grand10 Opublikowano 22 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Witam wszystkich PATROLniętych Od piątku jestem szczęsliwym posiadaczem Nissana Patrola Y61 3D 2,8 TD . Ogolnie mechanicznie i silnikowo super. Mam tylko dwa problemy. Otóż na desce rozdzielczej świecą się dwie kontrolki ; ABS I Stabi Off1. Kontrolka ABS swieci sie caly czas , abs nie dziala bo sprawdzalem , sprawdzilem tez bezpiecznik i jest ok .. ktos wie co moze byc przyczyna i jak rozwiazac ten problem ( poprzedni wlasicicel powiedzial ze po wymianie klockow pojawil sie ten blad )?2. Druga kontrolka Stabi Off - bywa tak ze sie lekko tli , a sa momenty ze swieci sie mocno... takze pytanie do szanownego grona , ktos wie co moze byc przyczyna i jak ja rozwiazac zeby sie nic nie swiecilo na desce ( bardzo nie lubie tego )? Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi. Bartek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SNAKE4X4 Opublikowano 22 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 1. Sprawdź czujniki ABS najczęściej padają te z przodu, może przy wymianie klocków został przerwany któryś z przewodów 2. Stabi off to kontrolka lewego tylnego łącznika stabilizatora, ten łącznik jest wyposażony w siłownik elektryczny, który pozwala na "rozpięcie" tylnego drążka stabilizatora, co podobno poprawia właściwości terenowe(zwiększa wykrzyż). Ten łącznik w 90% Patroli nie działa ze względu na to, że prawie nikt tego nie używa, nie słyszałem żeby komuś udało się go naprawić/zregenerować. Rozwiązaniem jest wymiana na stały łącznik, taki jak pozostałe 3 (tylko dłuższy) najlepiej z poliuretanowymi gumami i zapomnienie o problemie. Łączniki takie są dostępne na znanym portalu aukcyjnym, którego nazwa rozpoczyna się na literę A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grand10 Opublikowano 22 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 SNAKE4X4 dzięki za odpowiedź i rady ! napewno tak zrobię a nie wiesz może jak do tego czasu wyłączyć ta kontrolke stabi off żeby nie świeciła ? Czy jest jakiś bezpiecznik co odpowiada za to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SNAKE4X4 Opublikowano 22 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 łącznik jest podłączony do instalacji elektrycznej, jak wypniesz wtyczkę łącznika, to kontrolka prawdopodobnie zgaśnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grand10 Opublikowano 22 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 SNAKE4x4Przepraszam że Cię tak męcze, ale w temacie Patrola jestem jeszcze totalnie zielony - obiecuje sumiennie to nadrobić ! Gdzie mogę tą wtyczke znaleźć aby to odłączyć i póki problemu nie rozwiąże czyli zakupie stabilizatora z poliuretanowymi gumami i zamontuje zlikwidować świecącą choinke?;DDzięki z góry za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SNAKE4X4 Opublikowano 22 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 poszło na maila Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.