Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nissan Qashqai - pytanie dotyczy usterek silnika 1,5 dci

yarkos
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam do Was pytanie dostyczace usterek silnika 1.5 dci.

Czy to jest prawda o tych panewkach o tym ze sie psuja strasznie....

Ze silniki padaj po 50 tys km jazdy

Kupilem swojego QQ prawie nowego nic narazie sie nie dzialo.

Prosze o pomoc.

POzdrawiam Jarek

post-72798-0-32931800-1443269808_thumb.jpg

post-72798-0-62136700-1443269816_thumb.jpg

post-72798-0-62951000-1443269824_thumb.jpg

Prawie robi wielką różnicę :) Osobiscie uzytkuje qaszlaka z 2007 roku 1,5 dci. Jedyne co zrobiłem to profilaktycznie wymieniłem sławetne panewki , faktycznie po 93000 przebiegu nie wyglądaly jak nowe , ale tez nie bylo ich slychac .To bylo jedyne co zrobilem przy silniku , odpukac nic innego sie nie dzieje , ciesze sie oszczędną i bezproblemową jazdą , czego Tobie i innym zycze :D

Wymiana panewek ok 700 zł, do tego olej i filtr. Ja jestem zadowolony, tyle tylko ze auto bez "przeszłości " , faktura z gwarancją przebiegu i bezwypadkowosci , co zostalo potwierdzone przez rzeczoznawcę przy ostatnim incydencie , jak kobieta lekko naruszyla mi tył . Jesli zachowa sie podstawowe zasady uzytkowania diesla , to nie ma problemu z tym silnikiem.

Wymiana panewek to zabieg dla dobrego mechanika. Odkrecenie miski wystarczy, w zadnym wypadku nie trzeba wyciagac silnika . Co do rozrządu , wymiana zawsze na poczatku kiedy kupisz uzywke , potem co 60 do 90 tys.

Wszystko zależy od tego jak auto bylo eksploatowane , czy wymiana oleju robiona w odpowiednim czasie, i najważniejsze na ile jestes pewien tego co poprzedni właściciel Ci mowi . Sprawdzenie panewek polega na ich demontażu, inaczej nie sprawdzisz ich zuzycia . Jest to praktycznie równoznaczne z ich wymianą , bo dochodzi tylko cena panewek .

Ja kiedyś w innym aucie wymieniłem panewki po 30K km od nowości i już były przytarte ! 

Pytasz jak dostać się do panewek , roboty trochę jest , najlepiej na podnośnik lub kanał , bo trzeba rozpiąć zawieszenie i dostać się do korbowodu od spodu silnika przez miskę olejową i wtedy cały spód silnika jest widoczny .

Śruby podpory wału trzeba przykręcać z odpowiednim momentem kluczem dynamometrycznym (panewki główne) z resztą jak większość śrub w silnikach .

Masz dopiero 50K km , może zrób płukankę flush engine i zalej dobry syntetyk , jak znam iroli to mało dbają o auta , a wiedza o skutkach przeciągania wymiany oleju  jest znikoma .

Ps . w pięknym rejonie Irl mieszkasz :) 

Dzieki.

Wlasnie wrocilem z ze spaceru na morzem.......Wielki ksiezyc......

Auto bylo kupione z salonu mialo 13 tys mil zrobione, wszytsko bylo jak nowe

Ale po naczytaniu sie tego wszytskiego na temat 1,5 dci mam poprostu dosyc !

Bylem w salonie w Waterford, daja mi go za niego 13 tys euro. Mysle o zamianie na cos innego.

Napewno benzyna. Moje jazdy to praktycznie miasto

Olej byl wymieniany co 8 tys km.

Czy to jest normalne ze przy ostrej zmianie biegu leci czarny dym ? ( widzialem w lusterku bocznym)

POzdrawiam

JArek

No w końcu to diesel :) 

salon daje dobrą cenę , kup to samo tylko z 1.6 benzyna  13,500 dałem dwa lata temu za Qq z podobnym przebiegiem i nie jestem nim rozczarowany ! 

Może mógłby być trochę żwawszy , ale .....pb silnik 1.6 to HR16DE konstrukcja japońska na łańcuchu rozrządu , teoretycznie bezobsługowy .

Kumpel ma megane z 1.5dci i 230tys i nic przy nim nie robił

Nie spinaj sie tak. Piszesz że auto jak nowe zadbane, wymiana oleju co 8000km. Co tu więcej chcieć. Lać i jeździć. Jak sie pojawią problemy to sprzedać. W nowe auta pakują te silniki. Nie ma bezawaryjnych silników na każdego coś się znajdzie. Mialem benzynę 1.6 w lagunie 99r podobno osprzęt do d*py. Zrobilem nią 160 tyś a miała 140. Razem 300tyś.

J10 2.0dci 2011 Acenta

Edytowane przez robert_76_pl

Za dużo czytamy wystarczy że kilka na kilka tysięcy coś sie stanie i już nagonka.

Prawdopodobnie były to bolączki pierwszych wersji silników. Bo jeśli byłby to nagminne to nie wyposażali tyle modeli samochodów. Tak samo było z tdi 2.0.

J10 2.0dci 2011 Acenta

Wysłane z mojego SM-G900F

Edytowane przez robert_76_pl

• 1 miesiąc temu...

A czy problemy słynnych obracających się panewek i wadliwych pomp w 1.5 DCI silniku nie został rozwiązany w 2006 roku? Czyli w QQ nie występuje juz?

Sam stoje przed zakupem QQ FL ok 2010-2011r i teraz mam wątpliwości

Są przypadki obróconych panewek nadal(rzadko ale są).Dla tego warto prewencyjne je wymienić przy kupnie auta z przebiegiem pow.80kkm

• Upvote 1

A wadliwe pompy wtryskowe? Bo z tym też krążą mity o nowszych 1.5 dci..

Jakby ktoś sprzedawał QQ 1.5 dci, rocznik od 2010, przebieg poniżej 100000 tys. to proszę o wiadomość na prv.

Edytowane przez scanik

Dobrze napisałeś. MITY.Silnik jest naprawdę dopracowany przez te lata.Były kiedyś problemy z wtryskami Delphi, ale odkąd są Siemensa bezproblemowo .To samo egr, turbo, czy kolo dwumasowe.Ogólnie bardzo oszczędny i dość cichy silniczek ,jak na diesla ze sporym momentem obrotowym.Nie wybacza złej oliwy i długich interwałów olejowych.Żeby jeszcze renault ,tak jak mercedes ,dawało ich wal i panewki,zapewne nigdy bym nie kupił innego.Przez 7 lat zawsze pali od strzała,nawet w największe mrozy.Wada,jak to diesel,zimą długo się nagrzewa.

Najczęściej mity ,tworzone sa przez ludzi którzy nigdy nie posiadali konkretnego modelu auta . Słyszałem, czytałem , ktoś komuś powiedział. .., dla tego nie kupiłem , ale wiem :D Tak właśnie to dziala :) Oczywiście, trzeba brać wszystko pod uwage , ale nie przesadzać. Posiadam samochod od trzech lat , wymieniam rzeczy eksploatacyjne , i cesze sie jazdą oraz bardzo fajnym zużyciem paliwa :D

• Upvote 1

Przekonaliście mnie w 100%, tym bardziej że szukam w miarę świeżego i pewnie nie znajde wcześniej niż do wiosny.. :-)

Witam,

również jestem posiadaczem Oashqaia 1.5dci 110KM 2011, auto zakupione z przebiegiem 74000km, narazie tylko dwukrotna wymiana oleju + wszystkie filtry, obecny przebieg 88000km.

Jestem bardzo zadowolony, spalanie w jeździe po zatłoczonym KR 7-7,2L.

• Upvote 1