Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Problem z Nissan Connect i iOS

kay_84
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich na forum i zaczynam od podzielenia się problemem. Od ok. miesiąca użytkuję nowego Qashqaia (brązowy N-tec 1.2:) i mam problem z Nissan Connectem. Tuż po odebraniu samochodu miałem jeszcze iPhone'a 5 z iOS 8, gdzie po zainstalowaniu aplikacji na telefonie uzyskałem dostęp do aplikacji w samochodzie, oczywiście tylko po kablu. Problemy się zaczęły jak chwilę później zmieniłem telefon na iPhone'a 6, od tego czasu za każdym razem próba włączenia aplikacji kończy się komunikatem o oczekiwaniu na pobranie aplikacji (jak na fotce poniżej). Robię wszystko jak wcześniej, czyli najpierw odpalenie apki na telefonie, potem podpięcie kabla, oczekiwanie na połączenie i dopiero próba odpalenia aplikacji samochodowych - i bez względu na to, którą wybiorę komunikat jest ten sam. 

Nie żeby te aplikacje jakoś specjalnie przydatne były, ale że mnie wkurza, że coś mi w nowym samochodzie nie działa, to może ktoś będzie w stanie pomóc. Z góry dzięki!

Nikt nie ciągnął tego wątku, więc podejrzewam, że nikt więcej nie spotkał się z tym problemem, ale, że znalazłem rozwiązanie to się podzielę:) Mój problem wynikał z tego, że muzykę z telefonu puszczam przez Spotify, a w domyślnej aplikacji "Muzyka" nie miałem wgranych żadnych mp3. iOS od jakiegoś czasu, by współgrać z systemami inforozrywki wielu producentów samochodów (to dotyczy nie tylko NC) musi mieć chociaż jeden plik mp3 w domyślnej aplikacji "Muzyka" (doskonale nadaje się do tego ta płyta U2, którą Apple wciska wszystkim za darmo:). Mając ten jeden plik, po podłączeniu kabelkiem telefonu to zawsze ten plik będzie z automatu odtwarzany jako pierwszy. Ale jak już system odpali i zacznie lecieć ten kawałek można wtedy zmienić źródło muzyki w telefonie na dowolną inną aplikację i dalej już działa bez zarzutu.

cenna uwaga...dzięki ..............za dużo pisania ale u mnie też chodziło o domyślny odtwarzacz którego nie używam

Nie lepiej puszczać Spotify przez bt?

Można, ale wystarczy, że będziesz chciał podłączyć telefon do ładowania, to już będzie problem. Bo samochód rozpozna telefon, ale jak nie będzie na nim żadnych mp3 w domyślnej aplikacji muzycznej to najpierw pojawia się komunikat, że brak plików audio, a potem, że odtwarzanie jest niemożliwe bo urządzenie jest jednocześnie podłączone przez BT i USB. Ponadto po kabelku można przerzucać utwory z poziomu kierownicy i wyświetla się okładka:) 

Ze z kierownicy po BT da się przełączać utwory to wiem ale nie mówcie mi że NCII wyświetla okładki albumów na tym pięknym ekranie stacji mutimedialnej.   :|  No chyba, że to potrafi robić tylko z iOS bo po androidzie jakoś mi nic nie wyświetla nawet ze Spotifi

Ze z kierownicy po BT da się przełączać utwory to wiem ale nie mówcie mi że NCII wyświetla okładki albumów na tym pięknym ekranie stacji mutimedialnej.   :|  No chyba, że to potrafi robić tylko z iOS bo po androidzie jakoś mi nic nie wyświetla nawet ze Spotifi

No u mnie na iOSie po kabelku wyświetla, zarówno przy korzystaniu z domyślnej aplikacji Muzyka, jak i ze Spotify albo innych aplikacji muzycznych.

Ponieważ nie mam iPhona mam pytanie do posiadaczy. A bez kabla po BT też wam działa np Spotify czy muzyczka z pamięci wewnętrznej telefonu?

• 1 miesiąc temu...

Dzisiaj NCIII znowu mnie zaskoczył i to tak efektownie,że zjechałem od razu do serwisu :D

Wszystko działa oprócz głosu,ani z telefonu,ani z nawigacji,ani z radia.Audio OFF mi się wyświetliło i cisza :D

Jest znowu jakiś soft nowy,jutro chyba będę miał wgrywany.(mówię chyba,bo mam podjechać bez umówienia)

Tak,za jakiś czas się odwiesi!Ale to nie jest metoda na uruchamianie sprzętu za 5000zł(bo tyle za ten szmelc wołają w serwisie)

Wsiadasz do auta,potrzebujesz szybko gdzieś pojechać,a tu zonk! Radio nie działa,nieme...nawigacja niema...telefonu nie odbierzesz przez NC niemy...Tylko ekran można oglądać bo działa.

W serwisie poradzili mi odpiąć klemy na 20min...wysmiałem ich.Powiedziałem im,że tylko jeszcze tv brakuje,żeby zobaczyli jak się uruchamia radio w samochodzie za 90tys...

Soft wczytany...wgrywał się ponad godzinę...i niespodzianka,nie ma polskiego menu na ekranie.

Coś czuję,ze czeka mnie kolejna wizyta...

Podziwiam twój stoicki spokój.

Edytowane przez Zając

Panie Kolego - próbowałeś zamknąć samochód i wrócić za jakiś czas? Mi po takiej operacji NC się odwiesił

Ta metoda to tylko na Windowsa w starych PC działa ;)

Crith,nie tylko.Na NCIII też działa.

• 4 lata później...

Witam, czy spotkaliście się z takimi objawami w Nissan Connect w qq 2017?
1) Myzyka ze Spotify odtwarzana pk kablu usb/AUX - każdy utwór jest przerywany po około minucie, w głośnikach cisza nc pozostaje trybie aux. Po wzbudzeniu aplikacji Spotify na telefonie utwór odtwarza sie od początku... i tak w kółko.

2) iPhone 8 po podłączeniu po kablu usb/aux jest identyfikowany przez NC jako ipod ...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk