Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Powracający błąd 0303

sebastiw
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

co jakiś czas - powiedzmy 2 razy w miesiącu - wyświetla mi błąd check engine i kod 0303. Kupiłem inną cewkę nr 3 - używka -  (trzecia od lewej patrząc na silnik), nic to nie dało, zamieniłem miejscami z inną cewką z silnika - także nic.

Auto jeździ OK.

Komunikat zapala się podczas jazdy na gazie, gdy mam niskie obroty i wysoki bieg, np. podjeżdżam pod górkę na 5tce i trochę brakuje mocy, lekko szarpie, co wymaga ostatecznie redukcji biegu. Czyli z tego, co widzę to włącza mi ten błąd, gdy auto jest lekko przydławione.

Gdzie szukać przyczyny, co powoduje ten błąd?

Na benzynie jeżdżę rzadko, tyle, co odpala się auto, więc tak na 100% ciężko ocenić, ale do gazowników podjadę faktycznie, chociaż z drugiej strony 2 mies. temu była pełna regulacja, włącznie z mapowaniem od postaw etc.

OK, ale może to nie być łatwe, bo błąd wyskakuje bez reguły, a przejeździć tysiac km na benzynie boli portfel ;-)

dzwoniłem do gazownika, sugerował bardziej problem z cewką, a jak się dowiedział, że podmieniałem to zaproponował zmianę świecy na tym cylindrze, a jak dalej nie pomoże to szukać w poważniejszych kwestiach.

OK, zaraz pojadę do mechanika i poproszę, aby sprawdził tę świecę.

Świeca nie wyglądała źle... ale i tak wymieniłem. Było Denso, dałem NGK FR5A-11. 3 km jazdy do domu bez problemów, zobaczymy jutro na trasie jak się będzie samochód sprawować.

UPDATE: 23.09.2015

No to po przejechaniu trasy widzę, że jest dużo lepiej, więc to faktycznie była kwestia świecy. 

Pytanie do Was, zmieniać teraz pozostałe 3 świece (denso - mają przejechane 6kkm), czy poczekać 1-2 miesiące do wymiany oleju i wtedy zmienić cały komplet na NGK?

Ostatecznie wymieniłem wszystkie świece na NGK.

Auto w sumie już nie szarpie, ale gdy trochę podeptam, np. przy wyprzedzaniu i obroty skaczą do 4500-5000 to zapala się check engine (najpierw mruga) i jak nie przełączę szybko na benzynę to zostaje błąd - po odczycie 0303 :-/

Analizowałem świece - te, które wyjąłem i na trzech - cylindry 1,2 i 4 był ładny, szary osad, a na tej z 3-ego cylindra czarny, trochę grubszy, jak sadza w piecu :-/ co pada w moim p12?

Edytowane przez sebastiw

zmień wszystkie świece 

masz możliwość podłączenia sondy AFR?? dobrze by było przejechać się z podpiętym kompem od gazu do tego scaner na korekty i sonda AFR wtedy można zobaczyć dlaczego tak się dzieje, 

Wszystkie  świece nowe, NGK FR5A-11. Autko zasadniczo już nie szarpie przy większym obciążeniu na lpg (np. podjazd pod górkę na wysokim biegu), ale błąd pojawia się przy mocnym przyśpieszaniu na lpg (o czym powyżej).

Sam nie mam możliwości podłączenia kompa, muszę się umówić do gazowników, tylko czas muszę znaleźć :-/ bo jak wracam do domu to już zamykają zakład.

Ja zakupiłem nowe swieceby juz niby był  czas na wymiane jak sie pozniej okazało, na tych nowych cos zaczoł przerywać czasami. Załozyłem stare i problem zniknoł, jak sie okazuje nowe nie musi byc wcale lepsze od starych 

ale na starych był ten sam błąd, tyle, że na nowych już nie szarpie przy przyśpieszaniu

No niestety, dziś zaczęło znów lekko szarpać i brakować mocy. Po przełączeniu na benzynę błąd znika, a moc wraca ;-)

zamień wtryski miejscami i sprawdź co będzie, najłatwiej to wężyki zamienić razem ze wtyczką bo BRC ma wtryski w szynie 

• Upvote 1

Z gazownikami umówiłem się dopiero na wtorek/ środę (wcześniej nie dam rady), ale taką zamianę wtrysków mógłbym spróbować zrobić samemu...

Czyli wyjąć wtyczkę i podpiąć na innego wtrysku (zamieniając wtyczki miejscami) i analogicznie wężyki?

Jak odpina się wężyki, jest to skomplikowane, czy laik jak ja da sobie radę? czy z wężyka nie ulotni się gaz itp., czy jest to bezpieczne? (oczywiście podmianki na wył. silniku).

Listwa jest z tyłu silnika zamocowana, łatwo sięgnę do wtyczek, ale do wężyków może być trudniej...

Czyli wyjąć wtyczkę i podpiąć na innego wtrysku (zamieniając wtyczki miejscami) i analogicznie wężyki?

tak

Jak odpina się wężyki, jest to skomplikowane, czy laik jak ja da sobie radę? czy z wężyka nie ulotni się gaz itp., czy jest to bezpieczne? (oczywiście podmianki na wył. silniku).

Listwa jest z tyłu silnika zamocowana, łatwo sięgnę do wtyczek, ale do wężyków może być trudniej...

dasz radę, gazu nie powinno być jak będzie to znaczy, że wtrysk puszcza, wężyki możesz tez zmienić przy kolektorze, 

• Upvote 1

OK, spróbuję dzisiaj i dam znać jak poszło. Dziękuję za info.

Problem rozwiązany!

Okazało się, że wężyk doprowadzający gaz do 3 cylindra był mocno zagięty (w miejscu mało widocznym) i doprowadzał jakieś 40% ilości potrzebnego gazu do tego cylindra (o tyle miał zmniejszony prześwit). Udało się go wyprostować i lekko ściskając powrócił mniej więcej do właściwej formy, choć idealnie nie jest. Auto śmiga rewelacyjnie, prawie bez różnicy mocy Pb/Lpg. Błędów żadnych nie wywala komp.

Wielkie DZIĘKUJĘ za pomoc (prv, tel.) dla DINO, bez niego nic by się nie udało :-)