arczi74 Opublikowano 25 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Witam.Mam pytanie w sprawie uruchamiania silnika.Czy żeby uruchomić sinik, skrzyni biegów musi być na "luzie" ?Moja żona która użytkuje samochód, stwierdziła , że ma problemy z uruchomieniem silnika , nie ma żadnej reakcji na przekręcenie kluczyka w stacyjce.Byłem w serwisie ,tam nie stwierdzono żadnych problemów.Wczoraj znowu problem z uruchomieniem ,po ustawieniu drążka skrzyni biegów na luzie............ samochód odpalił (ja nigdy nie miałem problemów , może dlatego ,że nigdy nie uruchamiałem silnika na biegu, oczywiście sprzęgło wciśnięte)Być może tak ma być ,nikt nigdy nie zwracał uwagi w jakim położeniu jest skrzynia biegów podczas uruchamiania silnika , skoro nie było problemów. Możecie napisać, czy w waszych samochodach jest tak samo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano 25 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Przy wersji bezkluczykowej można zapalić: - mając wciśnięte sprzęgło (pozycja drążka zmiany biegów nie ma znaczenia) - mając wciśnięty hamulec - wtedy skrzynia musi być "na luzie" Z podobnym problemem jak Twój spotkałem się na forum scenica - okazał się uszkodzony/odpięty czujnik wciśniętego sprzęgła. ** powyższe co napisałem, nie wiem czy ma zastosowanie przy wersji z normalnym kluczykiem. A co na to instrukcja? Mam ją w domu - to wieczorem zajrzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMK Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Witam . Miałem podobną sytuację, mam wersję z kluczykiem i kiedyś auto nie chciało odpalić po przekręceniu stacyjki kilka razy zapalil normalnie . arczi wyjaśniło się coś w temacie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juras2017 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Nie chce być uznany za zlosliwca, ale ten post ma już 2 lata Troche odgrzales kotleta hehe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.