Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] 1,9 DCi - Czerwona i żółta kontrolka Check engine

hincior
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

No ja odpialem wtyczkę od egr i samochód normalnie jeździ już nie zamula, nie świeci się kontrolka checka co prawda takiej mocy nie ma ale idzie bez problemu więc sądzę że tylko egr muszę kupić bo na kompie wyszło coś o czujnik recyrkulacji spalin A

Edytowane przez hincior

To napewno egr.a jakim programem sie polaczyles bo blad ktory mowiles 081 to blad z grupy Df 081 renault.a ze check ci zgasl po odlaczeniu wtyczki i wywala ci blad to normalna rzecz.

Wczoraj byłem w dobrym warsztacie i podobno się podpiął - pokazało  jakiś błąd 0081 . Dziś byłem w Bosh'u i na początku był problem z połączeniem się ,w końcu jakoś ogólnie sprawdził i czujnik recyrkulacji spalin A,więc wyjechałem od nich odpiąłem egr i nie ma check'u , jeździ normalnie ,nie czuć całej mocy - ale jest ok , myślę że tylko egr wymienię i będzie wszystko dobrze.

Edytowane przez Skyller

Ja czyscilem w lecie egr.jak bedziesz wymienial to uwazaj na srubki bardzo latwo zarwac gwint egr sklada sie z dwoch czesci i podkladki bardzo cienkiej wyjmowanie z kolektora to tez nie latwa sprawa zeby go nie pozabijac bo on jest aluminiowy.moze najpierw wymij przeczysc ja dokladnie go umylem w ropie pedzelkiem wyszorowalemm aby sie nie zacinal.moze to wina tej drugiej czesci elektrycznej co wpinasz wtycze.przeczysc styki.

Siema, a więc daję sprawozdanie do tego co dolegalo mojej primerce wszystko było spowodowane zaworem egr,zawór został wymieniony wszystko wyczyszczone i brak czerwonego checka i samochód ma normalna moc.Pozdrawiam

A i dodam odpowiedź kolegi który wyżej pisał że komputer bosha mi nic nie znajdzie, a jednak znalazł mi wszystko i za sprawą tego kompa ta usterka została naprawiona