Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Spuszczanie paliwka

Gość Kampos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Muszę spuścić paliwko z mojego T30 x-trail, ponieważ jesst w nim 15l benzyny a silnik to 2.2dci. Jak to zrobić? Myślałem nad tym zeby podłączyć taką sprytną pompkę przed filtr paliwa ale czy wtedy nic nie uszkodze gdy bedzie zasysać to paliwo? Proszę o pomoc, ponieważ główkuję nad tym juz 3 dzień.
Dodam że rurka do baku itp sposoby nie działają.
Pozdrawiam

Wystarczyło by dolać do pełna ropy  ale jeśli bardzo chcesz to odkręcił bym wąż od filtra i podłączył gruszkę do pompowania paliwa.  

Witam,

Muszę spuścić paliwko z mojego T30 x-trail, ponieważ jesst w nim 15l benzyny a silnik to 2.2dci. Jak to zrobić? Myślałem nad tym zeby podłączyć taką sprytną pompkę przed filtr paliwa ale czy wtedy nic nie uszkodze gdy bedzie zasysać to paliwo? Proszę o pomoc, ponieważ główkuję nad tym juz 3 dzień.

Dodam że rurka do baku itp sposoby nie działają.

Pozdrawiam

Uzupełnij profil, bo nie wiadomo jakim rocznikiem dysponujesz.

W moim T30 z 2006 roku przed filtrem paliwa na przewodzie paliwowym jest standardowo zainstalowana pompka.

Na poniższym diagramie masz ją oznaczoną jako SEC164. Normalnie jest niewidoczna bo jest osłonięta metalowym kątownikiem.

Ale nie zmienia to faktu, że pewnie szybciej będzie dostać się bezpośrednio do baku i wypompować paliwo, o czym wspomina mój przedmówca.

163982670826.png

Ja mialem podobną przygodę i odradzam grzebanie przy baku. Paliwko ściągnąłem za pomocą tej pompki o ktorej napisał kolega wyzej, paluszki troszkę bolały ale się udało bez wiekszych ceregieli . Zresztą z mojego punktu widzenia te 15 litrów benzyny to pikuś.

Jest jeszcze inne rozwiązanie. Wymieszać trochę oleju 2T w 5 litrach ropy wlać do baku po czym zalać do pełna ropą na stacji i przepalić. Nie powinno się nic stać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...