alarm to nigdy nie było większych problemów dopiero od jakiegoś czasu bodajże miesiaca zaczyna się sam włączać bez powodu. Jeszcze raz dziękuję. jak sprawdzę dam znać co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spidi74 Opublikowano 17 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 żarówka ledowa - warto sprawdzić i poprawić luty jeśli masz możliwość. jest też opcja ze diody są połączone w 2 szeregi po 3 diody i kiedy jedna ulega uszkodzeniu przestaje świecić cały szereg . Obstawiam jednak kiepskie luty. Światło mijania - na początek zamienił bym żarówkę ze światła drogowego bo są takie same. Następnie złączki i przekaźniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 17 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 żarówka ledowa - warto sprawdzić i poprawić luty jeśli masz możliwość. jest też opcja ze diody są połączone w 2 szeregi po 3 diody i kiedy jedna ulega uszkodzeniu przestaje świecić cały szereg . Obstawiam jednak kiepskie luty. Światło mijania - na początek zamienił bym żarówkę ze światła drogowego bo są takie same. Następnie złączki i przekaźniki. Z ta żarówką do oświetlenia wnętrza, to już nie przesadzaj - kosztuje tyle co i papier toaletowy (lepszego gatunku). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ave Tino Opublikowano 22 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 żarówkę oświetlenia wnętrza wymieniłem i wszystko działa, coś się musiało ze starą żarówką stać ponieważ jedna dioda była dziwnie wykrzywiona nie wiem w jaki sposób ale to zapewne spowodowało uszkodzenie połączenia. W reflektorze dociskałem wszystkie kostki ale w miedzy czasie spaliła się żarówka którą wymieniłem i wszystko jest już ok. Jedyne co mnie niepokoi to alarm który włącza się sam bez przyczyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.