Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

dodawanie/odejmowanie gazu = szarpanie

NazgulXL
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam brać forumową !

Z racj raczej miernego doświadczenia w jeżdżeniu różnymi karocami zwracam się z zapytaniem.

W moim notku lat 10, 136kkm, przy dodawaniu i odejmowaniu gazu szczególnie na niskich biegach i małej prędkości lekko autkiem 'szarpie'. Podobne zjawisko pamiętam tylko z wytyranego służbowego puga 206 którego budę można było naprawdę nieźle rozbujać na jedynce dodając i puszczając gaz. Czy to jest normalne zjawisko ? Czy nie i przyczyn może być na tyle dużo że mogę od razu udać się do mechanika (diagnostyka komputerowa nic nie pokazuje). Szarpanie nie jest jakieś mocne, ale zauważalne...

Dodam jeszcze że 'szarpanie' jest tak jak w pugu w 'punkcie' czyli jest związane, jak mi się wydaje, dokładnie z momentem gdy zaczyna się wtrysk paliwa lub je odcina.

To dodam jeszcze że w zasadzie staje się to nieprzyjemne i mocno zauważalne dopiero w korku na 1 biegu, wejście na 2 trochę pomaga...

Auto jest w moich rękach od niedawna i jest tak od początku więc nie wiem czy TTTM czy w ogóle może to jest normalne...

Edytowane przez NazgulXL
  • Upvote 1

• 4 miesiące temu...

Podbijam temat - też zauważam ten sam problem u siebie i się zastanawiam czy NOTE tak po prostu ma czy coś jednak jest nie tak, bo  nawet pytają mnie pasażerowie czy to ja nie umiem jeździć i zmieniać biegów czy coś z autem nie tak....

U mnie tez jest podobne w korku jest to bardzo uciazliwe. Co może być przyczyną i jak to naprawić :-

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez n9sgroup

Nic nie zrobisz....pomaga wyczucie.

Notkiem więcej jeździ żona i jak ja jadę też poszarpuje (przesiadka z Saaba 9-5 Aero automat)...ale po wyczuciu sprzęgła jest ok.

Miękki gaz, lekkie naciśnięcie pedału a silnik wchodzi na obroty, potem chcesz to wyrównać i szarpnięcie :)

Nic nie zrobisz....pomaga wyczucie.

Notkiem więcej jeździ żona i jak ja jadę też poszarpuje (przesiadka z Saaba 9-5 Aero automat)...ale po wyczuciu sprzęgła jest ok.

Miękki gaz, lekkie naciśnięcie pedału a silnik wchodzi na obroty, potem chcesz to wyrównać i szarpnięcie :)

Czyli one juz tak maja ? A myślałem ze tylko u mnie poszarpuje

Każdy Nissan w benzynie na charakterystyczny "start"....miałem P11 GT 2.0 150km i też jak ktoś wsiadł pierwszy raz to poszarpywał.

Z takim samym silnikiem P13 i potem wersję tylko na japonię i anglię Neo VVL 187KM to samo...teraz Notek E11 1.6 i też jak ktoś nim jeździ sporadycznie to poszarpuje. Jeździłem przez tydzień zastępczym Notkiem też 1.6 i też poszarpywał.

Te silniki są dynamiczne i bardzo elastyczne więc jeździ się nimi trochę inaczej, jak się wyczuje to nie ma problemu.....najwięcej poszarpuje jak che się pocisnąć :D silnik idzie super (1,6 ma nawet przyzwoite odejście, super współczynnik masa do KM) ale po zmianie biegu szarpnięcie :D

Oczywiście jak szarpie cały czas bez różnicy jak się jeździ to można sprawdzić czy wszystko OK.

Znam takich co jeżdżąc nie przekraczają 2,5tyś obrotów, z pod świateł na zielonym za nimi zdążą tylko 1-2 samochody, a na np autostradzie nie przekroczą 90km/h więc im na pewno nic nie szarpie :D

Gość Czeslaw4

Znam takich co jeżdżąc nie przekraczają 2,5tyś obrotów, z pod świateł na zielonym za nimi zdążą tylko 1-2 samochody, a na np autostradzie nie przekroczą 90km/h więc im na pewno nic nie szarpie :D

Nie rozumiem jaki związek z szarpaniem ma "nie przekraczanie 2,5 tys obrotów" i łagodne ruszanie z miejsca ?. Kolego, ja jeżdżę samochodami od 40 lat. Na skrzyżowaniu ze światłami ruszam tak, że stojący na pasach obok ruszają dopiero wtedy, kiedy ja już opuszczam skrzyżowanie i nigdy nie zdarzyło mi się aby mój Notek szarpnął. Miałem w innych samochodach sytuacje z szarpaniem, ale wówczas jechałem do odpowiedniego ASO i usterkę usuwano. Na przyszłość, nie pisz takich bzdur i nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Pozdrawiam

Edytowane przez Czeslaw4

No tak....z wypowiedzi końcowej wydaje mi się że po tych 40 latach "kolega" ma opanowane ruszanie i jazdę do ASO.

Szerokości życzę, bo aż mnie palce świerzbią żeby napisać więcej.

Edytowane przez M@reS

Możecie mi powiedziec co może być przyczyna szarpania przy hamowaniu silnikiem. Poduszki są ok co jeszcze sprawdzić ?

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

U mnie zbadałem tą kwestię - u mnie szarpie czasem przy hamowaniu silnikiem czy nawet przy puszczeniu sprzęgła (ale tylko do 3 tego biegu)  i występuje to nieregularnie. Jednak problem ten wytępuje TYLKO w momencie włączonej klimatyzacji. Bez klimy jest wszystko ok i auto chodzi płynnie. Co należy sprawdzić? Diagnostyka nic nie wykrywa. Świece mają tu coś do gadania jeśli są zuzyte - mechanik tak sugerował przy okazji rozmowy z nim.

Edytowane przez Sienczek

Ja miałem kwadratowe koła przy ruszaniu na mocno rozgrzanym silniku gdy moje sprzęgło było skończone wskutek przypalenia i ogólnego zużycia. 

Ja miałem kwadratowe koła przy ruszaniu na mocno rozgrzanym silniku gdy moje sprzęgło było skończone wskutek przypalenia i ogólnego zużycia. 

A na zimnym było ok?

Ogólnie rzecz biorąc, wydaje mi się że osoby piszące w tym wątku mają na myśli różne sposoby szarpania. Ja opisuję coś takiego że w korku podjeżdżam na 1 biegu za poprzednim samochodem, noga z gazu jadę tym co daje silnik (nie wiem jak się taki stan nazywa że jedziemy tylko tymi obrotami minimalnymi), i powiedzmy że muszę przyspieszyć bo mi koleś z przodu odjeżdża. Dodaję lekko gaz i w momencie kiedy (jak mnie się wydaje) rozpoczyna się wtrysk paliwa do cylindrów jest minimalne szarpnięcie. Intencjonalne i eksperymentalne, gdzieś na parkingu 'wyłapanie' tego punktu pod pedałem gazu i ciągłe go przekraczanie (odpuszczanie i dodawanie gazu) powoduje bardzo silne rozhuśtanie samochodu. Skłaniam się ku poglądowi że to normalne i w mniejszym/większym stopniu charakterystyczne dla każdego samochodu. Ale nie sprawdzałem bo nie mam na czym :)

Sprawdzę w przyszłym tygodniu w najnowszej Astrze diesel B16DTE. Jak nie zapomnę.

Normalne!Przecież po jeździe z odjętym gazem(suchy cylinder) dostaje dawkę paliwa odpowiednią do obrotów które chcemy uzyskać,musi kopnąć!Tak samo dzieje się jadąc ,załóżmy 80km/h z odjętym gazem.W momencie przyłożenia nogi jest delikatne dygnięcie.Tylko w tym przypadku silnik ma już obroty na suchym cylindrze więc nie będzie to aż tak odczuwalne.

• 1 miesiąc temu...

To jeszcze jak obiecałem, w Astrze K 1.6 CDTI choćbym nie wiem jak się starał nie udało mi się szarpnąć autem w wyżej opisany sposób.

Dwumas robi swoje + inna generacja samochodu. Przynajmniej mam taką nadzieję. Notes jest, rzekłbym, narowisty.

Efekt kangura wystepuje np.w hondzie, przyczyn jest wiele i tak naprawde nie ma jednoznacznego lekarstwa. Moze byc to brudny egr, potencjometr gazu badz przepustnica...znajomy opowiadal ze jest taka opcja w honacie ze wylacza sie czulosc przepustnicy na 1 biegu i to pomoglo..oczywiscie pisalem na przykladzie hondy

Tapniete przez p8