skys_the_limit Opublikowano 30 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 (edytowane) Drodzy forumowicze, Po 2 latach względnego spokoju z samochodem ( nissan primera p12 1.9 dci 245 kkm), stało się... samochód unieruchomiony ( no może nie do końca bo można tylko cofać). Opiszę krótko co się stał: Jechałem sobie spokojnie, po czym zatrzymałem się na światłach. Chcę ruszyć, usłyszałem zgrzyt, pierwszy bieg wchodzi z oporem, toczę się, drugi zdecydowanie lepiej, trzeci z wielkim oporem, czwórka ok. Stwierdziłem, że pora się zatrzymać i sprawdzić. Wyłączyłem silnik, wyszedłem patrzę pod samochód wycieków nie ma. Pedał sprzęgła chodzi dobrze ( 2 lata temu padł mi wysprzęglik i robiłem sprzęgło i dwumas, przy okazji mały serwis skrzyni - wymiana oleju). Odpalam samochód chcę ruszyć pierwszy, trzeci i piąty bieg nie chcą wejść, jak bym ręką w ścianę walił, dwójka, czwórka i szóstka wchodzą z oporem, sprawdzam jak działa wsteczy. Wskoczył jak marzenie, samochód rusza do tyłu. Chcę sprawdzić czy pozostałe biegi wchodzą, a tu niespodzianka, lewarek zaczął działać bez żadnego oporu. biegi "niby" wchodzą ale samochód dalej jest na wstecznym, kamera działa i jeździ tylko do tyłu. Nie jestem mechanikiem ale mam wrażenie, że padł wybierak. Czy może jestem w błędzie? Orientujecie się może jak kosztowna jest to naprawa? Czy trzeba do niej wyjmować skrzynię biegów? Proszę o sugestie. Pozdrawiam Michał. Edytowane 30 Października 2015 przez skys_the_limit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 30 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 sprawdził bym linki może jakaś spadła albo cos przy lewarku, a dopiero później skrzynia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 30 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Odłącz cięgna od dźwigni wybieraka i zobacz czy samym wybierakiem można wrzucić na luz. To pozwoli Ci ustalić czy zablokowanie jest w środku skrzyni czy "na zewnątrz" , tzn. w mechanizmie między gałką a skrzynią. (chyba dobrze kombinuję?) U mojego znajomego identyczna sytuacja miała miejsce ( tylko że w bmw) i niestety - okazało się ,że skrzynia do wymiany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 30 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 U mojego znajomego identyczna sytuacja miała miejsce ( tylko że w bmw) i niestety - okazało się ,że skrzynia do wymiany... my nei mamy takich znajomych żarcik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawiec1974 Opublikowano 30 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 DOBRE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 30 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 my nei mamy takich znajomych żarcik Że niby jakich? Niskich lotów "żarcik" zobaczymy (albo i nie) co wyjdzie u doktora koledze skys_the_limit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 30 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Że niby jakich? Niskich lotów "żarcik" e tam ulica mówi co innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skit Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 loża szyderców .... do autora, zobacz może wypadła ci wsuwka trzymająca pancerze linek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolbek Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Obstawiam kolego wsuwkę trzymającą pancerz linki. Miałem podobny problem ale zgubiłem wsuwke od linki która steruje pozycjami góra dół (brakło mi biegów z najwyższych pozycji tj, 5,6 i wstecznego). Tutaj wygląda mi na to że zgubiłeś wsuwkę od drugiego pancerza linki sterującej w poziomie. Dla rozjaśnienia sytuacji zdjęcie w załaczniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skys_the_limit Opublikowano 14 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Drodzy forumowicze, Po 2 latach względnego spokoju z samochodem ( nissan primera p12 1.9 dci 245 kkm), stało się... samochód unieruchomiony ( no może nie do końca bo można tylko cofać). Opiszę krótko co się stał: Jechałem sobie spokojnie, po czym zatrzymałem się na światłach. Chcę ruszyć, usłyszałem zgrzyt, pierwszy bieg wchodzi z oporem, toczę się, drugi zdecydowanie lepiej, trzeci z wielkim oporem, czwórka ok. Stwierdziłem, że pora się zatrzymać i sprawdzić. Wyłączyłem silnik, wyszedłem patrzę pod samochód wycieków nie ma. Pedał sprzęgła chodzi dobrze ( 2 lata temu padł mi wysprzęglik i robiłem sprzęgło i dwumas, przy okazji mały serwis skrzyni - wymiana oleju). Odpalam samochód chcę ruszyć pierwszy, trzeci i piąty bieg nie chcą wejść, jak bym ręką w ścianę walił, dwójka, czwórka i szóstka wchodzą z oporem, sprawdzam jak działa wsteczy. Wskoczył jak marzenie, samochód rusza do tyłu. Chcę sprawdzić czy pozostałe biegi wchodzą, a tu niespodzianka, lewarek zaczął działać bez żadnego oporu. biegi "niby" wchodzą ale samochód dalej jest na wstecznym, kamera działa i jeździ tylko do tyłu. Nie jestem mechanikiem ale mam wrażenie, że padł wybierak. Czy może jestem w błędzie? Orientujecie się może jak kosztowna jest to naprawa? Czy trzeba do niej wyjmować skrzynię biegów? Proszę o sugestie. Pozdrawiam Michał. Witam, Z góry chciałbym przeprosić, że tak długo trwało zanim zrobiłem update sprawy. Samochód stał całą zimę i wiosnę w garażu bo nie jeździł, a na szczęście jest 2. Sprawa okazała się bardzo prosta. Poszło cięgło przy skrzyni, dlatego działały 2,4,6 i wsteczny. Usunięcie usterki kosztowało mnie 70 zł ( to nie żart ). Teraz Nismo śmiga moja małżonka, sprawuje się bez zarzutu. Temat można uznać za zamknięty pozdrawiam Michał. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 14 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Plus za zakończenie tematu. Oby wszyscy tak robili , to łatwiej by się żyło Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi