Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

NazgulXL
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ktoś z Was się orientuje gdzie w Notku 2006 1.6 jest zlokalizowana centralka (tylnych) czujników parkowania ?

Jak mniemam są oryginalne bo mam diodkę koło przycisku ESP (chociaż może niekoniecznie to oznacza że są fabryczne ?).

Sygnalizują ciągłym sygnałem już przy ok. 70 cm od przeszkody i chciałem to podregulować na mniejszy dystans o ile będzie taka możliwość.

Centralka jest w tylnej belce  bagażnika za tym plastikiem....nic tam nie wyregulujesz to zamknięty układ.

A dioda chyba nie od tego...bo niby po co ?

Tak mi się wydawało że to dioda, może ten cały gwizdek czujników...nie wiem.

W necie czytam o kubkach ferrytowych ale nie wiem czy ten typ to ma i czy jest dostęp czy dopiero po otworzeniu centralki.

No nic dzięki za cynk. Jak coś bym z tym robił to zaraportuję. Pzdr.

Czujników nie wyregulujesz a dioda koło ESP to jakaś dokładka albo alarm, może jego imitacja, albo jakiś inny wskaźnik wymyślony przez poprzedniego właściciela (np. wskaźnik poziomu płynu do spryskiwaczy), warto zbadać czemu ona ma służyć.

Nie wiem jakie są w note ,ale u mnie jest regulacja(właśnie w centralce) i zaraz po zakupie samochodu miałem je regulowane ,bo wyły na wszystko. Działają od tamtej chwili ,aż do dziś doskonale ,a minimalna odległość wskazania to 20cm.

Dotychczas nie spotkałem się  by centralka czujników posiadała regulację odległości. Owszem wewnątrz są kubki ferrytowe dla każdego czujnika osobny ale to robota dla znawców łącząca się z rozwarstwieniem obudowy centralki. Może wina tkwi w ustawieniu samych czujników są włożone pod niewłaściwym katem lud odwrotnie (górą w dół).

Też pierwsze słyszę o ustawianiach czujników parkowania :)

Jest to obwód zamknięty....błędy mogą być z powodu złego zamontowania lub uszkodzenia danego czujnika.

To są czujniki ultradźwiękowe i nie są nastawialne, steruje oprogramowanie w centralce które jest uzależnione ewentualnie od modelu samochodu w jakim są zamontowane. Można majstrować przy samych czujnikach ale tak jak pisze przedmówca to robota dla fachowca.

Nic więcej.

Ja nie mam czujników cofania, ale czytałem gdzieś w necie na temat regulacji kubków ferrytowych w czujnikach, tylko nie pisali jak to się robi. Być może tak jak w antenie CB, wkręca się lub wykręca  zmieniając czułość?