Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nissan Qashqai - pytanie dotyczy usterek silnika 1,5 dci

yarkos
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jednakże po zakupie samochodu z silnikiem 1.5 DCI nie mówcie nikomu, że taki kupiliście. :D

Ja raz zdradziłem, że kupiłem QQ z kosiarką 1.2, to do dziś się ze mnie śmieją i wytykają palcami kręcąc w moim kierunku wymowne kółka po swoich łepetynach. :D

Przywiązanie do jedynych słusznych marek (wg. niektórych ;)) jest straszne w naszym narodzie i chyba nie do wyplenienia.

Lepiej więc chyba z nimi nie zadzierać. :P

Jednakże po zakupie samochodu z silnikiem 1.5 DCI nie mówcie nikomu, że taki kupiliście. :D

Ja raz zdradziłem, że kupiłem QQ z kosiarką 1.2, to do dziś się ze mnie śmieją i wytykają palcami kręcąc w moim kierunku wymowne kółka po swoich łepetynach. :D

Przywiązanie do jedynych słusznych marek (wg. niektórych ;)) jest straszne w naszym narodzie i chyba nie do wyplenienia.

Lepiej więc chyba z nimi nie zadzierać. :P

W mercedesie ,ten sam silnik nazywa się dumnie 1.5 CDI ,więc wystarczy na pytanie jaki silnik? Odpowiedzić 1.5 CDI  marcedesa i "naród" szczęśliwy i po plecach poklepie. :whistle:  :thumbsup:

http://moto.pl/MotoPL/1,88389,16328359,Mercedes_GLA_z_silnikiem_Diesla_Renault.html

W sumie to jest myśl Manixio. Mercedes w dostawczy model Citan ładuje również kosiarkę 1.2 TCe i nazywa to auto tajemniczym kryptonimem Citan 112.

Od dzisiaj też mówię, że mam silnik z Mercedesa 112. :D

Ty to jednak masz łeb Manixio. :thumbsup:

:drinkchampagne: Jak chłop ,przy "weekędzie"  coś  obali ,to mu się rozum  rozjaśnia  :beer:

• Upvote 1

no to czas pomału na wymianę rozrządu.

Zapomniałem tego napisać, rozrząd kpl. również wymieniony po zakupie . na każde tankowanie 250ml 2T LM1052

Zapomniałem tego napisać, rozrząd kpl. również wymieniony po zakupie . na każde tankowanie 250ml 2T LM1052

Ja delikatnie ujmując ,nie jestem zwolennikiem lania oleju do dwusuwów  . a już w takim stężeniu i tak często to nie wiem jak długo wytrzyma dpf(chyba go masz ?) ew.katalizator (który jest w moim silniku) Moim zdaniem dobre paliwo i co 5kkm dodatek np. STP do wtrysków i ew. co 2kkm dodatek do czyszczenia układu też np.,STP ,u mnie się sprawdza ,nigdy nie miałem problemów w relacji układ paliwowy/układ wtryskowy , a pomiary po 100kkm parametrów wykazały doskonały stan wtrysków i pompy.)

Ja delikatnie ujmując ,nie jestem zwolennikiem lania oleju do dwusuwów  . a już w takim stężeniu i tak często to nie wiem jak długo wytrzyma dpf(chyba go masz ?) ew.katalizator (który jest w moim silniku) Moim zdaniem dobre paliwo i co 5kkm dodatek np. STP do wtrysków i ew. co 2kkm dodatek do czyszczenia układu też np.,STP ,u mnie się sprawdza ,nigdy nie miałem problemów w relacji układ paliwowy/układ wtryskowy , a pomiary po 100kkm parametrów wykazały doskonały stan wtrysków i pompy.)

taka proporcja jest zalecana przy pojemności zbiornika 65L, dpf został usunięty. Dolewam 2T już od ok 10tys km, chodzi mi o wtryski i pompę. Paliwo w naszym kraju niestety nie należy do najczystszych.

Poczytaj opinie o 2T również na forum Megane lub Scenic

Czytałem i nie robią na mnie wrażenia,ot pobożne życzenia. Ale wolnoć Tomku...

Czytałem i nie robią na mnie wrażenia,ot pobożne życzenia. Ale wolnoć Tomku...

oczywiście, każdy sam decyduje.

A tak z innej beczki, jaki masz obecny przebieg??

oczywiście, każdy sam decyduje.

A tak z innej beczki, jaki masz obecny przebieg??

120kkm

5.8 do 6.2 zimą.W trasie średnie to ok.4.0 przy 90/h, a 5.0 przy 120/h