Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

żaróweczki

sajdi

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Chcę wymienić w tince żaróweczki oświetlające kabinę oraz przy tylniej tablicy na ledy. Na podsufitce udało mi się do nich dojść, tam są po 2 w5w i po jednej c5w - 36 mm. Problem mam z dojściem do innych:

- przy lusterku pasazera pod zasłoną,

- bagażnik,

-oświetlenie tablicy (tu szczegolnie mamproblem zezdjeciem obudowy)

Czy tam wszedzie jest typ w5w ???

Piotrek

Witajcie,

Chcę wymienić w tince żaróweczki oświetlające kabinę oraz przy tylniej tablicy na ledy. Na podsufitce udało mi się do nich dojść, tam są po 2 w5w i po jednej c5w - 36 mm. Problem mam z dojściem do innych:

- bagażnik,

Piotrek

Oświetlenia wnętrza - zamiast w5w, to zakup żaróweczki - w5w 5 lub 9 smd, tutaj nie wiem czy 9 smd nie będzie za długa.

Dlaczego takie? Zwykła żaróweczka daje światło wokół, natomiast jak kupisz led i jeszcze jakąś soczewkową to będziesz miał ciemno, gdyż odbłyśnik jest nad żarówką i nie ma się jak światło odbijać.

To samo tyczy się żaróweczek do oświetlenia tablicy rejestracyjnej. Też są tam w5w. - i ta sama zasada jak wyżej a mało tego to żarówka jest częściowo wkładana pod skosem. Aby wymontować całą lampkę (bo tak trzeba), to musisz podważać lampkę na dłuższych bokach i ją wyciągać na zewnątrz. Jest na tzw. zatrzaskach plastikowych.

Zawsze jeszcze możesz w obudowie nad żarówką dać np. srebrną folie.

Żarówek nie wymieniałem i nie sprawdzałem jakie są w zasłonce, lecz myślę że takie jak do podświetlenia radia/nawiewów. Czyli malutkie i tutaj ja osobiście bym sobie darował ich wymianę.

Nie mam teraz na tym kompie fotek bagażnika i lampki, więc nie podpowiem, ale ja osobiście po obu stronach założyłem taśmy led. Efekt był o niebo lepszy i oświetlenie z obu stron. Spróbuj odchylić wykładzinę od lampki i może coś podejrzysz.

• 2 tygodnie później...

Witajcie,

- bagażnik,

Piotrek

Dla uzupełnienia....

Wiem iż temat był już jakiś czas temu, ale uzupełniam dla potomnych.

Dzisiaj akurat robiłem przygotowania Tinki do zimy i przy okazji zerkłem na lampkę w bagażniku.

Aby ją zdemontować, to wystarczy złapać za klosz lampki (większą siłę użyć od strony foteli tylnych) i po prostu pociągnąć do dołu.

Jest tam żarówka w5w i nie posiada od góry żadnego odbłyśnika, więc dlatego mamy tak ciemno w bagażniku. Można w jakiś sposób wymyśleć aby zrobić odbłyśnik i założyć żarówkę led, lecz wydaje mi się iż lepiej od razu wykorzystać kostkę od lampki i zamontować taśmy. 

• 2 tygodnie później...

W swojej tince w bagażniku wymieniłem żarówkę na ledowa z ledami skierowanymi w dół i do tego dołożyłem listwe led co daje bardzo fajny efekt i przede wszystkim jest widno w bagażniku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...