Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wymiana filtra paliwa w 1.8

sebastiw
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

coś popuszcza gaz wtedy kiedy nei powinno :D albo wtryskiwacze albo reduktor :D jedyne dwie opcje 

dawno już na to zaoszczędziłeś choć przy BRC to może trochę bardziej boleć :D

• 2 tygodnie później...

No racja, przy moich przebiegach to już b. dawno, ale i tak wolałbym nie być zmuszany do takich wydatków (reduktor z wymianą 650 zł, wtryski 200zł/szt.)

Diagnoza speca i już wiem, że reduktor puszcza, aż syczy ;-) dzisiaj wymiana na nowy + wszystkich przewodów etc. Ciekawe czy odczuję jakąkolwiek różnicę przy jeździe, bo w portfelu na pewno ;-)

Nowy reduktor i wszystko pięknie, autko odpala jak marzenie :-)

Jednak główny problem jest nadal...wcześniej pisałem, że pomogło, ale chyba zbyt krótko testowałem :-/

Czyli -> auto na benzynie po gwałtownym dodaniu gazu szarpie, albo dusi się na chwilę i w końcu jedzie, jakby chwilowo brakowało mu mocy. Np. dziś przy jeździe pod niewielką górkę 90km/h i mocnym dodaniu gazu na 5tym biegu auto przez chwilę, kilka razy - rytmicznie - szarpało. Przy większych obrotach było już OK.

Na lpg, w takich samych warunkach jedzie płynnie.

Aha! jak silnik jest zimny i silnik pracuje na benzynie (zapewne na ssaniu) to wszystko chodzi bez problemu.

Trochę ślizga mi już sprzęgło, czy to może ono będzie winowajcą, czy mam szukać gdzie indziej? komp. nie pokazuje żadnych błędów.

Przy wymianie reduktora wymienili też wszystkie węże, przejrzeli całość i oczywiście robili całą regulację od początku, więc jest zrobione na świeżo. Poza tym odcięcie lpg na zaworze (tak jak mnie uczyłeś) niczego nie zmienia, efekt taki sam na benzynie :-/

Nie mam pomysłu od czego zacząć sprawdzać.... filtr powietrza ma jakieś 5kkm, świece ok. 8 kkm, cewki chyba sprawne, bo nie wywala błędów.

• 2 tygodnie później...

Odwiedź jakiś dobry zakład a nie druciarzy. Poszukaj na lpg-forum.pl polecanego fachowca w Twojej okolicy.

dlaczego uważasz, że mój mechanik to "druciarz"? rozumiem, że naprawiałeś u niego auto i opierasz wiedzę na własnych doświadczeniach z jego pracą (?)

ps. dokładne oględziny poduszki silnika - tej z tyłu - ujawniły, że jest walnięta. Mam nadzieję, że to ona jest sprawcą zamieszania, zobaczymy po wymianie.

Reduktor puszczał gaz, że auto ciężko było odpalić (dostawał jednocześnie gaz i benzynę), a węże były sparciałe - całość przejechała już prawie 380 kkm, więc wymiana była konieczna, a nie profilaktyczna....

nawet nie wiem, co to skaner (do auta) :-)

przy ustawianiu gazu podłączają laptopa do instalacji, więc pewnie się da.

Wymienię poduszkę silnika (tył) i wszystko się wyjaśni, bo im więcej o tym myślę to coraz bardziej mi ona pasuje - dodaję gwałtownie gazu - silnik "podskoczy", bo poducha go nie trzyma i stąd te dziwne objawy. Bardziej to czuć na benzynie, bo zapewne na tym paliwie silnik ma większego kopa.

Jak po wymianie nic się nie zmieni to będę szukać dalej.

przy ustawianiu gazu podłączają laptopa do instalacji, więc pewnie się da.

no widzisz oprócz lapka do LPG podłącza się scaner pod OBD (jeżeli instalacja nie pozwala na podgląd korekt a Twoje BRC pewnie nie ) no i warto by było podłączyć AFR w wydech wtedy można mówić, że auto jest wystrojone :D 

nie mam pojęcia, co oni podłączają, ale to jeden z lepszych zakładów w okolicy, więc ufam, że wsio.

Auto na lpg jeździ jak marzenie, nie odczuwam  żadnej różnicy benzyna - gaz w mocy silnika, no może minimalnie gorzej się zbiera, ale to niuanse.

też przez chwilę myślałem o przepływomierzu, ale niestety nie mam pojęcia jak ją zmierzyć / zbadać(?)

temat - autodiagnostyka, przepływomierz? coś jest walnięte, bo kliknięcie w ten temat otwiera inny - dot. wymiany simmeringu :-(

Ale z tą poduszką to pojechałeś...

Ogólnie to mój na zimnym taka tragedia im więcej gazu tym bardziej zwalnia aż dojdzie do 3,4 tyska wyskakuje wtedy jakby przycisk nitro załączył takiego mocnego efektu to jeszcze nie widziałem komiczne.Rób rób może coś mi się przyda jak będę grzebał w swoim.

Dlaczego? moje objawy pasują do "skakania silnika", a wcześniej nie zauważyłem, że tylna poducha jest rozszarpana :-/ mam już nową, ale wymiana dopiero za tydzień.

Ty masz zupełnie inne objawy, u mnie na zimnym nic dziwnego się nie dzieje.

Jakie objawy skakającego silnika?We wcześniejszych postach pisałeś coś zupełnie innego. Szarpanie przy zmianie biegów a przerywanie silnika to trochę inne sprawy.

Masz zerwaną poduchę skrzyni to ci bardziej szarpie przy zmianie biegów i na jedynce to wszystko czym objawiają się zerwane poduchy.Jeszcze ewentualne wibracje karoserii.Akurat w tym aucie nie jest to jakieś tragicznie zauważalne.Sam mam całkiem zerwaną niedługo będę robił

Nie pisałem, że przy zmianie biegów, ale przy mocnym, energicznym wciśnięciu pedału gazu. 

Taką mam teorię, że wtedy nagle silnik dostaje kopniaka i może nim zarzucić.

Opisałeś to wyraźnie:              

"U mnie jest tak, że wcisnę gaz do dechy i silnik zamiast liniowo przyśpieszać to najpierw nic, a po chwili mocne uderzenie.."

"Dławienie na benzynie, na gazie wszystko OK."

"Czyli -> auto na benzynie po gwałtownym dodaniu gazu szarpie, albo dusi się na chwilę i w końcu jedzie, jakby chwilowo brakowało mu mocy.                    Np. dziś przy jeździe pod niewielką górkę 90km/h i mocnym dodaniu gazu na 5tym biegu auto przez chwilę, kilka razy - rytmicznie - szarpało.                          Przy większych obrotach było już OK.

Na lpg, w takich samych warunkach jedzie płynnie.

Aha! jak silnik jest zimny i silnik pracuje na benzynie (zapewne na ssaniu) to wszystko chodzi bez problemu."

No przeca wyraźnie opisujesz niedomaganie silnika nie potrzebnie się DINO produkuje

Poduszka silnika nie czeka z obrotami silnika tylko napierdziela silnikiem

Jeszce ogólnie zerwane poduszki odczuwasz tylko na niskich biegach zmiany 1/2 3/2 2/1 to już wstyd by było tłumaczyć dlaczego.

Edytowane przez Fryc