Gość ecoteco Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Witam, kłaniając się nisko wszystkim. Od pewnego czasu borykam się z następującym problemem: Samochód na zimnym silniku przy energicznej jeździe jest słabiutki i po wciśnięciu sprzęgła nie jest wstanie utrzymać minimalnych obrotów i gaśnie. Sytuacja się poprawia jak osiągnie temperaturę. Przy wolnej nie "energicznej " jeździe powiedzmy że sytuacja jest w porządku. Ostatnio na autostradzie zauważyłem że przy większych prędkościach jak z 5-ki przerzucę na luz to sytuacja jak wyżej -obroty spadają do zera. Na tą chwilę jestem po czyszczeniu przepustnicy (nic to nie dało a wręcz przeciwnie przysporzyło problemów z adaptacją) i wymianie świec, Byłem na analizie spalin i wyszło że przy niskich obrotach jest podwyższona ilość węglowodorów co by świadczyło (mechanik zasugerował ) luzy na zaworach. Jestem w trakcie szukania fachowca który by się tym zajął. Czy ktoś ma wiedzę w tym temacie bądź jest po podobnych przeżyciach. W jaki sposób reguluje się w tym silniku zawory (raczej nie przez śruby tylko jakieś podkładki) Na jakie koszty można się nastawić. Czy najlepiej znaleźć jakąś dużą skarpę i zepchnąć problem do kanionu . Mechanik raczej wykluczył wypalenie gniazd bądź zaworów. Proszę pomóżcie, bo najgorsze to nie cieszyć się ze swojego środka transportu...pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwojtas Opublikowano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Witam, kłaniając się nisko wszystkim. Od pewnego czasu borykam się z następującym problemem: Samochód na zimnym silniku przy energicznej jeździe jest słabiutki i po wciśnięciu sprzęgła nie jest wstanie utrzymać minimalnych obrotów i gaśnie. Sytuacja się poprawia jak osiągnie temperaturę. Przy wolnej nie "energicznej " jeździe powiedzmy że sytuacja jest w porządku. Ostatnio na autostradzie zauważyłem że przy większych prędkościach jak z 5-ki przerzucę na luz to sytuacja jak wyżej -obroty spadają do zera. Na tą chwilę jestem po czyszczeniu przepustnicy (nic to nie dało a wręcz przeciwnie przysporzyło problemów z adaptacją) i wymianie świec, Byłem na analizie spalin i wyszło że przy niskich obrotach jest podwyższona ilość węglowodorów co by świadczyło (mechanik zasugerował ) luzy na zaworach. Jestem w trakcie szukania fachowca który by się tym zajął. Czy ktoś ma wiedzę w tym temacie bądź jest po podobnych przeżyciach. W jaki sposób reguluje się w tym silniku zawory (raczej nie przez śruby tylko jakieś podkładki) Na jakie koszty można się nastawić. Czy najlepiej znaleźć jakąś dużą skarpę i zepchnąć problem do kanionu . Mechanik raczej wykluczył wypalenie gniazd bądź zaworów. Proszę pomóżcie, bo najgorsze to nie cieszyć się ze swojego środka transportu...pozdrawiam! I jak kolego ecoteco udało się ustawić luz zaworów? Mam podobny objawy tym że obroty spadają do około 500 i wracają z powrotem na 650. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.