yarkos Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Witam Mam do Was pytanie dostyczace usterek silnika 1.5 dci. Czy to jest prawda o tych panewkach o tym ze sie psuja strasznie.... Ze silniki padaj po 50 tys km jazdy Kupilem swojego QQ prawie nowego nic narazie sie nie dzialo. Prosze o pomoc. POzdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucka38 Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Prawie robi wielką różnicę Osobiscie uzytkuje qaszlaka z 2007 roku 1,5 dci. Jedyne co zrobiłem to profilaktycznie wymieniłem sławetne panewki , faktycznie po 93000 przebiegu nie wyglądaly jak nowe , ale tez nie bylo ich slychac .To bylo jedyne co zrobilem przy silniku , odpukac nic innego sie nie dzieje , ciesze sie oszczędną i bezproblemową jazdą , czego Tobie i innym zycze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarkos Opublikowano 26 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Dzieki za odpowowiedz. !!! Czy wymiana takich panewek to droga sprawa? Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slik Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 mi np przy 94 tys km, w trasie obruciły sie panewki. silnik do wymiany. Ale samochód sprowadzony i nie wiem jak użytkowany na zachodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarkos Opublikowano 26 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Jezeli moge zapytac, ile kosztuje taka wymiana? Chyba jednak warto pomyslec na zamiana auta. Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucka38 Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Wymiana panewek ok 700 zł, do tego olej i filtr. Ja jestem zadowolony, tyle tylko ze auto bez "przeszłości " , faktura z gwarancją przebiegu i bezwypadkowosci , co zostalo potwierdzone przez rzeczoznawcę przy ostatnim incydencie , jak kobieta lekko naruszyla mi tył . Jesli zachowa sie podstawowe zasady uzytkowania diesla , to nie ma problemu z tym silnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarkos Opublikowano 27 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Czy do wymiany panewek wymagane jest wyjecie silnika? Co jaki czas trzeba dokonac wymiany paska rozrzadu? Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucka38 Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Wymiana panewek to zabieg dla dobrego mechanika. Odkrecenie miski wystarczy, w zadnym wypadku nie trzeba wyciagac silnika . Co do rozrządu , wymiana zawsze na poczatku kiedy kupisz uzywke , potem co 60 do 90 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarkos Opublikowano 27 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Auto ma przejechane 29 tys mil. Czy powinienem sprawdzac panewki? Czy mam poczekac do 90 tys km? Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucka38 Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Wszystko zależy od tego jak auto bylo eksploatowane , czy wymiana oleju robiona w odpowiednim czasie, i najważniejsze na ile jestes pewien tego co poprzedni właściciel Ci mowi . Sprawdzenie panewek polega na ich demontażu, inaczej nie sprawdzisz ich zuzycia . Jest to praktycznie równoznaczne z ich wymianą , bo dochodzi tylko cena panewek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Ja kiedyś w innym aucie wymieniłem panewki po 30K km od nowości i już były przytarte ! Pytasz jak dostać się do panewek , roboty trochę jest , najlepiej na podnośnik lub kanał , bo trzeba rozpiąć zawieszenie i dostać się do korbowodu od spodu silnika przez miskę olejową i wtedy cały spód silnika jest widoczny . Śruby podpory wału trzeba przykręcać z odpowiednim momentem kluczem dynamometrycznym (panewki główne) z resztą jak większość śrub w silnikach . Masz dopiero 50K km , może zrób płukankę flush engine i zalej dobry syntetyk , jak znam iroli to mało dbają o auta , a wiedza o skutkach przeciągania wymiany oleju jest znikoma . Ps . w pięknym rejonie Irl mieszkasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarkos Opublikowano 27 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Dzieki. Wlasnie wrocilem z ze spaceru na morzem.......Wielki ksiezyc...... Auto bylo kupione z salonu mialo 13 tys mil zrobione, wszytsko bylo jak nowe Ale po naczytaniu sie tego wszytskiego na temat 1,5 dci mam poprostu dosyc ! Bylem w salonie w Waterford, daja mi go za niego 13 tys euro. Mysle o zamianie na cos innego. Napewno benzyna. Moje jazdy to praktycznie miasto Olej byl wymieniany co 8 tys km. Czy to jest normalne ze przy ostrej zmianie biegu leci czarny dym ? ( widzialem w lusterku bocznym) POzdrawiam JArek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 No w końcu to diesel salon daje dobrą cenę , kup to samo tylko z 1.6 benzyna 13,500 dałem dwa lata temu za Qq z podobnym przebiegiem i nie jestem nim rozczarowany ! Może mógłby być trochę żwawszy , ale .....pb silnik 1.6 to HR16DE konstrukcja japońska na łańcuchu rozrządu , teoretycznie bezobsługowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarkos Opublikowano 27 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Zastanawialem sie nad capturem w benzynie.... Sam juz nie wiem.....hmmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert_76_pl Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 (edytowane) Kumpel ma megane z 1.5dci i 230tys i nic przy nim nie robił Nie spinaj sie tak. Piszesz że auto jak nowe zadbane, wymiana oleju co 8000km. Co tu więcej chcieć. Lać i jeździć. Jak sie pojawią problemy to sprzedać. W nowe auta pakują te silniki. Nie ma bezawaryjnych silników na każdego coś się znajdzie. Mialem benzynę 1.6 w lagunie 99r podobno osprzęt do d*py. Zrobilem nią 160 tyś a miała 140. Razem 300tyś. J10 2.0dci 2011 Acenta Edytowane 28 Września 2015 przez robert_76_pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarkos Opublikowano 28 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Masz racje, jezdzic i sie nie martwic. Co ma byc to bedzie, Wszyscy jestemy dzisiaj moze za bardzo przewrazliwieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert_76_pl Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 (edytowane) Za dużo czytamy wystarczy że kilka na kilka tysięcy coś sie stanie i już nagonka. Prawdopodobnie były to bolączki pierwszych wersji silników. Bo jeśli byłby to nagminne to nie wyposażali tyle modeli samochodów. Tak samo było z tdi 2.0. J10 2.0dci 2011 Acenta Wysłane z mojego SM-G900F Edytowane 30 Września 2015 przez robert_76_pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scanik Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 A czy problemy słynnych obracających się panewek i wadliwych pomp w 1.5 DCI silniku nie został rozwiązany w 2006 roku? Czyli w QQ nie występuje juz?Sam stoje przed zakupem QQ FL ok 2010-2011r i teraz mam wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Są przypadki obróconych panewek nadal(rzadko ale są).Dla tego warto prewencyjne je wymienić przy kupnie auta z przebiegiem pow.80kkm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scanik Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 (edytowane) A wadliwe pompy wtryskowe? Bo z tym też krążą mity o nowszych 1.5 dci..Jakby ktoś sprzedawał QQ 1.5 dci, rocznik od 2010, przebieg poniżej 100000 tys. to proszę o wiadomość na prv. Edytowane 26 Listopada 2015 przez scanik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Dobrze napisałeś. MITY.Silnik jest naprawdę dopracowany przez te lata.Były kiedyś problemy z wtryskami Delphi, ale odkąd są Siemensa bezproblemowo .To samo egr, turbo, czy kolo dwumasowe.Ogólnie bardzo oszczędny i dość cichy silniczek ,jak na diesla ze sporym momentem obrotowym.Nie wybacza złej oliwy i długich interwałów olejowych.Żeby jeszcze renault ,tak jak mercedes ,dawało ich wal i panewki,zapewne nigdy bym nie kupił innego.Przez 7 lat zawsze pali od strzała,nawet w największe mrozy.Wada,jak to diesel,zimą długo się nagrzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucka38 Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Najczęściej mity ,tworzone sa przez ludzi którzy nigdy nie posiadali konkretnego modelu auta . Słyszałem, czytałem , ktoś komuś powiedział. .., dla tego nie kupiłem , ale wiem Tak właśnie to dziala Oczywiście, trzeba brać wszystko pod uwage , ale nie przesadzać. Posiadam samochod od trzech lat , wymieniam rzeczy eksploatacyjne , i cesze sie jazdą oraz bardzo fajnym zużyciem paliwa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scanik Opublikowano 27 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 Przekonaliście mnie w 100%, tym bardziej że szukam w miarę świeżego i pewnie nie znajde wcześniej niż do wiosny.. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommy82 Opublikowano 27 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 Witam, również jestem posiadaczem Oashqaia 1.5dci 110KM 2011, auto zakupione z przebiegiem 74000km, narazie tylko dwukrotna wymiana oleju + wszystkie filtry, obecny przebieg 88000km. Jestem bardzo zadowolony, spalanie w jeździe po zatłoczonym KR 7-7,2L. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 27 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 no to czas pomału na wymianę rozrządu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi