Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Lampy dla ruchu prawostronnego

john80

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Mam dwa pytania. Kupiłem lampę przednią i kierunkowskaz przedni, od strony pasażera (a więc lampa prawa). Muszę ją wymienić, ale nie jestem na 100% pewien czy ta lampa jest przystosowana do ruchu prawostronnego. Na załączonym zdjęciu widać jakie mam oznaczenie lampy. Wydaje mi się, że te strzałki sugerują ruch lewostronny i prawostronny jednocześnie i można to samemu ustawić. Znalazłem w Google kilka oznaczeń i jeżeli lampa jest przystosowana do prawej i lewej strony, to strzałki wyglądają tak: <--- --->, u mnie jak widać na zdjęciu strzałki wyglądają tak: ---> <--- Zatem ponawiam pytanie, czy kupiłem dobre lampy?

Drugie pytanie - czy ktoś zna jakiś filmik/opis demontażu lamp krok po kroku? Nie znalazłem niczego co by było aktualne (brakuje zdjęć bo wygasły)...

Będę wdzięczny za pomoc :-)

post-86107-0-54576300-1445511465_thumb.jpg

Stan przed ściana, wlacz swiatla i sprawdź w ktora stronę jest idciecie swiatla.

Demontaż jest banalny, wyjmujesz kierunek, odkrecasz widoczne srubyciagnuewz i wychodzi?od spodu jest zaczep)

Dzięki za odpowiedź.

Z tym świeceniem na ścianę to fajny pomysł, ale myślę, że istnieje mniej inwazyjna metoda. W momencie kupna byłem przekonany, że lampa jest na prawostronny rynek, ale patrząc na oznaczenia nie mam już takiej pewności. Jeżeli lampa jest zła to ją szybko odeślę, jeżeli jest do ustawienia to chciałem zapytać jak ją przestawić w tryb prawostronny, a jak jest na nasz rynek to wystarczy wymienić lampę. Poczekam jeszcze, może ktoś coś odczyta z tych oznaczeń :-)

Inwazyjna? Kwestia odkręcenia 3 śrub na klucz 10. Czas 2minuty.

Oznaczeniami bym siw nie sugerował, pomijając że ktos mógł rozklejać lampę i wymienić klosz to nissan wrzucał do tych samochodów byle co. W moim który mialem,od nowości na lampie było wybite ze jest na żarówki H1, pomimo, ze byly na h7.

Oznaczenie na jaki ruch jest przeznaczona powinno być na naklejce znamionowej.

Grot strzałki w prawo to lampa przeznaczona do ruchu lewostronnego, grot w lewo do ruchu prawostronnego. Grot skierowany w obie strony - podwójny, istnieje możliwość przestawienia rozkładu światła lub reflektor jest typu symetrycznego. Literki zaś oznaczają; C przeznaczona do świateł mijania, R do świateł drogowych, CR przeznaczony do obu tych typów (RL światła do jazdy dziennej, B przeciwmgielne)) Jeśli przed tymi literami występuje litera H to reflektor przystosowany jest do żarówek halogenowych, D - do palników ksenonowych. Jeśli reflektor pełni funkcję światła drogowego na kloszu jest także jego siła świecenia wybijana. E oznacza rodzaj kraju homologacji 13 to Luksemburg (zdaje się) więc kraj europejski.

Ale w realu, jak to piszą koledzy powyżej, różnie bywa i najlepiej jest stanąć przed ścianą i sprawdzić jak jest w rzeczywistości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...