Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Czyszczenie podsufitki

Lasiat
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z zabrudzoną podsufitką. Chciałbym to wyczyścić lecz nie mam pojęcia w jaki sposób oraz jakich środków użyć do tego zadania. Mam nadzieję, że na tym forum znajdą się ludzie, którzy już czyścili podsufitkę z zadowalającym skutkiem. Zdjęcia przedstawiają (a przynajmniej mam taką nadzieję) o jakie zabrudzenia jest mowa w tym poście.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. 

post-95734-0-27300300-1448319786_thumb.jpg

post-95734-0-87335600-1448319798_thumb.jpg

Było mokre i wyschło w ten sposób ?

czasem nie próbuj tego robić Vanishem albo innym silnym detergentem , popalisz włÓkna !

Twarde szczotki też trzymaj od tego z daleka , najlepiej delikatna gąbka .

Odkurzamy podsufitkę bardzo dokładnie (przydaje sie koncowka ze szczotka z miekkim wlosiem), rozrabiamy w letniej (!!!) wodzie proszek rm 760 lub inny srodek do ekstrakcji, a najlepiej środek do bonnetowania MC990 od tersusa. Bierzemy gabke, i natryskujemy na nia za pomoca opryskiwacza niewielka ilosc srodka , wyciskamy lekko gabke, zeby byla wilgotna ale zeby z niej nie leciala woda i powolnymi spokojnymi, ruchami przecieramy gabka tapicerke. Co jakis czas pluczemy gabke w czystej wodzie. Zacznamy od tylu i przesuwamy sie ku przodowi.

http://tersus.eu/srodki_chemiczne/bonnetowanie/bonnetowanie.htm

Potrzebujesz odrobinę to może podjedź do kogoś kto pierze dywany , wykładziny ewentualnie sprząta i pierze tapicerki , może powiedzmy za piwo da Ci naparstek proszku lub płynu ?

Suszenie; odpal silnik , pokrętło na max grzanie pozamykaj drzwi nawiew na sufit i na 2-3 cm opuść szyby w tylnych drzwiach , 30 minut powinno wystarczyć lub jeśli masz możliwość to wstaw farelkę niech schnie od 230V a nie na benzynę :) tylko pilnuj żeby ci auta nie spaliła jak się obali przypadkiem !

A najlepiej jakby schło swobodnie i samoczynnie , bo rozgrzanie punktowe farelką może wyciągnąć klej i Bóg wie co jeszcze i dopiero wtedy wyjdą plamy .

Przypadek 1 na 1000 ale jak masz czas to po co ryzykować , robisz dla siebie nie dla klienta co stoi nad głową i pokazuje na zegarek !

Mógłbyś kupić w castoramie czy innym sklepie budowlanym osuszacz powietrza i zostawić w zamkniętym aucie na noc lub na dłużej ,bo przy panującej teraz aurze gdzie wilgotność powietrza przekracza 80-90% będzie schło długo

• Upvote 1

Z odkurzaniem lepiej uważaj bo odkleić się może... Dobry sposób to Tornado / To taki pistolet z obracającym się powietrzem pod ciśnieniem , używają tego na myjniach i tam bym poradził Ci podjechać .

• Upvote 1

Ja samemu bym się za to nie brała...

1. Pora kiepska - jak przemoczysz, to będzie schło i schło...aż zatęchnie ....lub odklei się ...sami wiecie jakie zaskakujące jakością potrafią być Nissany ;)

2. Można rozmazać brud i będzie gorzej niż jest (jeśli to jest mocne zabrudzenie -ciężko po zdj. ocenić)

3. Trzeba cały "sufit" wyczyścić - w innym przypadku będzie widoczna różnica

Lepiej oddać to w ręce fachowca ;) Nieumiejętnie zabierając się do tego - można narobić tylko większej szkody (wizualnej ;))

• Upvote 1

Rok temu,kiedy wiozłem choinkę,upaćkałem sobie przypadkiem podsufitkę,do czyszczenia użyłem środka do tapicerek samochodowych w sprayu.Natryskuje się piankę i po odparowaniu delikatnie przeciera czystą miękką szmatką.Wszystko zeszło i nie ma śladu.

• Upvote 1

Ja tak chciałam plamę na siedzeniu usunąć... i efekt był koszmarny :D

Zależy ile brudu zdążyło już osiąść na całości tkaniny ;) U Ciebie nówka była, to i ślad nie został po czyszczeniu :)

Dokładnie tak jak Skyller pisze wszystko zależy od ilości brudu zgromadzonego na całej powierzchni elementu poddanego czyszczeniu. Jeśli wyczyścisz tylko  w miejscu mocniejszego, widocznego zabrudzenia to czy zabrudzenie zostanie lub nie zostanie  usunięte pozostanie  jaśniejsza plama. Trzeba zatem brać pod uwagę czyszczenie całego elementu, by efekt był zadowalający. Można się bawić, podobnie jak przy lakierowaniu w cieniowanie ale efekt zawsze będzie pseudo zadowalający. Możesz próbować, podanymi wyżej środkami, sam tylko weź pod uwagę że w specjalizujących się w czyszczeniu zakładach wiedzą w zależności od plamy jak do niej podejść. Czasami jest tak że użycie niewłaściwego środka czyszczącego może przynieść efekt odwrotny czyli utrwali zabrudzenie czyszcząc tapicerkę wokół niej.

Już tak nie demonizujcie , ten sposób i środki podałem po poradzie kolegi który takie rzeczy robi na codzień , ściąga środki z PL i UK i tak właśnie walczy z brudem :)

Prowadzi firmę Car Valeting i to jest jego sposób na podsufitkę , nikt nie mówi o tym żeby lać wiadra wody tylko wilgotną gąbką to robić , odkurzenie to podstawa , aby nie zapierać kurzu w materiał !

Zrobisz jak chcesz pytałeś o radę , dostałeś , możesz podjechać do firmy i zrobią to w godzinę a Ty zapłacisz i wszyscy będą zadowoleni , Ty bedziesz mieć czysto , firma zarobi i państwo VAT dostanie , Amen .

Nikto :)  nie demonizuje, przywołałem nawet polecone przez Ciebie środki czyszczące, ale dla kogoś kto tego nigdy nie robił przydatnych winno być  kilka porad-uwag by przystępując do działania miał całościowy pogląd na ewentualne efekty wykonanej czynności,  takie zadanie tego forum zdaje się jest.

• Upvote 1

Ok , nie chcę się upierać , ale ....napisałem 

-odkurzamy za pomocą miękkiej szczotki ....samo przez się oznacza że nie trzemy twardą końcówką od odkurzacza z ssaniem na max tylko delikatnie .obserwując materiał zwiększamy siłę ssania .

-letnia woda nie gorąca czy zimna 

-gąbka zwilżona i odciśnięta 

-przecieramy cały prany element od tyłu do przodu bez okrężnych ruchów (tego zabrakło)  CAŁY PANEL ,NIE ZAPLAMIONY FRAGMENT 

-środki podałem profesjonalne 

-sposoby osuszenia trzy 

Zawsze można odesłać proszącego o poradę do fachowca niech wypierze na "myjce" ale on to chce zrobić sam !

I teraz , skoro doszło do takiej plamy , zacieku  musiało być wcześniej solidnie zamoczone , gdyby nie było kurzu na powierzchni plama by nie powstała ,ale skoro było zamoczone klej nie puścił to i przy odrobinie wilgoci z gąbki też nie powinien , nikt nigdy nie da gwarancji 100% ale te 99% ...:) 

Szanowny Kolego  :) nic dodać nic ująć, plan konspekt na szóstkę z plusem nawet, ja tylko pozwoliłem sobie dodać, tytułem uzupełnienia,  by kolega chcący podjąć się czyszczenia miał świadomość, że efekt jego pracy pozostaje pod znakiem zapytania jedynie.

Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Zastanawiam się poważnie czy komuś czyszczenia tego nie zlecić. Może orientujecie się ile by taka usługa kosztowała? Dodam, że jest to dach "rozsuwany".  

Za czyszczenie samej podsufitki zapłacisz 30 góra 40 złotych, ale ceny zależą od wielkości i  renomy zakładu czy z suszeniem czy bez, w zakładzie czy na wyjeździe u klienta. W w-wie i okolicach czyszczenie (pranie) kompletnie całego auta to wydatek od 90 do 180 złotych.  Wrzuć sobie w google i prześledź wyniki ot choćby te;

http://panoramafirm.pl/pranie_tapicerki_samochodowej/mazowieckie,mi%C5%84ski,sulej%C3%B3wek

• Upvote 1

Napiszę tylko z czym miałem prawie osobiście do czynienia.Prawie,bo jeździłem razem z kolegą do pracy a to był jego samochód.Honda 1.4 kupiona z Niemiec.W środku czyściutka!Pyłku się nie znalazło.Po dwóch miesiącach zaczęła podsufitka odłazić.Nie było zmiłuj,musiał kupić nową i przyklejać.Tapicer powiedział że zadziałały detergenty,którymi była prana przed sprzedażą.To było ponad 10 lat temu,więc i na pewno środki do czyszczenia też są inne.

Trafna przykład, nawiązujący do tego o czym pisałem. Zakład czyszczący wie czego użyć, poza tym bierze odpowiedzialność za to co robi. Handlarze z reguły sami, z uwagi na minimalizacje kosztów, wykonują takie czynności stosując środki które trawią wszystko by efekt był szybki i piorunujący, tyle że po jakimś czasie kupującego piorun strzela na efekty i koszty z którymi musi się borykać. Oddając do prania trzeba wziąć fakturę i zastrzec sobie prawo do ewentualnej reklamacji.

Jako osoba ściśle związana z jednym z handlarzy (wystawiam mu ogłoszenia sprzedaży w necie), mogę dodać, że tony taniego "Plaka" (najlepiej o zapachu waniliowym), to znak rozpoznawczy tej profesji. :D

O innych numerach nie będę nawet wspominał. Napiszę tylko tyle, że często cieszę się, że to nie ja muszę rozmawiać z klientem w sprawie oglądanego samochodu. :wacko:

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi. Szczerze powiedziawszy to nie myślałem, że są jakieś przedsiębiorstwa zajmujące się czyszczeniem wnętrz w Sulejówku.

Dla zainteresowanych:

Na czyszczenie podsufitki umówiłem się w tą sobotę (tj. 28.11.2015). Zrobię zdjęcia przed czyszczeniem i po czyszczeniu podsufitki. Mam nadzieję, że efekt będzie zadowalający :)

Witam,
Jestem już po wizycie w pralni tapicerek. Koszt jaki poniosłem czyszczenia podsufitki to 30 PLN. Poniżej zamieszczam zdjęcia po czyszczeniu (zdjęcia z przed czyszczenia są na poczatku tematu).
Dziękuję wszystkim za porady i pozdrawiam.

post-95734-0-78107000-1448698656_thumb.jpg

post-95734-0-40173800-1448698676_thumb.jpg

• Upvote 1

Jest różnica ale facet, który to robił powiedział mi: "Ale to i tak się panu się znowu zabrudzi. Tak to już mają te szyberdachy." Pożyjemy zobaczymy. Tak dla ciekawości to tam, gdzie robiłem zabieg czyszczenia podsufitki to za wyczyszczenie całego wnętrza życzą sobie 150zł. 

Dokładasz 25 zeta i masz tzw. ŚWIĘTY SPOKÓJ i jeszcze możesz w ramach reklamacji replay zarzyczyć sobie jak nie będzie Ci się podobało. Ale wszystko zależy co kto lubi  :)