Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Coś robi dudududududu :D

graphia
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze nie byłem u mechanika... ale chyba czas....

Podczas długich i szybkich zakrętów gdy przeciążenie jest dość duże  po stronie odciążonej słyszę z przednich kół takie nie stukanie... ale dudududududududu :D Związane na pewno z obrotem koła  - czyli jeden obrót koła jedno du :D Co to może być? Zacząć od opon? Aha... i przy hamowaniu leciuchno drży kierownica L)

Jedź na pusty plac-parking.Skręć maksymalnie kierownicę w jedną lub drugą stronę i jedź powoli,jeżeli usłyszysz jeszcze raz to dudududu,to masz przegub do roboty,a to może być.Poza tym pozostają koła i reszta zawiechy,na podnośniki i szarpanie i oglądanie

To dududu słyszę tylko na szybkich zakrętach, na parkingu cisza. Obstawiam opony...może łożyska kół? Na szarpakach dwa miesiace temu wyszedł przegub chyba lewy do wymiany a na pewno diagnosta stwierdził jakis mikroluz... :) To dudududu jest nie do końca aż tak wyraźne jak przegub który chyba konkretnie napierpapier?

No nie zawsze.Przegub rozkręca się powoli.Przypominam sobie z Matiza takie dudnienie.Też na zakrętach odzywał się dudu :D Sprawdzałem,opony,drążki,amortyzatory,aż znajomy mechanik powiedział mi żebym sobie wymienił przeguby,tak zrobiłem i ustało,a na parkingu raczej też nie było odzewu.

Ale dudu łożysko też robi. Zwłaszcza na szybkich zakrętach.

Nie spotkałem się,zazwyczaj było to głośniejsze wycie,no ale może.Mniejszy ewentualny koszt

graphia miałem identyczne zjawisko na przeciążeniach w zakrętach, potem nawet zaczynał "dudu" przy mocniejszych odchyłach przy zmianie pasa. Co ciekawe w tym że byłem przekonany że słysze to w prawym kole. Po podniesieniu bryki i właczeniu napędu(deko gazu) okazało się że Wyje!!! Łożysko z lewej strony! Na wolnych orotach i przy toczeniu na glebie nie wyło nic a nic :-)

• 3 tygodnie później...

Dzięki NEO.... trop zostanie sprawdzony :)

To było lewe łożysko koła. Co ciekawe odzywało się gdy było odciążone czyli na lewych szybkich zakrętach. Kupiłem łożysko SNR za 142 zł . Mam nadzieję że wytrzyma kolejne ponad 100 tys km :) A teraz zaczynam wsłuchiwać się w prawe :)