Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Almera Podłączenie sterowania radiem

dancer95

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Zakupiłem niedawno Almerkę, jestem z niej zadowolony jednak ma kilka problemów które na bieżąco rozwiązuję. Jednym z nich jest nie działające sterowanie radiem z kierownicy. Rozebrałem kokpit, zajrzałem pod klapkę na dole kierownicy i z tego co widzę wisi wtyczka a kabla od tego po prostu nie ma. I oto nasuwa się pytanie, jak taki kabel wygląda ( może mógłby ktoś zrobić zdjęcie ) i gdzie to można zakupić? Z góry dziękuję za pomoc. 

By nie zakładać drugiego tematu wspomnę szybko o drugim problemie. Gdy odłączę kabel od przepływomierza samochodem nie da się jechać, dławi się , i nie gazuje normalnie. Z podłączonym jeździ normalnie. Problem polega na tym że podczas jazdy (przeważnie w korku) pojawiają się takie same objawy, tak jakby nagle przepływomierz sam się wyłączył. Muszę wtedy zjechać na bok zgasić silnik na kilka sekund i wszystko wraca do normy. Jakieś pomysły ?

No to masz problem. Bo kabla nie dostaniesz. Dlatego że jest on "nazwijmy" wkomponowany w kolumnę kierowniczą. Czyli wtyczka se sterownika jest bespośrednio podpinana do kolumny koło poduszki. Jeśli nie ma to znakiem tego kiera była wymieniana(ukrycie przebiegu lub po Dzwonie). Stąd i inne przypadłości mogą wynikać. Sprawdz elektronike na N.Consult!!! Masz aktywne AirBag-i Może masz zemulowany czujnik dzwona albo coś namodzone?

Zdekoduj sobie Vin. I uzupełnij profil o jednostke/motor.

Dzięki za odpowiedź.  Consulta nie mam, trzeba będzie kogoś znaleźć w okolicy. Jeśli chodzi o kabel to może jednak gdzieś on jest tylko nie umiem go znaleźć, stąd przydałoby się zdjęcie jak to mniej więcej wygląda. A co powiesz o przepływce? Ściągnąłem serwisówkę i z tego co wyczytałem silnik przechodzi w tryb awaryjny i powyżej 2500 rpm odcina dopływ paliwa, i zgadza się to z objawami bo poniżej 2500 da się jakoś jechać. Czyli jak mówię przepływka jakby się wyłącza a silnik przechodzi w tryb awaryjny ? Z góry dzięki, zaraz uzupełnię informacje

Dzisiaj dokonałem druzgoczącego odkrycia. Zastanawiałem się czy przypadkiem nie mam wyjętej żaróweczki jakiejś czy czegoś od kontrolki check engine. Poniekąd miałem rację, tylko nie ma tam żaróweczek a przylutowane diody led, ta od check engine została brutalnie wyrwana przez kogoś. Tragedia jakaś...

• 4 tygodnie później...

dancer95 jak coś to znam elektronika Nismo(Łomianki), ma i Consult!

Sam tego nie ogarniesz w takim razie. Pisz na priv.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...