Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Światła drogowe razem ze światłami mijania

Michalmiko
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

QQ znowu mnie zaskakuje :)
Nie miałem nikogo pod ręką, żeby mi "zamrugał" światłami drogowymi, więc musiałem wykazać się refleksem (widziałem przygasające żarniki).

Gdy manetka jest na OFF, auto czy pozycyjnych gdy włączam blendę, to zapalają się również światła mijania. Też tak macie? Nie spotkałem się jeszcze z takim czymś :)

Odkryłem to kiedyś jak zamontowałem do drogowych ledy i myślałem, że ta "żarówka" pewnie nie zamyka obwodu i jakiś sterownik widzi przepaloną żarówkę i zamiast drogowej przełącza na mijania, ale jednak na zwykłych żarówkach mam to samo :icecream:

Nie, doświetlanie drogi do domu działa przy wyłączonej stacyjce, a u mnie "blenda" świeci razem z mijania przy stacyjce w pozycji II. Nie wiem jak jest po rozruchu silnika, bo sprawdzałem to w garażu :)

Co to jest blenda? Jakiś odbłyśnik? Napisz "po polskiemu" - bo to jakiś lokalny slang może być - stąd brak odpowiedzi hihihihihi

Jo tyż tu po slunsku niy pisza. :D

Ehhhh, ktoś kiedyś pisał blenda i tak się przyjęło. Właśnie przez to pisałem, żeby było wiadome o co chodzi :ball:

Chodzi mi o włączanie świateł drogowych, ale nie stałe (od siebie), tylko chwilowe na czas kiedy trzymasz manetkę (do siebie).

Teraz jest chyba zrozumiałe :D

OK.

To Ci dużo nie pomogę mając QQII - ale wg mnie (sprawdzę potem), jak nie mam włączonych mijania - to włączają się tylko drogowe, bez mijania (sprawdzam stojąc na stacji benzynowej gdy samochód odbija się jak w lustrze w szybie budynku stacji).

Zaś w poprzednim samochodzie, gdzie miałem fabryczne bi-ksenony: gdy światła mijania (bi ksenon) były wyłączone, mrugnięcie długimi włączało tylko reflektory długie (osobny reflektor tylko dla długich). Gdy zaś mijania były włączone, mrugnięcie długimi powodowało oprócz zaświecenia reflektora świateł drogowych - także opuszczenie przesłony w reflektorach mijania (bi-ksenon). Wtedy więc długie świeciły (mrugały) podwójnie - zwykły reflektor do długich plus bi-ksenon (opuszczenie przesłony w lampie mijania).

• Upvote 1

U mnie nawet jak jest uruchomiony silnik, to gdy manetka jest na OFF, zapalają się mijania z drogowymi.

W jakim samochodzie miałeś takie rozwiązanie? Musiałeś mieć mocne "długie" :)

Nagrałem filmik. Trochę blisko reflektora, ale jedną ręką nagrywałem, a drugą przełączałem manetkę :D Nie mniej jednak wiadomo o co chodzi ;)

Edytowane przez Michalmiko