Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] Skrzynia biegów automat-> manual

ScrappyCoco

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich.

Moja primera to jeden wielki toczący sie problem psucia, wydałem juz mase na naprawy ale nagle sobie zaczela gasnąć... 

Tygodnie na warsztatach poszukiwań itd... Oddalem na serwis do sprawdzenia , stwierdzili ze to od skrzyni biegów :) Coś ze hamuje silnik czy inne rzeczy. 

Naprawa tego mnie juz na chwile obecną przerosła i tu moje pytanie do Was.

Koszt naprawy okolice 5 tysiecy, 

Używka, pojecia nie mam ale to loteria troche.

Nówka skrzynia pewnie 10 tys ++

Rozważam zamiane automatu na manual. Co o tym myślicie, wykonalne? droga sprawa co i jak ?

Pozdrawiam.

Rozważam zamiane automatu na manual. Co o tym myślicie, wykonalne? droga sprawa co i jak ?

Tutaj podobny temat http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/26981-p10-zmiana-skrzyni-automat-na-manual/

Wymiana skrzyni automatycznej na manualną - instrukcja, co prawda w audi a nie nissanie ale zakres pracy pewnie podobny, pozwoli z grubsza ocenić trudność operacji.

http://www.autostarogard.pl/printview.php?t=4691&start=0

Sorki kolego zamienisz jeden problem na drugi wiec odradzam. Na czym polega problem ? jaki zwiazek ma skrzynia do gasniecia silnika? wg tych mechanikow. Czy znasz sie troche na mechanice samochodu czy jestes w tym temacie laikiem? i wciskaja Ci kit informacyjny. Pare pytan:

- jak odpala silnik

- jak chodzi na wolnych obrotach bez wrzuconego biegu

- jak wchodzi na obroty bez wrzucania biegow

- jak wchodza biegi

- co sie dzieje po wrzuceniu biegu

- czy cos hamuje samochod w czasie jazdy

- i inne twoje spostrzezenia na powyzszy problem poniewaz Twoj opis jest ogolnikowy i niewiele z niego mozna wywnioskowac jednym slowem jasniej prosze

Sorki kolego zamienisz jeden problem na drugi wiec odradzam. Na czym polega problem ? jaki zwiazek ma skrzynia do gasniecia silnika? wg tych mechanikow. Czy znasz sie troche na mechanice samochodu czy jestes w tym temacie laikiem? i wciskaja Ci kit informacyjny. Pare pytan:

- jak odpala silnik

- jak chodzi na wolnych obrotach bez wrzuconego biegu

- jak wchodzi na obroty bez wrzucania biegow

- jak wchodza biegi

- co sie dzieje po wrzuceniu biegu

- czy cos hamuje samochod w czasie jazdy

- i inne twoje spostrzezenia na powyzszy problem poniewaz Twoj opis jest ogolnikowy i niewiele z niego mozna wywnioskowac jednym slowem jasniej prosze

Silnik odpala na dotyk :)

Chodzi równiutko 

przy zmianie biegów czasem szarpnie delikatnie

po wrzuceniu biegu ? na drivie delikatnie obroty spadaja i zaczyna jechac

nie hamuje, jedzie normalnie chociaz przyspieszenia to on nie ma

Tylko na cieplym silniku takie rzeczy

z opisu serwisu  

"przyczyna usterki jest wadliwie działająca skrzynia biegów i sprzęgło hydrokinetyczne, skrzynia wyhamowuje silnik ( gasi go )" jest napisane cos jeszcze odnosnie tego jedno zdanie ale niewyraźnie pisze pan diagnosta. 

z wykresu badania cisnienia w silniku czy cos w tym stylu. pokazuje ze przedzial cisnienia powinien byc miedzy 11.28 a 13.24, u mnie pokazuje 13 , takze powiedzieli ze jest git, 

Poziom wyciągnięcia łańcucha rozrządu 75-85 % 

płytki sygnal czujnika walu , zamiast 11V daje 8 V napiecie ale tez stwierdzili ze to nic powaznego .

Problem primerki generalnie wyglada tak ze jadac lubi sobie po prostu zgasnąć, nie wazne czy na benzynie jade czy lpg. czy rozpedozny czy stoje w miejscu, na drivie czy na neutralu, silnik sie nie dławi, po prostu gasnie jakby po przekreceniu stacyjki na off, odcina wspomaganie i takie tam :) 

płytki sygnal czujnika walu , zamiast 11V daje 8 V napiecie ale tez stwierdzili ze to nic powaznego .

a ja bym właśnie to obstawiał, jeżeli podczas jazdy zaniknie całkiem sygnał z tego czujnika to silnik ma prawo zgasnąć (a nawet powinien)

Moze dostawac bledny sygnal z potencjometru gazu, rozbierz, przemyj, zaloz i napisz. Pytanko czy mechanicy stwierdzajacy wade skrzyni biegow na co dzien zajmuja sie automatami? bo mam wrazenie , ze nie wg postawionej diagnozy.

• 1 miesiąc temu...

Generalnie wymieniłem czujnik wałka rozrządu i położenia wału korbowego. Samochod Dalej gaśnie z niewiadomej przyczyny, czasem przerzuca z gazu na benzyne. Ogółem zauważyłem ze jak na sylwestra pojechalem na trasie spokojnie ok 100km i spowrotem , to po powrocie jakby przez kilka dni nie bylo problemu. Pierwszy raz zgasła chyba 4 dni po powrocie dopiero. Odniosłem też wrażenie ze spowodowało to jakby to, że przygazowałem ją troche, pozniej mimo spokojnej jazdy zaczelo sie nasilać znowu. Dziennie po mieście robie ok 100-200 km. Komus coś to podpowiada ?  Dodam, że samochód ma czasem znacznie lepsze przyspieszenie niż na ogół, a spalanie raz wzrasta stanowczo, tankowanie pozniej jakby spala mniej, zadnej zaleznosci wiecej nie widze. Mechanicy mają mnie już dosyć :) a co do tego kto stwierdzil " wade skrzyni biegów " to serwis nissana, chyba sie powinni znać chociaz co ja tam wiem

zakręć całkowicie gaz na butli, tak jak gdzieś to było już opisywane, i pojeździj na samej benzynie i zobacz czy problem dalej będzie występował. Dla przyspieszenia efektów, możesz zaraz po zakręceniu gazu na butli zresetować kompa poprzez odłączenie akumulatora.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...