Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Problem z radiem, gra tylko na prawą stronę

mercleb
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przy okazji, że przestał działać mi ksenon i oddałem samochód w ręce elektryka postanowiłem w końcu zrobić coś z radiem. Gra tylko na prawą stronę, z lewej cisza, żaden głośnik nie gra. Elektryk stwierdził, że to końcówka mocy. Może ktoś już u siebie wymieniał taką i podpowie jaką kupić. Mam radio w P12 z roku 2002 z kolorowym wyświetlaczem i nawigacją, napęd DVD jest pod napędem CD.

Nie wspomniałeś o tym więc zapytam,  sprawdziłeś w ustawieniach czy nie jest przypadkiem ustawiona tylko jedna strona by grała...?

Nie wspomniałeś o tym więc zapytam,  sprawdziłeś w ustawieniach czy nie jest przypadkiem ustawiona tylko jedna strona by grała...?

Tak, oczywiście, Jeżdżę tak już 2 lata, problem jest natury technicznej, czyli prawdopodobnie końcówka mocy, głośniki są ok. Nawigacja włączona gada własnie na lewą stronę, ale radio i cd gra tylko na prawą. Balas jest ustawiony ok i nie chce grać na żadnym głośniku z lewej strony. Nie chcę kupować nowego radia, zresztą ponoć są kodowane, jeśli się da to wolę wymienić końcówkę mocy, tak jak sugeruje elektryk.

Tak sadziłem, ale postanowiłem się upewnić. Z tego co dopisałeś to ewidentnie końcówka mocy radia padła. Dla fachowca to żaden problem a jak chcesz sam się bawić to tu wyczytasz (w drugim poście) jak znaleźć końcówkę mocy;

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/86357-problem-z-koncowka-mocy-w-radiu/

Ale coś nie tak, bo skoro jedno gra na prawych a drugie na lewych, to końcówka będzie oki. Problem będzie gdzieś głębiej.

Dzięki za pomoc. Już ten temat i inne przeglądałem. Dla elektryka to nie problem raczej, bardziej chodzi o czas. Dałem mu go bo padł mi ksenon, ten problem szybko dało się zrobić, kupiłem przetwornicę i zrobione. Przy okazji chcę aby zrobił radio, skoro i tak samochód stoi. Ale, że teraz nie ma czasu i znajdzie go za ok 2 dni a ja nie chcę specjalnie jechać po samochód i odbierać go na te parę dni to pomyślałem, że jak mi ktoś podpowie jaka to końcówka to kupię lub zamówię w sklepie i będzie porostu szybciej. 

Ale coś nie tak, bo skoro jedno gra na prawych a drugie na lewych, to końcówka będzie oki. Problem będzie gdzieś głębiej.

Też tak najpierw myślałem, ale elektryk mówi, że navi jest w mono i stąd taki objaw. W sumie to nie wiem, jak działa navi, tzn czy oryginalnie mówi na 2 strony czy może tylko na lewą. Ale może być tak jak twierdzi elektryk, że navi działa w mono i stąd ten głos na lewych głośnikach.

Końcówka mocy to ostatni element radia przed głośnikami. Jeśli przepalona jest jedna strona końcówki to nie ma głosu, ew. charczenie lub buczenie. Ale skoro elektryk tak twierdzi to pewnie ma rację :| 

Z tego co mi się o uszy obiło  to radio jest na osobnych końcówkach, czy jakoś tak dlatego diagnoza może być wysoce prawdopodobna.

Z tego co mi się o uszy obiło  to radio jest na osobnych końcówkach, czy jakoś tak dlatego diagnoza może być wysoce prawdopodobna.

Więc jak są osobne to tym bardziej to nie wina końcówki. Z resztą jakie to ma znaczenie.

a ktoś wie jak te dwa sprzęty są połączone ze sobą? może jest tak, że wyjście głośnikowe z radia jest wpięte do wejścia navi i dopiero z navi wychodzi dźwięk na głośniki. Takie rozwiązanie mogłoby tłumaczyć ten problem, ciekawi mnie jeszcze tylko czy nawigacja fabrycznie daje dźwięk tylko na jedną stronę?

Radio z navi to chyba jedna całość?

tak sobie to wydedukowałem, bo u mnie całe radio mieści się w napędzie cd i tak sobie pomyślałem,że navi zapewne mieści się w czytniku dvd a to chyba dwa oddzielne elementy.

Teraz to możemy gdybać. Ale takie połączenie jak pisałeś chyba raczej nie występuje. Tak mi się wydaje, choć ręki nie dam uciąć ;) Nawet jako oddzielne urządzenie, powinno być podpięte pod AUX, a nie za końcówką :huh:

Mnie z kolei, jeśli już gdybamy,  wydaje się że obie jednostki są od siebie w jakiś sposób oddzielone o czym może świadczyć fakt że gdy radio wyciszone całkowicie a zestaw głośnomówiący i navi działa i słychać komunikaty czy telefoniczna rozmowę to świadczyło by że jednak radio stanowi osobną całość a co za tym idzie miało by swoje końcówki. 

Tylko nie mogę sobie wyobrazić tych osobnych końcówek wpiętych jednocześnie pod te same głośniki. Poza tym navi powinno być słychać w każdym głośniku. Przynajmniej tak w samochodach którymi nie raz mam przyjemność jechać.

Ma się rozumieć że w każdym głośniku. Zapewne, tak to wynika z moich obserwacji, jest tak, ze gdy gra radio a przychodzi rozmowa telefoniczna radio, jego głos, jest automatycznie odłączany. Tak jakby jakiś, tak to sobie wyobrażam i gdybym to konstruował to tak bym uczynił, przekaźnik odłączał końcówkę radia i przełączał na zestaw głośnomówiący czy navi by jedno na drugie się nie nakładało.

To się dzieje jeszcze przed wzmacniaczem. Coś w rodzaju miksera. Tak ja to sobie wyobrażam ;) My tu gadu gadu, a ciekawe czy sam zainteresowany pochwali się jak naprawi ;)

Jak będę miał naprawione to dam znać i popytam elektryka jak to wszystko jest podpięte. Ale teraz odbieram samochód z dalej nie działającą lewą stroną, elektryk nie ma czasu i umówiłem się po świętach. Chciałem kupić jakieś radio jako dawce części ale narazie mam się wstrzymać, bo sam kupi końcówkę mocy i wtedy zobaczymy. Ja się kompletnie na tym nie znam, ale jak będzie jakiś głębszy problem to stwierdziłem że i tak to zrobię, dla samej ciekawości w tym temacie. Tak więc dam znać po świętach, bo wolę mieć na teraz samochód jeżdżący ale w połowie grający. Przynajmniej ksenon znowu mi świeci. Na marginesie, przestrzegam przed tanimi chińskimi palnikami, podejrzewam że to jego sprawa uszkodzenia przetwornicy.

Edytowane przez mercleb

Witam, koledzy może podpowiecie jaki element trzeba przelutować z radia do radia Clarion CY100 aby nie trzeba bylo kodować od nowa radia?

Radio wygląda w środku tak:

http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/5thT84lnHPS4__16s4Ml0THaA1B4Bt

Edytowane przez grzesiuniom