Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wariująca elektryka (?) światła mijania, alarm

Ave Tino

Rekomendowane odpowiedzi

Witam użytkowników forum,

od pewnego czasu mam problem ponieważ kilka razy dziennie potrafi mi się włączyć w mojej Tince alarm bez powodu( auto stoi sobie w garażu), kolejnym problemem jest prawy reflektor w którym żarówka raz świeci raz nie świeci sprawdzałem wtyki i wszystko jest ok, żarówka zaczyna świecić po jakimś czasie jazdy, kolejnym problemem jest żarówka oświetlenia wnętrza diodowa która ma dwa rzędy diod po 3 i świeci jeden rząd a drugi mruga albo nie świeci wcale. Co może być przyczyną?

Proszę o pomoc 

Co do alarmu, to się nie wypowiem, gdyż jest sprawa jego podłączenia lub regulacji czułości.

Co do światła mijania - sprawdź nie tyle przewody, lecz całą kostkę która wchodzi na żarówkę. Może kostka w środku jest stopiona i ma przebicia "+' z "-".

Wróć---przecież do żarówki dochodzą 2 osobne przewody....więc po przewodach "idziesz" dalej.

Następnie sprawdź przewody dalej. Potem sprawdź gniazdo bezpieczników w komorze silnika. Tam masz bezpieczniki od świateł przednich. Może również jakieś gniazdo bezpiecznika jest nadpalone. Zobacz pod gniazdem-przewód utleniony lub nie mający odpowiedniego styku się grzeje i nadtapia najsłabsze elementy plastikowe.

Co do przewodów przy żarówce-sprawdź czy osłonki na wsuwkach nie są przegrzane. Może dotykały/dotykają druta zabezpieczającego żarówkę. 

Oświetlenie wnętrza - żarówki diodowe lub ledy (jeśli piszesz iż są po 3 w rzędzie, to przypuszczam iż jest to żarówka długa - /szkoda że nie dałeś fotki-tak tu jest praktykowane/). Żarówka ma swoje dwa bieguny '+ i "-". Jeśli nie świeci Ci jeden rząd w żarówce, to jest to wyłącznie wina żarówki a nie instalacji. Jeśli posiadasz (nie wiem ile ona kosztowała) paragon i kupowałeś gdzieś blisko siebie, to śmiało możesz reklamować. Jeśli nie masz paragonu, to zamontuj ponownie zwykłą lub jak chcesz to kup następną z diodami (ale chyba miałeś na myśli ledy).

Ja kupuję żarówki u siebie na giełdzie samochodowej (nie tylko do samochodu) i nigdy nie mam/nie miałem problemów z reklamacjami lub wymianami. Ale wszystko zależy od sprzedającego.

dziękuje, sprawdzę to co napisałeś. tak jest to żarówka długa i ma diody led nie smd muszę ją wymieniać i powinno być ok. Jeśli chodzi o alarm to nigdy nie było większych problemów dopiero od jakiegoś czasu bodajże miesiaca zaczyna się sam włączać bez powodu. 

Jeszcze raz dziękuję. jak sprawdzę dam znać co i jak. 

żarówka ledowa - warto sprawdzić i poprawić luty jeśli masz możliwość. jest też opcja ze diody są połączone w 2 szeregi po 3 diody i kiedy jedna ulega uszkodzeniu przestaje świecić cały szereg . Obstawiam jednak kiepskie luty.

Światło mijania - na początek zamienił bym żarówkę ze światła drogowego bo są takie same. Następnie złączki i przekaźniki.

żarówka ledowa - warto sprawdzić i poprawić luty jeśli masz możliwość. jest też opcja ze diody są połączone w 2 szeregi po 3 diody i kiedy jedna ulega uszkodzeniu przestaje świecić cały szereg . Obstawiam jednak kiepskie luty.

Światło mijania - na początek zamienił bym żarówkę ze światła drogowego bo są takie same. Następnie złączki i przekaźniki.

Z ta żarówką do oświetlenia wnętrza, to już nie przesadzaj - kosztuje tyle co i papier toaletowy (lepszego gatunku).

żarówkę oświetlenia wnętrza wymieniłem i wszystko działa, coś się musiało ze starą żarówką stać ponieważ jedna dioda była dziwnie wykrzywiona nie wiem w jaki sposób ale to zapewne spowodowało uszkodzenie połączenia. 

W reflektorze dociskałem wszystkie kostki ale w miedzy czasie spaliła się żarówka którą wymieniłem i wszystko jest już ok. 

Jedyne co mnie niepokoi to alarm który włącza się sam bez przyczyny. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...