Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

2,0 dci szarpie

DAAAG

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę o pomoc bo brakuje mi juz sił. Mam 2,0 dci 43000 mam go od miesiąca. Od samego początku zdarzało mu sie szarpnąć podczas jazdy przy obrotach od 2 bo 3tyś.Jjest to lekkie szarpnięcie ok 1 sek. jakby chwilowe przytkanie czegoś. Po 2 krotnej próbie zczytania błędów w serwisie nic nie znaleziono żadnych błędów. W końcu wczoraj szarpnął i zapaliła sie kontrolka silnika. Podjechałem do znajomego i wreszcie jakiś błąd- błąd elektryczny wtrysku nr 1 i jakiś bład tempomatu. Sprawdziliśmy wszystkie przewody miedzy sterownikiem silnika a wtryskami. na 1 wtrysku była lekko nie dopięta wtyczka oczywiście sprawdziliśmy styki i dopięliśmy. Niestety po jeździe próbnej nadal pojawiło sie szarpnięcie. częstotliwość tego to 1 szarpnięcie na 20-30 km. 

proszę jakieś pomysły bo nie wiem czy szukać w elektryce czy we wtryskach czy w jakimś całkowicie innym miejscu

Daaag,powyżej swego tematu w prawym górnym rogu masz okienko szukaj,wpisz sobie szarpie:wyskoczy Ci kilkanaście tematów z tym problemem.

Daaag,powyżej swego tematu w prawym górnym rogu masz okienko szukaj,wpisz sobie szarpie:wyskoczy Ci kilkanaście tematów z tym problemem.

już szukałem lecz nie znalazłem nic w związku z błedem wtrysku poza tym u mnie sie dławienie pojawia i znika jest to jednorazowe i przerwa na jakiś czas

A ja znalazłem tam coś co mogło by pasować,błąd zaworu EGR,niekoniecznie wykrywany przez komputer.A po wymianie samochód przestał szarpać.

Ja wiem,że nie wszystkie tematy się da przelecieć dokładnie.Opisany przypadek był bodajże w 1.5...

Przewertuj ten temat,http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/74058-15-dci-szarpanie/?hl=szarpie .

Może coś Ci się nasunie?

A ja znalazłem tam coś co mogło by pasować,błąd zaworu EGR,niekoniecznie wykrywany przez komputer.A po wymianie samochód przestał szarpać.

Ja wiem,że nie wszystkie tematy się da przelecieć dokładnie.Opisany przypadek był bodajże w 1.5...

Przewertuj ten temat,http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/74058-15-dci-szarpanie/?hl=szarpie .

Może coś Ci się nasunie?

niestety w tym przypadku nie pisze czy dławienie występowało cały czas czy okazjonalnie. fakt nie zawadzi sprawdzić ten zawór tylko czy idzie to jakoś sprawdzić czy trzeba go po prostu wymienić 

zastanawia mnie jednak ten jednorazowy błąd wtrysku czy szukać raczej pod kątem wtrysku czy raczej ten pojedyńczy błąd nie miał nic wspólnego z dławieniem które występuje w sumie dość często a błąd pojawił sie tylko raz chociaż kontrolka silnika zapaliła sie bezpośrednio po zadławieniu.

Jedno z tych szarpnięć było zdecydowanie mocniejsze niż wszystkie inne do tego stopnia że prawie uderzyłem głową o kierownice ale też krótkie i za sekundę wszystko ok auto normalnie chodziło i przyśpieszało. po tym szarpnięciu pojechałem prosto do servisu i żadnego błędu.

A może póki nic nie pokazuje,wlej mu preparatu do czyszczenia wtrysków? Już po wyjeżdżeniu jednego zbiornika powinno dać odpowiedź.Nie jest drogi,a może okazać się strzałem w dziesiątkę

póki co poszedł na diagnostykę do elektromechanika jak nic nie wyjdzie to spróbuje tego. dam znać o efektach

WITAM

Dla zainteresowanych, usterka usunięta. niestety skończyło się wymianą wtrysku. prawdopodobnie zacinał sie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...